תסמיני דיכאון הפריה חוץ גופית

תסמיני דיכאון הפריה חוץ גופית – מדוע נשים חוות מצוקה נפשית במהלך טיפולי פוריות ?

כלל העוסקים בתחום טיפולי הפוריות, מודעים להיבטים הנפשיים הנלווים להליך הטיפולי, ובשנים האחרונות, יותרתסמיני דיכאון הפריה חוץ גופית ויותר רופאים ומומחי פוריות ממליצים למטופליהם להסתייע בטיפולים פסיכולוגיים – רגשיים על מנת להתמודד עם תסמיני חרדה ודיכאון העשויים להתעורר או להתגבר במהלך טיפולי פוריות. הקשיים הרגשיים עימם מתמודדים מטופלי פוריות, הם פועל יוצא של רגשות אשמה בנוגע לחוסר היכולת להשגת היריון טבעי ורגשות שליליים נוספים אותם הם חווים על רקע בעיות פוריות. במקביל, טיפולי הפוריות כרוכים בפרוצדורות רפואיות וקבלת טיפולים הורמונאליים העשויים להיות מלווים בתופעות לוואי המשפיעות באופן ישיר על מצב הרוח והתחושה הכללית, פיזית ונפשית כאחד. מעבר לכל אלו, כלל מטופלי הפוריות מתמודדים עם מתח הולך וגובר בכל הנוגע לסיכויי הצלחת הטיפולים.

תסמיני דיכאון במהלך טיפולי פוריות – גברים מול נשים

במהלך שנות ה-90 של המאה החולפת, נערך בקנדה מחקר בקרב כ-500 זוגות בתהליכי טיפולי פוריות, במסגרתו הושם דגש על האופן בו כל אחד מהמינים מגיב להליך הטיפולי ברמה הרגשית. ממצאי המחקר מצאו כי נשים מגיבות באופן קשה יותר גם לבעיות הפוריות וגם להליך הטיפולי לו הן נדרשות וזאת גם במקרים בהם בעיית הפוריות מצויה אצל הגבר. במהלך השנים נערכו מחקרים נוספים שעסקו בקשר בין מצבי חרדה ותסמיני דיכאון לבין טיפולי פוריות, ובכל המחקרים נמצא כי נשים סובלות יותר מתסמיני דיכאון הפריה חוץ גופית. ממצאי המחקרים השונים בתחום, מחדדים את הצורך במתן דגש על האספקט הרגשי – נפשי לכלל הזוגות המצויים בטיפולי פוריות ובייחוד לזוגות הנדרשים לטיפולי IVF (הפריה חוץ גופית).

חשוב לציין שטיפולי IVF מצריכים מספר פרוצדורות רפואיות פולשניות לצד טיפולים הורמונאליים העשויים להשפיע במידה ניכרת על מצבן הגופני והנפשי של המטופלות, עובדה המחזקת את הצורך בקבלת טיפול פסיכולוגי – רגשי התומך בטיפולי ההפריה. כמו כן, חשוב לציין את העובדה שממצאי מחקרים שונים בתחום טיפולי ה-IVF מעידים על קשר ישיר בין תסמיני דיכאון הפריה חוץ גופית לבין סיכויי הצלחת הטיפולים.

בין יתר התסמינים העשויים להופיע בקרב נשים המטופלות בטיפולי הפריה חוץ גופית נכללים: עייפות לא מוסברת, כאבי ראש ובטן תדירים, תחושה כללית לא טובה, חוסר וודאות ומתח הולך וגובר לתוצאות הטיפול. תסמינים אלו חייבים להיות מטופלים בזמן אמת באמצעות טיפול תומך בטיפולי הפריה וזאת על מנת להימנע מהחמרת תסמיני הדיכאון והחרדה העשויים להוביל לרמות סטרס גבוהות ופגיעה בשגרת החיים.

השפעות המשבר הנפשי על מטופלי פוריות

נשים וגברים המתמודדים עם בעיות פוריות עשויים לחוות משבר נפשי הנובע מחוסר היכולת להשגת היריון טבעי והפגיעה בדימוי העצמי הנלווה לכך. במקרים אלו, קיימת חשיבות רבה לקבלת טיפול פסיכולוגי – רגשי, עוד בטרם פנייתם לקבלת טיפולי פוריות וזאת על מנת להימנע מהחמרת תסמיני הדיכאון והחרדה ועל מנת להתמודד עם האתגרים הנפשיים הצפויים להם במהלך טיפולי הפוריות.

חשוב לדעת: גם לזוגות אשר אינם חווים משבר נפשי כתוצאה מבעיית פוריות כזו או אחת המונעת מהם להשיג היריון באופן טבעי, מומלצת מסגרת זוגית של טיפולים תומכים בטיפולי הפוריות וזאת על מנת לחזק את הקשר הזוגי ביניהם ולתמוך אחד בשנייה לאורך כל שלבי הטיפול.

טיפול פסיכולוגי – רגשי התומך במטופלי פוריות, מיושם על ידי מספר הולך וגדל של פסיכולוגים ומטפלים רגשיים העוסקים ומתמחים בנושא, כאשר הבחירה ביניהם מומלץ שתעשה בהתאם לניסיון המקצועי העומד לרשותם בנושא הטיפול הפסיכולוגי – רגשי בכלל ובהקשר של טיפולי פוריות בפרט.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן