תרומת ביצית – המדריך

המדריך השלם שיסייע לכן בתהליך תרומת ביצית

תרומת ביצית – המדריך שיעשה לך סדר. כל אישה (כמעט), מגיעה לשלב בו האימהות בוערת בה ועל כן היא מבקשת לממש את ההורות. חלק (לא מבוטל) מהנשים, מתקשות להתעבר ונזקקות לתרומת ביצית וכדי לבצע את ההליך על הצד הטוב ביותר, ריכזנו עבורכם מידע קריטי הכרוך בתהליך תרומת ביצית בארץ.

תרומת ביצית – המדריך אודות הנתרמת (מקבלת הביצית)

תרומת ביצית הינו הליך רפואי בעבור נשים שגילן נע בין 18-54, ושהן אינן מצליחות להרות מהביציות שלהן עצמן. כחלק אינטגראלי תרומת ביצית - המדריךמטיפולי פוריות, רשאית אישה לקבל תרומת ביצית מאישה אחרת אשר גילה נע בין 21-35 והיא מתנדבת לתרום ביצית ובתנאי שהיא עצמה נמצאת בהליך הפריה – תורמת מטופלת.

זכאות – את הזכאות לקבל תרומת ביצית יעניקו וועדות אישור מטעם בית החולים וזאת בתנאי שהוכח קושי בהליך קליטת הריון ו/או קיימת בעיה רפואית אחרת. כחלק בלתי נפרד מהתהליך, תידרש הסכמת האישה לקבלת תרומה וזאת באמצעות פניה מסודרת לרופא האחראי לכך ביחידה להפריה חוץ גופית. אל הפניה תצורף חוות דעת רפואית מטעם רופא המשפחה ורופא הנשים המטפל.

בשלב הבא ידרשו שני בני הזוג לחתום על  "טופס הסכמה להכללת פרטיהם האישיים במאגר המידע ומרשם הילודים" ובמידה ובני הזוג אינם נשואים אך מבקשים להתחיל את המסע יחדיו, יהיה עליהם להציג "הסכם בין בני זוג להפריה חוץ גופית"

עוד באותו עניין, תיתן האישה (ובן הזוג אם קיים כזה), הסכמה לרישום פרטיה האישיים במאגר המידע של משרד הבריאות ושל מרשם היילודים בבית המשפט.

בסיטואציה בה מבקשת אישה לקבל תרומה מאישה נשואה / אישה שאינה מאותה הדת, יהיה עליה לפנות אל וועדת חריגים באמצעות טופס ייעודי הנקרא "טופס פנייה לוועדת חריגים".

אנונימיות – מקבלת הביצית לא תזכה לקבל את פרטי התורמת, אלא אם הוגשה בקשה לוועדת חריגים, דהיינו הנתרמת מכירה את התורמת. במקרים בהם ישנם טיעונים מוצדקים, רשאי הרופא המטפל והאחראי על הליך התרומה, למסור לתורמת מידע שאינו מזהה אודות התורמת. במילים אחרות, מי שתקבל את התרומה לא תדע דבר ולו חצי דבר אודות התורמת, אלא אם כן יהיה לזה אישור על ידי מסמך שעבר וועדת חריגים ובתנאי כי מקבלת התרומה אכן מכירה את התורמת. במקביל לכך חשוב לציין כי הרופא המטפל יוכל להעביר מידע לגבי התורמת למקבלת התרומה ובתנאי שהתנאים לכך אכן נכונים ומצדיקים.

העלות עבור הליך תרומת הביצית

אישה שתבקש תרומת ביצית, תידרש לשלם אגרה בעלויות של 10,000 ₪ (סכום מעודכן לשנת 2016). האגרה תשולם לאחר שייקבעו כל שלבי הטיפול הרפואי וכמובן לפני הוצאת ההשתלה לפועל. חשוב לציין כי יש להסדיר את כל ענייני התשלום מבעוד מועד וזאת כדי לקדם את ההליך ולא לעקבו בשל אילוצים בירוקרטים .

היה ותידרש תרומת זרע אנונימית, תורם הזרע יהיה מחו"ל. רק לאחר שתתקבל הביצית מהתורמת והיא תופרה בתנאי מעבדה (הפריה חוץ גופית), יושתלו העוברים בגוף הנתרמת בתקווה שיתפתח הריון.

לאחר תרומת הביצית, מגיע שלב השתלת הביצית. במעמד זה יעניק המטפל למקבלת התרומה את כל המידע הנדרש לרבות 'הכללים והפרוצדורה הנדרשת. השלב הבא הוא השתלת העוברים ברחמה של האישה ובמידה ויוותרו ביציות עודפות להקפאה, תחתום הנתרמת מבעוד מועד על הסכמת הקפאת הביציות המופרות שלא הושתלו ברחמה. 

