תרומה כפולה: ביצית + זרע

מהי תרומה כפולה? למי היא מיועדת ומהם התנאים לקבל אותה בישראל? כל מה שצריך וחשוב לדעת על ההליך המדובר בעמוד שלפניכן.

תרומת ביציות ותרומת תאי זרע הן שתי פרוצדורות רפואיות שונות אשר נועדו לצרכי השגת היריון בקרב נשים המתקשות להתעבר מביציותיהן (תרומת ביצית) ו/או בקרב נשים הנדרשות לתרומת זרע לצורך השגת היריון (תרומת תאי זרע). במקרים מסוימים, תהליך השגת ההיריון מחייב קבלת תרומה כפולה, כלומר, גם קבלת תרומת ביצית וגם קבלת תרומת תאי זרע לאותה אישה.

תרומה כפולה – למי היא מיודעת?

תרומה כפולה (ביצית + זרע) מיועדת לכלל הנשים בטווח הגילים 18 עד 54, שלגביהן, קיימת הצדקה רפואית לשימוש גם בביציות של אישה אחרת וגם בתאי זרע של תורם אנונימי. ברוב המקרים, מדובר בנשים יחידניות אשר אינן יכולות להתעבר מביציותיהן ובלאו הכי היו נדרשת לקבלת תרומת זרע לצורך השגת ההיריון. יחד עם זאת, עשויים להתעורר nerho בהם תרומה זו נדרשת לבני זוג המתמודדים עם מצבי עקרות של הגבר ומצב בו האישה אינה יכולה להתעבר מביציותיה.

מהם התנאים לקבלת תרומה כפולה בישראל?

גם תרומת ביציות וגם תרומת תאי זרע בישראל, מיושמות בהתאם לתנאים שנקבעו בחוקים השונים המאפשריםתרומה כפולה זאת: תקנות בריאות העם (הפריה חוץ גופית) במסגרתן הוסדרו התנאים לקבלת תרומת ביצית בישראל ו-תקנות בריאות העם בנק זרע במסגרתן הוסדרו התנאים לקבלת תרומת זרע ופעילותם של בנקי הזרע בישראל. יחד עם זאת, חשוב לציין את העובדה הבאה: בכל אותם מקרים בהם נדרשת תרומת ביציות ואחריה תרומת זרע אנונימית לצורך השלמת הטיפול המיועד להשגת היריון, תרומת הזרע תעשה אך ורק באמצעות תרומת זרע של תורם בחו"ל.

כפועל יוצא מכך, כל תהליך של קבלת תרומת כפולה בישראל , חייב להתחיל בהתאם לתנאים הנדרשים לקבלת תרומת ביציות בישראל. לצורך כך, הנתרמת נדרשת להגשת פניה מסודרת ליחידה להפריה חוץ גופית (IVF) בה היא מטופלת. הפניה נעשית באמצעות טופס בקשה ייעודי לקבלת תרומת ביציות. לטופס זה יש לצרף חוות דעת רפואית מרופא נשים ורופא משפחה. טופס הבקשה והטפסים הנלווים מועברים על ידי היחידה להפריה חוף גופית לוועדה מטעם משרד הבריאות לצרכי מתן אישור לתרומת הביציות. במידה וניתן אישר לקבלת תרומת ביציות, הנתרמת נדרשת לחתום על מסמך משפטי בו היא נותנת את הסכמה להכליל את פרטיה האישיים במאגר המידע במשרד הבריאות ומרשם היילודים בבית המשפט.

עם הינתן האישור לקבלת תרומת ביצית, היחידה להפריה חוץ גופית בה מטופלת הנתרמת, פועלת לקבלת תרומת זרע מבנק זרע בחו"ל עימו היא מקיימת קשרי עבודה.

תרומה כפולה בחו"ל

החל משנת 2005, קיימת אפשרות לקבלת תרומה כפולה בחו"ל, כאשר התהליך מתאפשר לכלל הנשים בגילאי 18 עד 54 הנדרשות לכך ובמידה וקיימת הצדקה רפואית לקבלת התרומה הכפולה. במקרים אלו, התהליך חייב להיעשות בפיקוח יחידות להפריה חוץ גופית (ivf) הפועלות בישראל ובאמצעות רופאים ישראליים בלבד, כאשר התהליך עצמו מיושם לאחר הגעתה של האישה הנתרמת ליחידה להפריה חוץ גופית בחו"ל הקשורה ליחידת ה-IVF בישראל. אפשרות נוספות לתרומה כפולה היא הבאת הביציות המופרות לארץ ללא צורך בהגעת הנתרמת ליחידת IVF בחו"ל.

חשוב לציין ש – גם במסגרת תרומה כפולה בישראל (כאשר תרומת הזרע מגיעה מתורם אנונימי מחו"ל) וגם במסגרת תרומה כפולה בחו"ל, זהות התורמת והתורם נאשרים חסויים ואנונימיים, כאשר במקרים בהם תרומת הביצית מתקבלת אף היא מתורמת בחו"ל, משרד הבריאות הישראלי מקבל את נתוני התורמות והבדיקות להן הן נדרשו ללא כל אמצעי זיהוי של התורמת.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן