סוגי פונדקאות

סוגי פונדקאות. זוגות רבים (מסיבות שונות) שאינם מצליחים להרות באופן טבעי, בוחרים לפנות להליכי פונדקאות.
הליכי הפונדקאות עברו בשנים האחרונות שינויים דרמטיים – אם בעבר הלא רחוק, אישה פונדקאית שימשה לא רק לנשיאת ההיריון אלא גם כתורמת הביציות, כיום, במדינות רבות (וביניהן גם ישראל), שיטה זו אינה מתאפשרת מבחינה חוקית.

נהוג לחלק את הפונדקאות ל-2 סוגים: פונדקאות קלאסית (הנקראת גם פונדקאות מסורתית) ופונדקאות הריונית.

סוגי פונדקאות
סוגי פונדקאות

סוגי פונדקאות – פונדקאות קלאסית

פונדקאות קלאסית, (Traditional Surrogacy) הוא הליך, אשר היה מקובל במשך שנים רבות. האישה הפונדקאית שימשה כאמור, לא רק עבור נשיאת ההיריון אלא גם כתורמת הביציות. במסגרת ההליך, הביציות של הפונדקאית הופרו בזרע של האב והילד/ים אשר נולד/ו במסגרת התהליך, היוו כצאצאם הביולוגי המשותף של האם הפונדקאית ושל האב.

חשוב לציין, שישנן מדינות כמו תאילנד לדוגמא, בהן הליך פונדקאות זה, נחשב כחוקי גם בימנו אנו.

שיטת הפונדקאות הקלאסית טומנת בחובה מספר יתרונות ובין היתר:

  • הליך קצר עם פחות בירוקרטיות – בהליך זה תרומת הביצית ונשיאת ההיריון מבוצעות על ידי אישה אחת בלבד ולא על ידי 2 נשים. עובדה זו, הופכת את התהליך לקל יותר ליישום וכזה המצריך פחות הליכים בירוקרטיים.
  • עלויות נמוכות יותר – מחד, עלות שירותיה של הפונדקאית יהיה גבוה יותר בהשוואה לשירותיה של פונדקאית אשר רק נושאת את העובר, אך מאידך, מדובר בעלות שהינה נמוכה יותר מעלות התשלום לתורמת הביציות בנפרד ולפונדקאית בנפרד.
  • הליך רפואי פשוט יותר – ההליך אמור לכלול את פעולת ההזרעה בלבד בלי הצורך בהפריה חוץ גופית.

לצד היתרונות, שיטה זו טומנת בחובה גם חסרונות:

החיסרון המרכזי והבולט ביותר (בגינו למעשה, שיטה זו נחשבת כלא חוקית בישראל ויצאה מהחוק במדינות רבות נוספות), טמון בקשר אשר יכול להתפתח בין הפונדקאית לתינוק. הסיבה לכך טמונה בעובדה שהפונדקאית לא רק נושאת את התינוק ברחמה, אלא מהווה למעשה גם כאימו הביולוגית – מה שעלול לגרום למצב בו האם תדרוש זכויות על הילד וגם תקבל אותן.

פונדקאות הריונית (Gestational Surrogacy)

פונדקאות הריונית נחשבת כיום, לשיטת הפונדקאות הנפוצה והזמינה יותר וקיימת אפשרות לעבור אותה גם בישראל. בהליך זה, תפקידה של הפונדקאית הוא נשיאת ההיריון בלבד ותרומת הביציות מתבצעת על ידי אישה אחרת. היתרון המרכזי של שיטת פונדקאות זו טמון בעובדה שהפונדקאית משמשת רק כנושאת העובר ואין לה כל קשר גנטי עמו – כך שאין לה את האפשרות לדרוש או לקבל זכויות על הילד.

החסרונות של הליך זה מהווים למעשה את היתרונות של שיטת הפונדקאות הקלאסית: מדובר בהליך ארוך ויקר יותר, אשר טומן בחובו בירוקרטיות מעט מורכבות יותר – הטמונות בעצם העובדה שיש צורך בשירותיהן של 2 נשים שונות.

שיטת הפונדקאות הנהוגה בישראל

כאמור, בישראל החוק מאפשר רק את הליך הפונדקאות ההריונית. בכדי לעבור את התהליך בארץ, יש צורך להגיש בקשה מסודרת בכתב למשרד הבריאות ורק במידה והבקשה מאושרת, ניתן להתחיל את התהליך.

קבלת אישור לפונדקאות

בכדי לקבל את האישור יש לעמוד בתנאי סף:

המבקשים אמורים להיות בני זוג אשר אין להם יותר מ-2 ילדים משותפים / אישה ללא בן זוג אשר אין לה יותר מ-2 ילדים ביולוגיים.
חשוב להדגיש, שבישראל חוק הפונדקאות נשען במידה רבה על ההלכה ועל פסיקותיה, כך שבהליך בחינת הבקשה, מושם דגש על פרמטרים כמו: אם האם הפונדקאית איננה יהודייה מה עתידה להיות הזהות הדתית של התינוק וכיוצא בזה. במידה וההליך מאושר, ניתן לפנות לאחד מהמרכזים הרפואיים בארץ המתמחים בתחום זה.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן