טיפולי פוריות יודעים חידושים מעת לעת ובין יתר החידושים, יש את החידוש שמתגבר על מחלות מיטוכונדריות של הביצית וכמובן בעובר ואף נגד מחלות אונקולוגיות ועבור נשים אשר מתקשות להרות ונתקלות בבעיות פריון מגוונות
מידע אודות מחלות מיטוכונדריות של הביצית
לביצית 3 חלקים משמעותיים וביניהם מעטפת חיצונית מעטפת שקופה וציטופלזמה. בתוך הציטופלזמה מצויה המיטוכונדריה. מיטוכונדריה הוא אברון שלו שני תפקידים משמעותיים, האחד הוא הפקת אנרגיה כימית והשני אחסון ושמירה של חומר תורשתי דהיינו ה- DNA. מיטרוכינדאלי לא תקין, גורם למצבים פתולוגים שונים לרבות מחלות שמובילות ללידת תינוק בעל לקויות ובעיות במערכת העצבים המרכזית לרבות ניוון שרירים ועוד.
הבעיה המהותית סביב מיטרוכינדאלי לא תקין, היא שלא ניתן לגלות זאת בשום אחד משלבי ההיריון, לכאורה ההיריון תקין בסך הבדיקות, לרבות מי השפיר והאבחון עצמו יתרחש אך ורק לאחר הלידה ולאחר הזיהוי כי התפתחות התינוק אינה תקינה ובין היתר הוא סובל מניוון מוחי, ניוון שרירי וכן הלאה.
משום שהבעיה היא בעיה גנטית, הסיכוי שגם ההיריון הבא יהיה בעל אותן התוצאות, מסתכם בכ- 50% ועל כן לחידושים מתחום הפריון יש משמעות גדולה. הטיפולים החדשניים מאפשרים למשפחות/יחידים להביא לעולם ילדים בריאים על אף הגנטיקה.
ילד משלושה הורים – שיטת הפריה חדשנית
שיטה זו של טיפולי פוריות פותחה על ידי פרופסור מניו יורק בשם זאנג . השיטה למעשה מתבססת על שתי בציות אשר עברו הפריה. ביצית אחת היא ביצית של האם והיא ביצית חולה ושנייה היא ביצית בריאה מתורמת. לאחר שהביצית מגיעה למעבדה ממתין הצוות יממה ולאחריה מוצאים הגרעינונים שנוצרו מהביצית החולה ואל הביצית יועברו באמצעות הליך שנקרא מיקרו מניפולציה, גרעינונים בריאים מהביצית של התורמת. הביצית והזרע נפגשים בתנאי מעבדה, נוצר עובר שלאחר חמישה ימים מוכנס אל הרחם ולאישה עובר ובשלב הבא ילד בריא.
אם כך מדוע השיטה פחות אהובה והדעות אינן חד משמעיות? משום שהעובר נושא מטען גנטי של שלושה הורים שונים – לרוב שתי אימהות בעלות זהות דומה ככל האפשר, לרבות מוצא אתני, צבע עיניים, שיער וכן הלאה וכמובן אותה אישה לא עברה את גיל 33 והספיקה ללדת בעברה ילדים. אז נכון המטען הגנטי הוא של שלושה הורים שונים, אך שיטה זו מאפשרת לאם בעלת מטען גנטי זה ללדת ילדים בריאים.
היכן ניתן לבצע הליך פוריות בשיטת ה"ילד משלושה הורים" ?
נכון לעת זו, את שיטת טיפול זו ניתן לבצע במקסיקו, בקייב ובאנגליה – רק נשים בעלות מטען גנטי של מחלות מיטוכונדריאליות קשות מאושרות לעבור את התהליך בניוקסל שבאנגליה. אז נכון, ישראל עדיין לא נכללת ברשימת המרפאות שמבצעות הליך זה, אך בשורות אלו בהחלט מאפשרות לנשים ספציפיות לחייך ולהישאר אופטימיות.