הכל אודות פנקס פרטי יילוד. הליכי הפונדקאות בישראל מוסדרים בחוק ייעודי – "חוק הסכמים לנשיאת עוברים" תשנ"ו 1996.
חוק זה קובע למעשה, שלא ניתן לרשום ילדים אשר נולדים בהליך פונדקאות באופן אוטומטי במשרד הפנים, כילדיהם של ההורים המיועדים, אלא יש צורך לעבור תחילה הליך משפטי פרטני.
על פי סעיף 16 של חוק הסכמים לנשיאת עוברים, מעמדם של ההורים המיועדים ושל האם הפונדקאית, אמורים להיות מוסדרים באמצעות רישום של צו הורות (צו אשר ניתן על ידי בית משפט לענייני משפחה ועוסק באפוטרופסיות של הורים מיועדים, אשר הביאו ילד בהליך פונדקאות בארץ). הרישום עתיד להתבצע בפנקס ייעודי – "פנקס פרטי יילוד" המנוהל על ידי רשם מטעמו של שר המשפטים.
פנקס פרטי יילוד מכיל את הפרטים הבאים:
פרטי בית המשפט אשר נתן את צו ההורות, מספר התיק הרלוונטי בבית המשפט, התאריך בו ניתן צו ההורות, שם הילד, תאריך הלידה של הילד, מקום הלידה של הילד, מין הילד, מספר הזהות של הילד, פרטי הפונדקאית (שם נעורים, מס תעודת זהות, אזרחות ודת) , השמות והפרטים של ההורים המיועדים והוראות שונות הנוגעות למעמד הילד ומהות היחסים שלו עם האם הפונדקאית ועם ההורים המיועדים.
הליך הרישום בפנקס
הליך הרישום מתחיל בבית המשפט אשר אחראי על מתן צו ההורות. בית המשפט אמור להעביר לרשם, (תוך 15 ימים ממתן הצו), תעודה בה מפורטים כל הפרטים הרלוונטיים העתידים להופיע גם בפנקס. בתוך שבוע מיום קבלת התעודה, הרשם מבצע את רישום הפרטים בפנקס פרטי יילוד ובפנקסי עזר קיימים 3 פנקסי עזר שחשוב להכיר:
- פנקס בו נרשמים פרטי הילד
- פנקס בו נרשמים פרטי ההורים המיועדים
- פנקס בו נרשמים פרטי האם הפונדקאית
כיצד ניתן לקבל גישה לעיון בפנקס?
![פנקס פרטי יילוד](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_300,h_200/https://www.israelivf.co.il/wp-content/uploads/2020/12/פנקס-פרטי-יילוד.jpg)
הפנקס יחד עם שלושת פנקסי העזר וחומרים אחרים המהווים חלק מהליך הפונדקאות, נשמר במקום סגור ורק הרשם הוא שמקבל את המפתחות ואת הגישה למקום. הפנקס על פרטיו, אינו פתוח לציבור ומי שיוכל לקבל לפנקס גישה, הם רק: בגיר אשר נולד כתוצאה מאותו הליך הפונדקאות (החל מגיל 18), היועץ המשפטי לממשלה, פקיד הסעד ורשם נישואין.
בכדי לקבל גישה לפנקס ולעיין בו יש לעבור את השלבים הבאים:
- יש להגיש בקשה מסודרת בכתב לרשם, כאשר הבקשה אמורה לכלול: שם וכתובת המבקש, אישור (אסמכתא) אשר מעיד על הזכות שלו לעיין בפנקס ומי הוא אותו האדם לגביו הוא זקוק למידע הרלוונטי.
- הרשם בודק את הבקשה ובמידה והוא מגיע למסקנה שהבקשה מוצדקת ואותו אדם אכן מורשה לעיין בפנקס, הוא יקבע מועד בו המבקש יוכל להגיע ולעיין בפנקס.
- העיון בפנקס מתאפשר בנוכחותו של הרשם בלבד.
- ניתן לעיין אך ורק בגיליון של האדם עבורו נדרש המידע (בהתאם למה שצוין בבקשה).
חשוב להדגיש, כי במקרים בהם מי שמבקש לעיין בפנקס הוא הבגיר אשר נולד במסגרת הליך הפונדקאות המדובר, על הרשם להעביר העתק מהבקשה לפקיד הסעד הראשי, על מנת שגם הוא יאשר אותה.
זמן ההמתנה מהגשת הבקשה ועד למועד העיון בפנקס יהיה 45 ימים לכל הפחות – מלבד מקרים בהם פקיד הסעד הראשי אישר בכתב שאין מניעה לכך ואז הרשם יהיה רשאי להקדים את מועד העיון בפנקס.