מתקשים להיקלט להיריון באופן טבעי או במסגרת טיפולי פוריות? זה הזמן לדעת יותר על הקשר הישיר בין תזונה לפוריות.
חוסר בברזל
ברזל נחשב לאחד מהחסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, כאשר מחצית מהנשים בישראל בטווח גיל הפוריות מתמודדות עם חוסר ברזל. במחקרים שונים שנערכו בקרב נשים בגיל הפוריות נמצא כי תוספי מזון לפוריות של ברזל מסייע רבות להפחתת הסיכון לבעיות פוריות העשויות לנבוע על רקע הפרעות בביוץ.
חומצה פולית
לחומצה הפולית קיים תפקיד מרכזי וחשוב בבניית החומר הגנטי (DNA) והיא מהווה רכיב תזונתי הכרחי למערכת הרבייה והמערכת החיסונית. במקביל, חשוב לציין שחוסר בחומצה פולית הוא אחד מהחסרים השכיחים ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות, ולכן, ניתנה המלצה רפואית גורפת לכלל הנשים המתכננות היריון ו/או מצויות בטיפולי פוריות ו/או היריון, ליטול תוספי מזון לפוריות של חומצה פולית.
נוגדי חמצון
לכמות נוגדי החמצון יש קשר ישיר לרמת הסטרס החמצוני שהוא למעשה מחסור בחמצן איכותי לתאי הגוף, דבר העשוי להשפיע במידה ניכרת על פוטנציאל הפוריות וגם על בריאות ההיריון. לפיכך, קיימת סבירות שתזונה עשירה בנוגדי חמצון תסייע רבות להגדלת סיכוי הפוריות ואף תשפר את איכות ההיריון. במחקרים שונים מהשנים האחרונות נמצא כי צריכה מספקת של נוגדי חמצון מגבירה את סיכויי ההצלחה של טיפולי IVF, כאשר ההשערה לכך היא שנוגדי החמצון מסייעים לפעילות הזקיק.
ויטמינים ומינרלים
הפעילות ההורמונאלית התקנית מחייבת צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים המצויים גם במזונות השונים אותם אנו צורכים וגם במגוון רחב של תוספי מזון לפוריות. תוספות של ויטמינים ומינרלים מהווים תמיכה אידיאלית לטיפולי פוריות ואף מגבירים את סיכויי הקליטה להיריון טבעי.
חומצות שומן מסוג אומגה 3
אומגה 3 מהווה רכיב משמעותי גם למעטפת של תאי הגוף וגם להורמונים נשיים מסוימים בכל הקשור לפריון. צריכת מוגברת של חומצות שומן מסוג אומגה 3 תורמת רבות לעלייה בזרימת הדם ברחם וכפועל יוצא מכך את הפעילות ההורמונאלית הרחמית, דבר המגביר את הסיכוי להשגת היריון.
פחמימות מורכבות
פחמימות מהוות מקור אנרגיה זמינה לתפקוד מערכות שונות של הגוף והמוח. את הפחמימות נהוג לסווג לשני סוגי פחמימות עיקריים, הראשון כולל בתוכו את כל סוגי הפחמימות הפשוטות והמתוקות המיוצרות בין היתר מקמח לבן, והשני כולל בתוכו את כל סוגי הפחמימות המורכבות הכוללות בין היתר לחמים מחיטה מלאה, דגנים מלאים, קינואה, קטניות, אורז מלא וכדומה. צריכה של פחמימות מורכבות נמצאה כמסייעת לפוריות וזאת לנוכח העובדה שהן נספגות באופן איטי יותר בגוף ומשפרות את הפעילות ההורמונאלית.
תזונה ופוריות בקרב גברים
בקרב גברים, קיימת חשיבות רבה לצריכה מוגברת של וויטמינים מקבוצת הויטמינים B (ובעיקר ויטמין B6 ו-B12) המשפרים באופן משמעותי את הורמוני המין הגבריים ואת איכות הזרע. כמו כן, במחקרים שונים נמצא כי צריכה מוגברת של חומצה פולית ואבץ לצורך הגברת ייצור הזרע.
תוספי מזון פוריות והקשר להצלחה, הוא תחום מחקר רפואי הבוחן את הקשר בין התזונה והשפעתה על פוריות הגבר ואישה. תחום זה מבוסס על העובדה הפיזיולוגית שבמרכז תהליך ההפריה עומדת המערכת הביולוגית של התאים שהתפתחותה תלויה באיכות התזונה והרכיבים התזונתיים השונים התורמים לבניית התאים. בשנים האחרונות, יותר ויותר מחקרים רפואיים מצביעים על הקשר הישיר בין איכות התזונה והשפעתה על מערכת הרבייה הנשית והגברית כאחד, כאשר ממצאי המחקרים השונים מוכיחים שתזונה תקינה מעלה את סיכויי הפוריות. בעמוד שלפניכם, תוכלו למצוא מידע כללי על השפעותיהם של רכיבי התזונה השונים על הפוריות.
תוספי מזון פוריות והקשר בין השניים הוכח בלא מעט מחקרים שפורסמו בארץ וברחבי העולם.