למידע אודות מימון תרומת ביצית הקש כאן

מידע אודות תורמת ביצית

תורמת המספקת תרומת ביצית יכולה להיות מטופלת ותורמת בו זמנית ומאידך היא יכולה להיות מתנדבת, וזאת בתנאי שגילה נע בין 21-35 והיא מסכימה לעבור את ההליך הרפואי הכרוך בשאיבת ביציות והשתלתן בגופה של הנתרמת. חשוב לציין, תרומת הביצית חייבת להתבצע בהסכמה ומרצון חופשי – לשם כך בוחנת ועדת בית החולים את הסכמת התורמת ומוודאה כי התורמת אינה מונעת מלחץ סביבתי ו/או כלכלי והיא אכן נכנסת להליך בדעה צלולה.

על התורמת להיות רווקה, אלא אם התקבל אישור מוועדת החריגים. התורמת לא תהיה קרובת משפחה של מקבלת התרומה או של בן זוגה (אם קיים כזה).

בריאות התורמת – במקביל לתנאי הסף, חשוב לשים דגש על בריאות התורמת ולשאול שאלות חשובות ובין היתר: האם ההליך עלול לסכן את בריאותה, האם הנ"ל בריאה ולא נמצאת בסיכון נוכח בעיות בריאותיות אחרות. במעמד הזה ולמען הסר ספק, תתבקש התורמת לבצע בדיקות ולאשר כי היא אכן בריאה, גם בהיבט הפסיכולוגי (תידרש חוות דעת מתאימה) וגם בהיבט הגופני.

גם תהליך זה, (לא בשונה ממקבלת התרומה) יידרש מהתורמת להירשם במאגר המידע של משרד הבריאות ובמרשם היילודים של בית המשפט.

מספר המחזורים המותרים לצרכי שאיבת ביציות – כל תורמת תבצע עד 3 מחזורי שאיבת ביציות כאשר בין מחזור למחזור תהיה הפסקה של כחצי שנה לכל היותר. חשוב לציין כי למרות ההסכמים תוכל התורמת להתחרט ולחזור בה מהפעולה בכל עת ובתנאי כי הליך ההפריה טרם החל. כמו הנתרמת, כך גם התורמת לא תקבל מידע. האנונימיות נשמרת בשני הצדדים, אלא אם יושג אישור חריג מטעם וועדת החריגים.

הביציות שנשאבות במחזור אחד, מוקצות לכל היותר עבור 3 נשים.

במסגרת תרומת הביצית, תקבל התורמת החזר הוצאות ופיצוי כספי עבור כל מחזור שאיבה. נכון לשנת 2016, הפיצוי עמד על 20,316 ₪ למחזור שאיבה אחד יש לבדוק את הסכומים הנקובים לשנה הנוכחית בבית החולים בו מתבצעת הפעולה. למען הסר ספק וכחלק מיושרת התהליך, חל איסור להעניק כספים נוספים, או תמורה נוספת לתורמת וזאת מעבר למה שסוכם מבעוד מועד.

מבקשת לתרום? זה התהליך!

כל אישה אשר מבקשת לתרום ביצית (מכל סיבה שלא תהיה)

פניה ליחידה להפריה חוץ גופית  – באחד מבתי החולים בארץ, שם היא תקבל הסבר על התהליך כולו החל מהטיפול, דרך ההכנה השאיבה ועד הסיבוכים / סיכונים האפשריים.

קבלת ההחלטה – לאחר גיבוש ההחלטה לתרום ביציות עליה לחתום על  מסמך בשם "טופס הסכמה לתורמת ביציות לביצוע שאיבת ביציות ותרומתן" ובין היתר יפורט כי האישה מסכימה שפרטיה יועברו למרשם הילודים.

בדיקות רפואיותתעבור האישה בדיקות רפואיות לרבות: בדיקות גופניות , בדיקות מעבדה וחוות דעת פסיכולוגית אז ולאחר אישור של ועדת האישורים בבית החולים הנבחר, יחול ההליך הרפואי, שאיבת הביציות הלכה למעשה. כל אישה תקבל את מלוא המידע אודות ההליך מהרופא המטפל.

ההליך הרפואי – נטילת תרופות (הורמונים), ביצוע שאיבת הביציות. לאחר השאיבה יספר הרופא המטפל לאישה אודות מספר הביציות שנשאבו לרבות איכותן. חשוב לשים לב ולזכור כי אישה שמגופה נשאבו ביציות המיועדות לתרומה, רשאית להקפיא חלק מהביציות ( 20% ממספר הביציות או 2 ביציות – הנמוך מביניהם), לשימוש עתידי על ידה ו/או לחילופין לצורך מחקר.

למידע אודות תרומת ביצית בחו"ל הקש כאן

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן