הדרך להשגת היריון טבעי היא לא תמיד קלה ומהירה אבל, במקרים והניסיונות אורכים למעלה משנה ואינם מובילים לתוצאה, חשוב להתחיל ולבדוק מהן הסיבות לכך, הן אצל הגבר והן אצל האישה.
הנתונים מצביעים שבסביבות 15 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מאי פריון, כאשר על פי אותם הנתונים, בשליש מהמקרים מקור הבעיה הוא אצל האישה, בשליש מהמקרים מקור הבעיה הוא אצל הגבר ובשליש האחרון מקור הבעיה הוא שילוב של בעיה אצל שני בני הזוג.
כאן חשוב להדגיש, כי המטרה היא כמובן לא לחפש אשמים, אלא לברר מה מקור הבעיה בשביל לנסות ולמצוא לה פתרון ולהשיג בסופו של דבר את ההיריון הנכסף.
סיבות לאי פריון אצל נשים (שכיחות)
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות (בעיות ביוץ) – תסמונת זו מהווה את נחלתן של כ-15 אחוז מהנשים, כאשר הקריטריונים אשר מעידים על הבעיה הם 2 מתוך ה-3 הבאים: אי סדירות בקבלת המחזור, שחלות המתאפיינות בזקיקים רבים וקטנים וטסטוסטרון (הורמון גברי) ברמה גבוהה.
- גיל – נשים נולדות עם כמות מסוימת של ביציות, כאשר בכל שנה כמות הביציות יורדת. החל מגיל 35 מספר הביציות מתחיל לרדת בצורה משמעותית.
- פגיעה בחצוצרה – החצוצרה הוא המקום בגוף האישה בו למעשה מתרחש תהליך ההפריה. מקרים של חסימה בחצוצרה עלולים לחסום את האפשרות להפריה (מפגש בין הזרע לביצית). בין הגורמים לפגיעה זו: זיהומים, הריונות קודמים (ובעיקר הריונות מחוץ לרחם).
- אנדומטריוזיס – תסמונת בה רירית הרחם גדלה באזורים המצויים מחוץ לרחם כמו השחלות והחצוצרות.
- בעיות במבנה הרחם – מצבים של גידולים שפירים באזור הרחם עלולים להקשות על קליטת הביצית וכחלק מכך גם על השגת היריון.
- בעיות בצוואר הרחם – חסימה מכאנית או פגיעה בייצור הריר בצוואר הרחם, הם מצבים אשר עלולים למנוע מהזרע מלהיכנס לרחם ולמנוע היריון.
- סיבות נוספות – על פי נתונים בכ-15 אחוז מהמקרים לא מצליחים לזהות את הסיבה בגינה נגרמת בעיית הפוריות.
סיבות שכיחות לאי פריון אצל גברים
- רמה נמוכה של טסטוסטרון – אצל גברים עם רמה נמוכה של טסטוסטרון (הורמון גברי), קיים קושי ביצירה ובהבשלה של תאי זרע.
- ספירת זרע נמוכה/ חוסר זרע – בעיות אלו עלולות להיגרם כתוצאה ממצבים של: אשך טמיר, מום גנטי או הפרעות כרומוזומליות שונות.
- ורקיצולה – מדובר במצב בו כלי הדם בוורידי האשכים מתרחבים ופוגעים באספקת החמצן שהינו חיוני ליצירת זרע איכותי.
- שימוש בסמים/ תרופות – איכות הזרע עלולה להיפגע גם כתוצאה משימוש בסמים ותרופות מסוגים שונים או מצריכה מופרזת של אלכוהול.
ניסיונות חוזרים ונשנים להשיג היריון ללא הצלחה, יכולים ליצור תסכול אצל בני הזוג.
האור בקצה המנהרה טמון בעובדה שביצוע בדיקות מקיפות לשני בני הזוג, יאפשר לאתר את מקור הבעיה ואף יוביל למציאת פתרון – כאשר, בין הבדיקות המבוצעות לצורך הבירור: ספירת זרע, בדיקת הורמונים, צילום רחם, אולטרסאונד ובדיקות דם לנגיפים.
חשוב לציין, כי זוגות רבים מצליחים בסופו של תהליך להשיג היריון טבעי ובמידה ולא, כיום יש לא מעט פתרונות ודרכים אשר בכוחם לאפשר לאותם הזוגות להפוך בסופו של דבר להורים.