פונדקאות זכויות תעסוקה אחרי הלידה
היקף זכויות תעסוקה של ההורים המיועדים לאחר הלידה, מבוסס על חוק עבודת נשים ותקנות שונות המופיעות בחוקי העבודה המונהגים במדינת ישראל. זכויות אלו כוללות:
חופשת לידה להורה מיועד
הורה מיועד זכאי לחופשת לידה אותה הוא יכול לממש במהלך תקופת הלידה וההורות, כאשר משך החופשה נקבע בהתאם לתקופת העבודה הצבורה לו כדלקמן:
- הורה מיועד שעבד במשך 12 חודשים ברציפות אצל אותו מעסיק ו/או באותו מקום עבודה, זכאי לחופשת לידה של 26 שבועות
- הורה מיועד שעבד פחות מ-12 חודשים אצל אותו מעסיק ו/או באותו מקום עבודה, זכאי לחופשת לידה של 15 שבועות
חשוב לציין שהזכאות לחופשת לידה ניתנת רק לאחד מההורים המיועדים, אך במקרים בהם ההורה המיועד שיצא לחופשת לידה לא השלים את כל התקופה לה הוא זכאי, ההורה השני יוכל צאת לחופשת לידה בהתאם ליתרת הימים שלא נוצלו, וזאת בכפוף לוותק אותו הוא צבר במקום עבודתו. כמו כן, חשוב לציין שכל אחד מההורים המיועדים רשאי לצאת לחופשה ללא תשלום מייד עם סיום חופשת הלידה.
במהלך חופשת הלידה, חל איסור מוחלט על פיטורי ההורה המיועד, וכמו כן, חל איסור על פגיעה בשכרו והיקף משרתו של ההורה המיועד לאורך כל תקופת חופשת הלידה ו-60 הימים שלאחריה. הזכאות לחופשת לידה להורים מיועדים שהביאו לעולם ילד בהליך פונדקאות, ניתנת להם מייד עם קבלת המשמורת על ילדם.
פונדקאות בארץ או בחו"ל – מה חשוב לדעת?,
דמי לידה להורה המיועד
פונדקאות זכויות תעסוקה – לפי חוק הסכמים לנשיאת עוברים (פונדקאות), הורים מיועדים היוצאים לחופשת לידה יהיו זכאים לתשלום דמי לידה לאורך כל תקופת הזכאות הנקבעת בהתאם לתקופה בה הם שילמו דמי ביטוח לאומי מהכנסותיהם כשכירים ו/או כעצמאיים. על פי החוק, הזכאות מוענקת לכל הורה שעבר הליך פונדקאות בארץ או בחו"ל, וזאת במידה והוא עובד כשכיר או כעצמאי, כאשר בני הזוג (ההורים המיועדים) יכולים לבחור מי מהם ישהה בחופשת לידה ויהא זכאי למלוא התשלום.
להלן מידע על תקופת הזכאות לקבלת דמי לידה להורה המיועד:
- זכאית לקבלת תשלום דמי הלידה במשך 15 שבועות תינתן להורה המיועד במקרים בהם אחד מהם שילם דמי ביטוח לאומי במהלך עשרת החודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום היציאה לחופשת לידה ו/או במקרים בהם אחד/אחת מהם שילם דמי ביטוח לאומי עבור 15 החודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום היציאה לחופשת לידה.
- זכאות לקבלת תשלום דמי הלידה במשך 8 שבועות תינן להורה המיועד במקרים בהם הוא או היא שילם דמי ביטוח לאומי עבור שישה חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום היציאה לחופשת לידה.
שימו לב- במקרים בהם מדובר בלידות שהסתיימו ביותר מיילוד אחד (תאומים בדרך כלל), ההורים המיועדים זכאים להארכת תקופת הזכאות בתשלום ב-3 שבועות נוספים להורה הזכאי ל-15 שבועות ובשבועיים נוספים להורה הזכאי לתשלום דמי לידה לתקופה של 8 שבועות.
גבוה דמי הלידה נקבע בהתאם לגובה שכר הברוטו של ההורה המיועד הזכאי לתשלום, כאשר להורה המיועד המועסק כשכיר במשק, דמי הלידה ליום מחושבים על פי שכר ברוטו בשלושת החודשים שקדמו ליום בו הוא יצא לחופשת לידה (חלקי 90) ו/או בהתאם לשכר הברוטו מששת החודשים שקדמו ליום בו הוא יצא לחופשת לידה (חלקי 180). להורה מיועד עצמאי, דמי הלידה ליום מחושבים על פי ההכנסה ששימשה לצרכי חישוב דמי הביטוח הלאומי בשלושת החודשים שקדמו ליום הראשון של חופשת הלידה ו/או בהתאם לשלושת החודשים שבתקופה המקבילה משנה קודמת. חשוב לציין שמדמי הלידה מנוכים תשלומי ביטוח בריאות, מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי, כאשר המוסד לביטוח לאומי רשאי לנכות סכומי חוב אותם חייבים ההורים המיועדים מתוך דמי הלידה.
