ילדים מתרומת זרע נישואים כדת משה וישראל האם זה אפשרי?
האם ילד שנולד מתרומת זרע יכול להתחתן במדינת ישראל על פי חוקי ההלכה? בואו נבחן את הסוגייה שמטרידה הורים רבים שבחרו להביא ילד מתרומת זרע.
הורים לילדים שנולדו מתרומת זרע, דואגים לעתיד הילד בכל הנוגע לנישואין בישראל שיתקיימו כדת משה וישראל ועל פי ההלכה.
בתי הדין דואגים מהאפשרות ששני אחים יתחתנו מבלי שהם מודעים לכך
מאז 1988 אישרה מדינת ישראל תרומת זרע לנשים שאינן נשואות ולגברים שנתקלו בבעיות פריון קשות שמונעות מהן הבאת ילדים, מה שהוביל לעלייה משמעותית במספר הילדים ללא אב (על פי הרישומים במשרד הפנים – בעשור האחרון נולדו כ 5000 ילדים אותם רשמו במשרד הפנים ללא אב).
חלק מאותם ילדים שנולדו כתוצאה מתרומת זרע, מגיעים בשנים אלו לגיל בו הם מבקשים להקים משפחה משלהם ועל מנת לעשות זאת, יש צורך לבקר בבית הדין הרבני, על מנת לקבל אישור להינשא כדת משה וישראל ולהקים בית כדת וכדין וכאן מתחילות הבעיות.
אם כך, בואו נתחיל להבין את המורכבות
ההלכה אינה מותירה לאישה רווקה להביא לעולם ילד מתרומת זרע ועל כן, ויש גם רבנים שסבורים כי הבאת ילד לעולם ללא זהות אב, היא גרועה מיתמות. אם זה לא מספיק, הרי שנישואין כדת משה וישראל, מושתתים על זהות האב ובין היתר נשאלת השאלה : האם הוא ממזר? שהרי במקרה זה גם ילדיו ממזרים ועל כן הם לא כשירים להינשא. באותו האופן, נשאלת השאלה האם האב הוא כהן וכפועל יוצא בנו אינו יכול להינשא לגרושה וכן הלאה. במקרה בו הילד נולד מתרומת זרע, אין דרך לוודא נתונים אלו ואין דרך להבחין בנקודות אותם ירש הילד (כהן, ממזר וכו). למרות הנכתב לעיל, לאחר שהצאצא נולד, מבקשים בתי הדין הרבניים לאפשר את הנישואין ולהכשיר את הילד/ה לנישואין הלכתיים (גם אם מדובר בנישואין לכהן במקרה של בנות שנולדו מתרומת זרע).
מה שבאמת מטריד את בתי הדין הרבניים, היא הפחד שילד שנולד מתרומת זרע יינשא לילד שנולדה גם היא מתרומת זרע וזאת משום שהשניים חולקים תורם משותף. אז נכון, ישנו ניסיון לבצע מעקב אחר התורמים ולהגביל את מספר הילדים שנולדים מאותה התרומה, אך בפועל מעקב זה אינו צלח את מבחן המציאות ואין באמת אינדיקציה ברורה למספר הילדים שנולדו מאותו התורם.
כך ניתן למנוע נישואי אחים שנולדו מאותו תורם
הסיכון ההגיוני בנישואים של ילדים שנולדו מאותו תורם זרע, הוביל את בית הדין הרבני לדון בשאלה כיצד ניתן למנוע את נישואים אלו ולאחר דיונים הלכתיים רבים ומעמיקים, המסקנה הברורה הייתה לבצע בדיקת רקמות. משום שבתי הדין אינם יכולים להכריח את הזוג לבצע בדיקת רקמות כתנאי להיתר נישואין, הוא ממליץ על בדיקה זו.
בדיקת רקמות מבטיחה שנישואין של ילדים מאותו אב (תורם זרע) לא יתקיימו.
אם כך מדוע בית הדין הרבני אינו מחייב בדיקת רקמות?
משום שמבחינה סטטיסטית הסיכוי ששני אחים מאותו תורם יפגשו ויבקשו להינשא הוא נמוך. במקביל חשוב להבחין בעובדה כי בדיקת רקמות הוא הליך פולשני ויקר.
מתי המצב הוא דרמטי? במקרה בו שני בני הזוג נולדו מתרומת זרע אנונימית או שהאב של אחד מבני הזוג תרם בעבר זרע אזי הסיכוי לנישואי קרובים עולה. בכל מקרה בו נולדו הילדים מתרומת זרע, ואתם מבקשים לאפשר להם להינשא בעתיד מבלי שיאלצו להיכנס אל נבכי הבירוקרטי, נכון להוציא להם אישור חיתון.
בואו נסכם ונרגע. בתי דין מתירים נישואים כדת משה וישראל במדינת ישראל לילדים שנולדו מתרומת זרע. אתם כהורים יכולים לנהל כבר היום עבור הילדים את ההליך הבירוקרטי ולהוציא לילד אישור חיתון שישמש אותו בעתיד.