שחלות פוליציסטיות (PCOS) היא תסמונת הקשורה להפרעה הורמונאלית הנפוצה ביותר בקרב הנשים ובעיקרה בקרב נשים שהגיעו לגיל הפוריות. תסמונת זו מאופיינת במחזור לא סדיר לרבות מחזור ממושך, רמות גבוהות של אנדרוגנים (הורמונים זכריים), מחזור נדיר וכיוצא בזאת. למרות העדר מחזור סדיר, נשים יכולות להיכנס להריון על ידי טיפול ראוי. הסיבה לשחלות פוליציסטיות אינה ידועה ולמרות השם, התסמונת אינה קשורה להימצאות ציסטות בשחלות. נסכם חלק זה בעובדה כי כל אישה אשר סובלת משחלות פוליציסטיות, מחויבת להישאר במעקב רפואי אצל רופא נשים בימים שבשגרה.
שחלות פוליציסטיות במספר נקודות
- תסמונת הורמונאלית מורכבת לרוב הנשים יופיע המחזור החודשי מספר פעמים מועט במהלך שנה קלנדרית ולרוב זה יסתכם ב – 3 או 4 מחזורים.
- נשים בעלות תסמונת זו מתקשות להרות בשל ביוץ לא סדיר. בעיות נלוות לתסמונת יכולות להופיע לרבות עיבוי רירית הרחם לצד תסמונת מטבולית.
- התסמונת ניתנת לטיפול ובין היתר באמצעות ירידה במשקל, מתן טיפול תרופתי ולעיתים ביצוע הליך כירורגי.
הסימפטומים של השחלות הפוליציסטיות
את הסימפטומים אפשר לזהות כבר בגיל ההתבגרות עם הופעת הווסת הראשונה אך פעמים אחרות יכולות השחלות הפוליציסטיות להופיע בשל עלייה במשקל. במקרים של עלייה במשקל, נכון להקפיד על ירידה במשקל כך בשילוב טיפול נכון, ניתן למזער סיכונים הכוללים סוכרת, מחלות לב ועוד. כדי לאבחן תסמונת זו, מופיעים שניים מהתסמינים הבאים:
מחזור לא סדיר לרבות מחזור ממושך. אי סדירות במחזור, הוא תסמין שכיח המעיד על התסמונת ולצורך העניין : המחזור הוא יותר מ – 35 יום בין מחזור אחד לאחר / לא מופיעים לכל הפחות 9 מחזורים בשנה / המחזור כבד בצורה משמעותית. במקביל למחזור, גם הביוץ של אישה בעלת שחלות פוליציסטיות אינו סדיר והיא תחווה בין 3 ל – 4 מחזורי וסת בשנה.
סימפטום נוסף אותו ניתן לזהות במהלך בדיקות דם, הוא עלייה ברמת ההורמונים הזכריים (אנדרוגנים), שיעור יתר בחלקי הגוף השונים לצד נשירת שיער הראש והופעת פצעוני אקנה. כחמישים אחוזים מהנשים שסובלות משחלות פוליציסטיות, סובלות ממשקל יתר, מריבוי זקיקים, מעלייה ברמות השומן בדם וברמת האינסולין בדם. עוד ישנה עלייה בהורמון ה- LH אל מול הורמון FSH. במקביל עלולה להתפתח אי סבילות לסוכר בשל עמידות הגוף לאינסולין ובמקרים מסוימים מתפתחת סכרת.
כיצד מאבחנים את התסמונת
כדי לאבחן את התסמונת יש להתבסס על התסמינים שציינו מעלה. ככל ונשללו תופעות אחרות לרבות בעיות בבלוטת התריס, בעיות ביותר הכליה או בעיות בתפקוד המוח, הרי שאפשר לבסס את החשד לתסמונת השחלות הפוליציסטיות. בהתאם לנתונים כ – 25 נשים סובלות מהתסמונת.
כיצד שחלות פוליציסטיות יפגעו בחייכן
ישנן מספר פרמטרים שעלולים להיפגע בעקבות תופעה זו ובין היתר:
- פריון – נשים שסובלות מהתסמונת מתקשות להרות בשל המחסור הלא סדיר. פגיעה בפריון היא אולי המשמעותית ביותר.
- אסתטיקה – בשל שיעור יתר, הופעת אקנה אשר מופיעים בשל עלייה דרמטית של האנדרוגנים (הורמונים זכריים) ישנה פגיעה לעיתים משמעותית במראה הקוסמטי.
- עיבוי רירית הרחם – מרבית מהנשים שסובלות מתופעה זו הרירית לא נושרת אלא היא מתעבה מה שמעלה את הסיכון לסרטן רירית הרחם בגילים מתקדמים יותר. כדי להבין זאת טוב יותר, אישה שאינה סובלת מהתופעה המדוברת, הרקמה הספוגית שנקראת רירית הרחם, מתעבה לאור האסטרוגן שמופרש מהשחלה. ככל ולא מתקיים הריון לאחר הביוץ מתפרקת רירית הרחם ונושרת אל מחוץ לרחם באמצעות המחזור.
- בעיה מטבולית – העמידות לאינסולין שדיברנו אודותיו לעיל, גורם להשמנה ולעיתים להתפרצות מחלת הסכרת, מחלות לב, מחלות כלי דם ויתר לחץ דם.
הריון בקרב נשים עם שחלות פוליציסטיות
על אף שלאישה שחלה פוליציסטית, היא בהחלט יכולה להיקלט ולשאת הריון ויתרה מכך, הסיכויים הם טובים וגבוהים שהיא תצליח להרות.
הטיפול בשחלות הפוליציסטיות
הטיפול בתופעה זו מורכב משני אספקטים שונים וביניהם תזונה וטיפול תרופתי.
תזונה – התזונה מחויבת להשתפר ולהיות מאוזנת. חשוב שהנשים יורידו ממשקל גופן כ – 10% בממוצע ובכך יחול שיפור (לעיתים דרמטי) בתפקוד ההורמונלי והמטבולי.
טיפול תרופתי – את הטיפול התרופתי ניתן לחלק לשניים, הטיפול התרופתי עבור נשים שמבקשות להרות אל מול הנשים שלא מבקשות בנקודת זמן זו להרות. הרצון להרות מצריך טיפול תרופתי להשראת ביוץ בין היתר באמצעות איקקלומין וכיוצא בזאת. לעיתים תתבקש האישה לבצע הזרעה כדי להגדיל את הסיכויים להריון.
- גם נשים שלא מבקשות להיכנס להריון בנקודת זמן זו, תתבקשנה ליטול תרופות על מנת להסדיר את המחזור החודשי ולמנוע סיכון עתידי להתפתחות סרטן ברירית הרחם. על פי רוב ייטלו הנשים הללו כדורים המשלבים אסטרוגן ופרוגסטרון (בדומה לגלולות למניעת הריון). טיפול תרופתי זה מאפשר לווסת להופיע באופן סדיר ומונע התעבות דרמטית של רירית הרחם. עוד מפחית הטיפול התרופתי את הסיכון להופעת סרטן רירית הרחם בעתיד. עוד מאפשר הטיפול התרופתי שיפור במראה האסתטי בין היתר הפחתה של פצעי האקנה, דילול של שיעור היתר וכמובן שטיפול זה ימנע סיכוי להריון.
- טיפול תרופתי נוסף הוא פרוגסטרון בלבד (ללא אסטרוגן) אך להבדיל מהטיפול המשלב אסטרוגן, הוא אינו מונע הריון ולא משפר תופעות הקשורות לאסתטיקה לרבות אקנה ושיעור יתר.
- התקן הורמונלי אשר משחרר פרוגסטרון שומר גם הוא על רירית הרחם – משמש במקביל כאמצעי מניעה אך אינו מונע אקנה ושיעור יתר.