נדרשים לתרומת ביציות לצורך טיפולי פוריות? כאן תוכלו למצוא מידע מורחב
תרומת ביציות היא פרוצדורה רפואית המיועדת לכלל הנשים בטווח הגילאים 18-54, אשר אינן יכולות להיקלט להיריון בעזרת ביציותיהן עקב בעיה רפואית ו/או בעיית פוריות כזו או אחרת. במסגרת התהליך, שואבים ביציות מהתורמת, מפרים אותן בתאי זרע ולאחר מספר ימים מחזירים את הביצית המופרית לרחמה של מקבלת התרומה. חשוב לציין שתהליך זה, מיועד גם לנשים אשר אינן מסוגלות לייצר ביציות בעצמן וגם עבור זוגות חד מיניים בשילוב הליך פונדקאות.
המעמד החוקי של תרומת ביצית בישראל
המעמד החוקי של תרומת (ביציות) בישראל הוסדר לראשונה בשנת 1987 באמצעות תקנות בריאות העם (הפריה חוץ גופית). מאז ועד היום, החוק תוקן מספר פעמים ונקבעו מספר תנאים להסדרת הנושא וביניהם נקבע כי: תורמת הביציות צריכה להיות אישה (נשואה או רווקה) בטווח הגילאים 21 ל-35, כאשר כל אישה תורמת יכולה לעשות כן רק שלוש פעמיים במהלך חייה, ובין תרומה לתרומה חייב להיות הפרש זמן של שישה חודשים לפחות. במסגרת תיקוני החוק לאורך השנים, הוסדר גם תהליך תרומת הביציות בחו"ל.
תרומת ביציות בחו"ל – מה חשוב לדעת?
החל משנת 2005, ניתן לקבל אישור לצורך קבלת תרומת מתורמות בחו"ל. אישור זה ניתן באמצעות היחידות השונות המתמחות בטיפולי IVF (טיפולי הפריה חוץ גופית) בישראל וזאת בהתאם לאישור שניתן לאותן יחידות על ידי משרד הבריאות הישראלי לצורך שימוש בביציות שנתרמו והופרו בחו"ל.
הליך התרומה , בדומה לתהליך התרומה המיושם בישראל, מיועד לנשים בגילאי 18-54, אשר אינן יכולות להתעבר מביציותיהן, כאשר במסגרת התהליך, הנשים הנתרמות רשאיות לקיים טיפולי IVF להשלמת תהליך התרומה בחו"ל ו/או להשלים את הטיפול בישראל לאחר הבאת הביציות המופרות לארץ.
הצורך בתרומת ביציות בחו"ל, נובע בין היתר על רקע מחסור בתורמות ישראליות ועל רקע הביקוש ההולך וגובר להליכי פונדקאות בחו"ל על ידי זוגות חד מיניים. כפועל יוצא מכך, רוב יחידות ה-IVF הפועלות בישראל, מקיימות שיתופי פעולה אל מול מרפאות שונות בחו"ל המוכרות על ידי משרד הבריאות הישראלי לצורך ייבוא ביציות לישראל.
חשוב לדעת: הכללים לאישור תורמת הביציות בחו"ל הם בהתאם לדרישות משרד הבריאות הישראלי ודרישות היחידה ל-IVF באמצעותה מתקיים ההליך (בארץ ובחו"ל כאחד), כאשר דרישות משרד הבריאות הישראלי איננו מחייב ביצוע בדיקות גנטיות בקרב התורמת, וזאת למעט בדיקת נשאות ל-X שביר.
תרומת ביציות בחו"ל – שלבי התהליך ועלויותיו
כפי שציינו לעיל, כל תהליך תרומת הביציות בחו"ל, מתבצע למעשה דרך יחידות ה-IVF בישראל האחראיות לארגון התהליך על כל שלביו. במסגרת התהליך, הנתרמת נדרשת למלא טופס בקשה לקבלת תרומה של ביציות בחו"ל ולצרף אליו את המסמכים הרלוונטיים. במקביל, בני הזוג הנדרשים להליך קבלת תרומת ביציות בחו"ל, נדרשים לחתום על טופס באמצעותו הם נותנים את הסכמתם לרישום במאגרי המידע במשרד היילודים בבית המשפט ובמשרד הבריאות. חשוב לציין שבדומה לתהליך תרומת ביציות מתורמת ישראלית, גם בתהליך קבלת תורמת ביציות בחו"ל, זהותה של התורמת הינה אנונימית, כאשר גם משרד הבריאות הישראלי נחשף לנתוני התורמת והבדיקות אותן היא עברה ללא זיהוי.
עלויות התהליך משתנות בהתאם למסלולי הפוריות השונים המוצעים לנשים הנתרמות על ידי יחידות ה-IVF בישראל, כאשר קופות החולים בהן רשומות הנתרמות מחויבות בהוצאות הקשורות בטיפולים למעט רכיב השגת, הפקת והפריית הביציות בחו"ל. העלות הממוצעת של הליך התרומה בחו"ל נע בין 15,000 ל-30,000 ₪.