רחם דו קרני הוא מום מולד
מהו רחם דו קרני? מחיצה עמוקה מחלקת את חלל הרחם לשני חלקים דמויי קרניים (הרחם כולו בעל מראה של לב) ועל כך שמו.
למי יש רחם דו קרני? אין הסבר להופעת המום, אך הסברה היא שישנו קשר גנטי.
כיצד יודעים אם יש או אין לך רחם דו ? לרחם דו קרני אין תופעות מוכרות אשר מסיבות את תשומת ליבה של האישה והתגלית היא פתאומית ולרוב במקרה – בין אם במהלך ניתוח ו/או סונר.
כדי להבין את התופעה, כדאי להבין כיצד בנויה מערכת הרבייה הנשית: ראשית מערכת הרבייה היא שני צינורות אשר מתאחדים יחד ויוצרים חלל אחד ויחיד דמוי אגס. במידה ומתקיימת "תקלה" באיחוי / בחיבור של שני צינוריות אלו, מתגלה מום רחמי שמאובחן כמום מולד. כאשר האיחוי אינו כהלכה בחלק העליון של הרחם, אזי מתקיים רחם דו, דהיינו שני חללים בחלק העליון של הרחם ומנגד צוואר הרחם והחלק התחתון של מערכת הרבייה תקינה לחלוטין.
כיצד רחם דו קרני משפיע על פוריות האישה
רחם דו ובתנאי שהקרניים שלו גדולות דרמטית, עלול לגרור בעיות פוריות, אך במידה והקרניים קטנות יחסית, הבעיה לא תשפיע כלל על פוריות האישה ובכלל.
הבעיה באה לידי ביטוי בהפלות חוזרות ונשנות, בלידות מוקדמות ובמצבי עכוז.
חשוב להבין כי לרחם משמעות דרמטית במנח העובר והתפתחותו התקינה ועל כן חשוב שלא להקל ראש ולבחון כל בעיה לגופה.
באופן כללי, כ- 3% מהאוכלוסייה מגיעות אל העולם עם מום ברחם והנפוץ ביניהם הוא רחם דו .
כיצד מאבחנים רחם מסוג זה
את האבחנה ניתן לקבל בבדיקת סונר סטנדרטית המתבצעת אצל רופא הנשים אחת לתקופה. במקביל ובמידה והבעיה לא נחשפה וישנן הפלות חוזרות ונשנות ניתן לבצע מספר בדיקות שונות אשר יאתרו את הבעיה לרבות : בדיקת סונר תלת ממדית, היסטרוסקופיה, MRI ו/או לפרוסקופיה.
דרכי טיפול ברחם מסוג זה
משום שבמרבית הפעמים ההיריון צולח ללא כל בעיה, אין צורך בטיפול ספציפי, אך היה והרחם מונע הריון תקין, ניתן לבצע הליך כירורגי במהלכו ישוו לרחם את המראה הרצוי. חשוב להבחין ולהבין כי רחם דו קרני אינו מונע או מקשה בשום מקרה על הכניסה להריון (דהיינו על ההשתרשות של העוברים ברחם), אלא הוא גורם להפלות חוזרות ונשנות ובין היתר למומים בעובר. סיכוי ההצלחה של ניתוח מהסוג הזה הוא גבוה מאוד ועומד על כ- 88% אך חשוב להבין כי מרבית הנשים אינן מבצעות ניתוח לתיקון הרחם והן מצליחות להשיג הריון בריא גם בלעדיו.
דו קרני והקשר למומים בעובר
רחם דו קרני עלול להוביל לבעיות פוריות וללידה מוקדמת – יש מי שטוען כי זה מתרחש משום התכווצויות של הרחם ו/או משום הנפח הקטן יחסית שקיים ברחם דו קרני. במקביל, עוברים שמתפתחים ברחם זה, עלולים להיחשף לסיכון גבוהה יותר למומים מולדים וזאת ביחס לעוברים שהתפתחו ברחם רגיל ותקין.
מי שלה רחם זה, תוגדר בהריון בסיכון ויהיה עליה לבצע בדיקות תדירות במחלקה להריון בסיכון במטרה לוודא כי תנוחת העובר תקינה. מצב שכיח של הריוניות בעלות רחם זה, הוא מנח העכוז של העובר אשר מצריך לא פעם ניתוח קיסרי.