תרומת זרע – המידע המקיף ביותר

תרומת זרע בישראל מתאפשרת בהתאם להוראות החוק המופיעות ב-"תקנות בריאות העם בנק הזרע" שהוא למעשה חוק המונהג בישראל מאז שנת 1979 במסגרתו הוסדר נושא תרומות הזרע בישראל והוסדרה פעילותם של בנקי הזרע. נכון להיום, פועלים בישראל 15 בנקי זרע ציבוריים הממוקמים בתוך בתי החולים הציבוריים ו- 4 בנקי זרע פרטיים, כאשר על פי נתוני משרד הבריאות, נולדים בישראל כ-1,000 ילדים מדי שנה מתרומת זרע.

תרומת זרע – מי יכול לתרום זרע בישראל?

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, תרומת זרע בישראל יכולה להיעשות אך ורק על ידי גברים רווקים בגילאי 20 עד 32 העומדים בתהליך הסינון הקפדני הכולל בין היתר:

  • ראיון אישי של התורם הפוטנציאלי עם מנהל בנק הזרע
  • בדיקת ההיסטוריה הרפואית של התורם הפוטנציאלי לצרכי שלילת רקע של מחלות גנטיות
  • בדיקות גופניות
  • בדיקות דם לשלילת מחלות כגון איידס, סיפיליס, הפטיטיס B ו- C ומחלות נוספות
  • דגימת תאי זרע לצורך בדיקת איכויות תאי הזרע ויכולות ההתאוששות של תאי הזרע מתהליך ההקפאה

במידה והתורם הפוטנציאלי נמצא מתאים למתן תרומות זרע, הוא רשאי לתרום מספר בלתי מוגבל של תרומות זרע, כאשר בגין כל תרומה (מנת תאי זרע) הוא זכאי לקבלת תשלום כספי המוענק על ידי בנק הזרע בסך של 250-300 ₪ עבור כל מנת תאי זרע.

עקרון האנונימיות בתרומות זרע בישראל

בשונה מממספר מדינות בעולם בהן קיימת אפשרות לחשיפת זהותו של התורם במידה והוא מביע את הסכמתו לכךתרומת זרע ובמקרים בהם הילדים שנולדו מתרומות זרע יפנו בבקשה לידיעת זהותו של התורם, בישראל, מונהגת גישה של אנונימיות מוחלטת בהקשר של התורמים.

עקרון האנונימיות אינו מאפשר קבלת מידע אודות זהותו של התורם, וזאת למעט מסירת פרטים כלליים ומוגבלים כגון: גיל, מוצא, גובה, גוון עור, מבנה גוף, צבע שיער ועיניים, סוג דם, השכלה, שירות צבאי, תחום עיסוק עיקרי ותחביבים. על מנת לשמור על עקרון האנונימיות, בנקי הזרע הפועלים בישראל מחויבים להפעלת מנגנונים שונים באמצעותם ניתן להבטיח שמירה על אנונימיות מצד אחד ומצד שני להימנע ממצבים בהם תרומת הזרע נמסרת לבת משפחתו של התורם ולמניעת מצבים בהם צאצאיו של תורם זרע מבקשים להינשא ביניהם.

כמו כן, חשוב לציין את העובדה שכלל הנשים העושות שימוש בתרומות זרע, נדרשות לחתימה על מסמך משפטי במסגרתו הן מתחייבות להימנע מהגשת תביעה עתידית לחשיפת זהותו של התורם ולהימנע מהגשת תביעת מזונות ו/או אבהות מהתורם.

תרומות זרע בישראל – למי הן מיועדות?

עד לפני 10-15 שנה, מרבית הפונים לקבלת תרומת זרע, היו בני זוג נשואים המתקשים להביא ילדים לעולם בשל עקרות של הבעל. בשנים האחרונות, לנוכח שינויים חברתיים הקשורים לתא המשפחתי וסיבות נוספות, מרבית תרומות הזרע בישראל נמסרות לנשים יחידניות המעוניינות להביא ילד לעולם. כמו כן קיימת עלייה מתמדת בשנים האחרונות לקבלת תרומת זרע בקרב נשים המצויות במערכת זוגית חד מינית.

קבלת תרומת זרע בישראל כרוכה בתשלום הנע בין 350 ל-1,000 ₪ לכל מנת תאי זרע, כאשר לתשלום זה מתווספות עלויות ונספות הכוללות את עלויות טיפולי ההפריה (טיפולי הזרעה ו/או טיפולי IVF במידת הצורך). יחד עם זאת חשוב לציין שתהליכי הפריה מתרומת זרע כלולים בסל התרופות (סל הבריאות). בממוצע, השגת היריון באמצעות תרומת זרע לנשים המתמודדות עם בעיית פוריות כזו או אחרת, עומד על 5 ניסיונות.
למידע נוסף על כל אחד מבנקי הזרע הפועלים בישראל לחצו כאן

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן