מחפשים מידע אודות בנק הזרע ? הגעתם למקום הנכון.
בנק זרע הינו גוף פרטי ו/או ציבורי העוסק בתהליכי שמירה והפצה של תאי זרע, וזאת בהתאם להנחיות החוקתיות המתוקנות ב-"תקנות בריאות העם בנק הזרע" משנת 1979. פעילותו של בנק הזרע נועדה גם לצרכי שימוש בתאי הזרע הנתרמים למטרות טיפולי הפריה וגם לצרכי אחסנה והקפאה של תאי זרע למטרות שימוש עתידי על ידי מקפיאי הזרע ו/או מי מטעם. במקרים בהם תאי הזרע הנתרמים מיועדים לטיפולי הפריה, בנק הזרע מהווה למעשה גוף מקצועי המקשר בין נשים ו/או זוגות הנדרשים לתרומת זרע לבין התורם האנונימי.
מידע אודות בנק הזרע בישראל – מספר עובדות ונתונים מספריים
- בישראל קיימים כ- 15 בנקי זרע ציבוריים הפועלים בתוך בתי החולים הציבוריים, וזאת לצד 4 בנקי זרע פרטיים. בשני המקרים, הפעלתו של בנק זרע מתאפשרת אך ורק לאחר קבלת אישור ממשרד הבריאות לצורך מתן שירותי אחסון והפצה של תאי זרע אנושיים.
- תאי הזרע מוקפאים בתוך מיכלי חנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 195 מעלות צלזיוס.
- על פי נתוני משרד הבריאות: בישראל נולדים כ-1,000 ילדים מדי שנה מתרומת זרע.
- גיל התורמים בישראל הינו 20 עד 32, כאשר כל תורם פוטנציאלי נדרש לחתום על טופס בו הוא מאשר שתרומתו הינה אנונימית.
- עלותה של מנת תאי זרע בישראל נעה בין 900 ל-1,200 ₪ בממוצע, כאשר מנת תאי זרע מבנק זרע מחו"ל נעה בין 2,500 ל-4,500 ₪.
מהם הקריטריונים להם נדרשים תורמי זרע?
על מנת להבטיח את איכויות תאי הזרע הנתרמים בישראל, משרד הבריאות קבע שורה ארוכה של קריטריונים ובדיקות להן נדרש כל תורם פוטנציאלי, כאשר רק שליש מהתרומות מיועדות בסופו של הליך לשירותי אחסון והפצה במסגרת טיפולי פוריות. על פי הנחיות משרד הבריאות, רק גברים רווקים בגילאי 20 עד 32 רשאים ויכולים לתרום תאי זרע באופן אנונימי , כאשר כל תורם נדרש גם להגיע לראיון אישי הנערך מטעם בנק זרע. במהלך הראיון האישי, התורם הפוטנציאלי נדרש לשאלות שונות אודות עיסוקיו, תחביביו, מוצאו המשפחתי, הסיבות בגינן הוא מעוניין לתרום תאי זרע וכדומה. עם סיום שלב הסינון הראשוני, התורם נדרש לדגימת זרע הנשלחת לבדיקות מעבדה שמטרתן לאבחן את איכות תאי הזרע. במקביל, התורם נדרש לעבור סדרה של בדיקות רפואיות הכוללות בין היתר: בדיקות דם ובדיקות גנטיות שמטרתן לשלול מחלות גנטיות ונשאות למחלות כאלו ואחרות.
דגימות תאי הזרע נועדו לבדיקת פרמטרים שונים היכולים להעיד על איכויות תאי הזרע, וביניהם: ספירת זרע (בדיקה כמותית של מספר תאי הזרע), תנועתיות וחיות תאי הזרע, מבנה התאים ויכולת התאוששות התאים מהקפאה. חשוב לציין שבמהלך הבדיקות ותהליך ההתאמה נופלים כ-70% מסך הפונים למתן תרומת תאי זרע.
חשוב לדעת: על פי התקנות המונהגות בישראל בכל הנוגע לתרומת זרע, לא חלה הגבלה על כמות התרומות אותן יכול לספק כל תורם, כאשר בגין כל תרומה של מנת תאי זרע התורם זכאי לקבלת תשלום כספי של כ-300 ₪ בממוצע.
תרומת תאי זרע המצויים בכל בנק זרע פרטי ו/או ציבורי, מיועדת ברוב המקרים לנשים יחידניות המבקשות להביא ילד/ה לעולם, נשים חד מיניות המעוניינות להביא ילד/ה לעולם ובני זוג המתמודדים עם בעיית פוריות מורכבת אצל הגבר. חשוב לציין שכל בזק זרע מחויב לשמור בסודיות מוחלטת את זהותו של התורם, ולכן, לאישה הנתרמת מוצגים פרטים כללים אודות זהותו של התורם הכוללים בין היתר: מאפיינים חיצוניים ומאפיינים כללים אודות השכלתו, שירותו הצבאי, תחום עיסוקו וכדומה.
חשוב לדעת: הנשים אשר נתרמות, נדרשות לחתום על מסמך במסגרתו הן מתחייבות לכך שלא תהיה להן כל תביעה עתידית במסגרתה הן ידרשו להכיר את התורם ו/או לתבוע ממנו מזונות או אבהות.
מנות תאי זרע המיועדות לצרכי אחסנה והקפאה לשימוש עתידי – מה חשוב לדעת?
מידע אודות בנק הזרע שחייב לזכור. מרבית מנות הזרע המאוחסנות בכל אחד מאותם בנקי זרע הפועלים בישראל, מיועדות לצורך אחסנה והקפאה לשימוש עתידי עבור נותני דגימת הזרע ורק חלק קטן מהמנות מיועד לצורך טיפולי הפריה אנונימית, ולכן, בכל בנק זרע ציבורי או פרטי, ניתן לאחסן ולהקפיא תאי זרע המיועדים לשימוש עתידי של נותני הדגימה אשר חוששים שבעתיד הם יאבדו את יכולת פריונם. במקרים אלו, תהליך הקפאת הזרע מיועד אך ורק לצרכי שימוש עתיד בו והיא איננה משמשת לתרומת זרע בשום סיטואציה ומצב. בין יתר האוכלוסיות הנמנות על מקפיאי תאי זרע נכללים:
- גברים (בגילאים שונים) אשר חולים בסרטן ונדרשים לטיפולי כימותרפיה שאחת מתופעות הלוואי שלהם היא פגיעה בפוריות.
- גברים המתמודדים עם מחלה/בעיה רפואית מורכבת אשר עלולה למנוע מהם להביא ילדים לעולם בעתיד
- גברים הנדרשים לנטילת תרופות העלולות לפגוע ביכולת הפוריות שלהם בעתיד
- גברים המשרתים ביחידות מובחרות בצבא ו/או בכוחות הביטחון
לקבלת רשימת בנקי הזרע בישראל הקישו כאן