הפרשות לקופות גמל, קרנות השתלמות ופנסיה להורה המיועד במהלך חופשת הלידה
כל הורה מיועד שעבר אצל מעסיקו לפחות 6 חודשים לפני תחילת ההיריון, יהיה זכאי להמשך תשלום הפרשות לקופות גמל מכל סוג על ידי המעביד, וזאת במהלך כל תקופת הזכאות לחופשת לידה, וזאת במידה ומתקיימים לגביו כל אחד מהתנאים הבאים:
• ההורה המיועד נמצא בחופשת לידה
• ההורה המיועד זכאי לקבלת דמי חופשת לידה
• ההורה המיועד עבד אצל מעסיקו במשך 6 חודשים לפני מועד תחילת ההיריון של האם הנושאת
• בין ההורה היחיד ומעסיקו התקיימו יחסי עובד – מעביד לאורך כל תקופת ההיריון של האם הנושאת
• המעסיק נהג לשלם עבור ההורה המיועד את התשלומים השוטפים לקופות הגמלת השונות.
שימו לב- הורה מיועד המצוי בחופת לידה הנמשכת מעבר לתקופת זכאותו, רשאי להמשיך להפריש כספים באופן עצמאי לקופות הגמל השונות, וזאת על מנת להבטיח לעצמו רציפות הזכויות השונות. במקרים אלו, המעסיק אינו מחויב בהפרשת כספים מטעמו.
איסור פגיעה בהיקף המשרה ו/או ההכנסה של ההורה המיועד הנמצא בחופשת לידה
פונדקאות זכויות תעסוקה – סעיף 9א' לחוק עבודת נשים קובע כי למעסיק אסור לפגוע בהיקף המשרה ו/או ההכנסה של ההורה המיועד הנמצא בופת לידה, וזאת לאורך כל תקופת חופשת לידה ובמשך 60 יום מסיום מועד החופשה. פגיעה בהיקף המשרה ו/או ההכנסה במהלך חופשת הלידה ואחריה, תתאפשר אך ורק במקרים בהם המעסיק קיבל היתר לכך מהשר הממונה על חוק עבודת נשים. יחד עם זאת, ישנם מספר מצבים בהם המעסיק רשאי לפגוע בהיקף המשרה ו/או ההכנסה של העובדת, וביניהם: עקב מצבה הרפואי – בריאותי של העובדת, מכוח הסכם קיצובי ובמקרים בהם מדובר במשרה שהתשלום עבורה הוא לפי תפוקת העובד ומטבע הדברים תפוקתו ירדה מסיבות שאינן תלויות במעסיק.
חשוב לציין שהורה מיועד החוזר למקום עבודתו בסיום חופשת הלידה, יהא זכאי לחזור לאותה עבודה ואותם תנאים, וזאת למעט מקרים בהם המעסיק ערך שינויים ארגוניים במקום העבודה מתוך צורך אמיתי ושלא על מנת לפגוע בכוונה תחילה בהורה המיועד.
איסור פיטורי הורה מיועד על פי חוק ההסכמים לנשיאת עוברים במהלך ההיריון
על פי סעיף 9ה' לחוק עבודת נשים ובהתאם לתקנות בחוק ההסכמים לנשיאת עוברים (פנודקאות), חל איסור על פיטוריהם של ההורים המיועדים מהיום בו הם הודיעו למעסיקיהם בדבר ההיריון של האם הנושאת ועד למועד קבלת היילוד/ים למשמורת. זכאות זו ניתנת לכל הורה מיועד המועסק באותו מקום עבודה לפחות 6 חודשים, והיא נכנסת לתוקפה רק מהרגע בו ההורה המיועד הודיע למעסיק בדבר ההיריון. יחד עם זאת, חשוב לציין שמעסיק יכול להגיש בקשה להיתר פיטורים במידה והוא מעוניין לפטר את העובד במהלך ההיריון, כאשר ההיתר ניתן רק במקרים בהם הממונה על חוק עבודת נשים שוכנע כי הפיטורים אינם קשורים להיריון.
שעת הורות להורה המיועד
פונדקאות זכויות תעסוקה – על פי סעיפים 7ג' ו- 9ג' לחוק עבודת נשים, ניתנת אפשרות לשעת הורות (שעת הנקה) להורים המיועדים לתקופה של 4 חודשים מסיום מועד חופשת הלידה, והדבר מאפשר להורה המיועד לעבוד שעה אחת פחות ביום ללא ניכוי מהשכר. זכאות זו ניתנת לאחד מההורים המיועדים על פי בחירתם וזאת בתנאי שההורה המיועד עובד במשרה מלאה ו/או לפחות במשרה של 174 שעות בחודש. כמו כן, ניתנת להורים המיועדים האפשרות לחלק את הזכות ביניהם, כך שכל אחד מהם יהנה מהזכאות בימים נפרדים ו/או בימים שלא נוצלו על ידי אחד מהם. במקרים בהם ההורים המיועדים לא חילקו את ימי ההטבה ביניהם, אחד מההורים יוכל לנצל את יתרת התקופה שלא נוצלה במלואה על ידי ההורה האחר.
זכות זו ניתנת להורה המיועד ללא קשר לוותק העומד לרשותו במקום העבודה והיא ניתנת באופן אוטומאטי להורה המיועד הבוחר לממש זכות זו. במידה ובני הזוג מעוניינים לחלוק ביניהם את ימי הזכאות, על כל אחד מההורים המיועדים לעדכן את מעסיקו בדבר לא יאוחר מ-21 יום לפני תום חופשת הלידה.
חופשה ללא תשלום להורה המיועד לאחר חופשת לידה
הורים מיועדים זכאים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) מייד לאחר חופשת הלידה, כאשר משך החופשה הוא 1/4 מהתקופה בה ההורה המיועד עבר אצל מעסיקו באותו מקום עבודה ולא יותר משנה מיום הלידה. זכאות זו מוענקת לאחד מההורים המיועדים על פי בחירתם, כאשר לאורך כל תקופת החל"ת ובמשך 60 ימים מסיומה, חל איסור על המעסיק לפטר את העובד/ת ו/או לפגוע בשכרם, וזאת למעט מקרים בהם המעסיק קיבל היתר מיוחד לצורך פיטורים מהממונה על חוק עבודת נשים.
איסור פיטורי עובד לאחר חופשת לידה
סעיף 9ג' (1א') לחוק עבודת נשים קובע כי חל איסור על פיטורי עובד/ת במשך 60 יום שלאחר סיום חופשת הלידה. זכות זו ניתנת לכל עובד/ת המצוי לאחר חופשת לידה באופן אוטומאטי, לרבות, עובד/ת שהינו הורה מיועד לאחר חופשת לידה.
פיטורי העובד/ת במהלך התקופה הנ"ל, מהווה עבירה על החוק והעובד/ת זכאי/ת לתבוע פיצויים מהמעסיק בגבוה השכר וההטבות להן הוא/היא זכאים. פיטורי עובד/ת לאחר חופשת לידה, מתאפשרים אך ורק במקרים בהם המעסיק קיבל היתר לכך מטעם הממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה. היתר זה ניתן רק במקרים נדירים בהם מתקיימים התנאים הבאים:
• פיטורי העובד/ת אינם קשורים ללידה או לחופשת הלידה
• מקום העבודה חדק לפעול ו/או המעסיק הוכרז כפושט רגל במהלך התקופה המקדימה שלאחר חופשת הלידה
במקרים אלו, חשוב לציין שתקופת ההודעה המוקדמת לפיטורים אינה נכללת בחישוב התקופה שלאחר חופשת הלידה.
התפטרות הורה מיועד ממקום עבודתו לצורך טיפול בילד
זכויות תעסוקה של ההורים המיועדים – סעיף 7ב' בחוק פיצויי פיטורים, מעניק זכאות לפיצויי פיטורים לכל אם מיועדת אשר התפטרה ממקום עבודתה תוך תשעה חודשים מיום קבלת הילד למשמורת, וזאת לצורך טיפול בילד. זכאות זו ניתנת גם לאב המיועד במקרים בהם האם המיועדת לא מימשה את זכותה ובמידה ומתקיימים התנאים הבאים:
- האם המיועדת (בת הזוג של האב המיועד) הועסקת כעובדת במשך שישה חודשים רצופים לפחות לפני יום הגשת התפטרותו ו/או האם המיועדת הייתה עובדת עצמאית במשך 12 חודשים ברציפות לפחות בסמוך ליום קבלת המשמורת על הילד והיא איננה חדלה מעיסוקה לצורך טיפול בילד.
- הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית של האב המיועד ו/או בטיפולו הבלעדי וזאת עקב נכות או מחלה של האם המיועדת.
חשוב לציין שהתפטרות האם המיועדת ו/או האב המיועד (בתנאים המופיעים לעיל), תזכה בקבלת פיצויי פיטורים אך ורק במקרים בהם ההתפטרות נועדה לצורך טיפול בילד ולא מסיבות אחרות שאינן קשורות באופן ישיר למטרות טיפול בילד.
לצורך מימוש הזכאות, העובד/ת נדרש להודיע בכתב למעסיק על כוונתו להתפטר ממקום העבודה לצורך טיפול בילד, וזאת תוך מתן התראה מוקדמת. את ההודעה בכתב ההורה המיועד יכול למסור כבר במהלך חופשת הלידה במידה והוא מעוניין שההתפטרות תכנס לתוקפה מיד בסיום מועד חופשת הלידה.
פונדקאות זכויות תעסוקה – לצורך קבלת תשלום הפיצויים העובד/ת נדרש למילוי טופס 161א' (הודעת עובד עקב פרישה מהעבודה) ולציין בטופס זה את פרטיו האישיים ופרטים הקשורים להעסקתו במקום העבודה ממנו הוא מתפטר. כמו כן, המעסיק נדרש למילוי טופס זה ומסירתו לעובד/ת. פיצויי הפיטורים משולמים לעובד/ת במועדים הקבועים בחוק מייד עם סיום יחסי עובד – מעביד, כאשר איחור של מעל 15 יום מהמועד המעוגן בחוק, עשוי לזכות את העובד/ת בפיצויי הלנת פיצויי פיטורים.