טיפולי פוריות מיתוסים
סבתא סיפרה לך שאם תשבי על ריצפה קרה לא תוכלי ללדת ילדים? הירגעי, גם זה מיתוס הקשור לפוריות, מיתוס שעבר מאם לבת עד שהגיע אלייך. ישנם לא מעט מיתוסים שחשוב לנפץ ובדיוק לשם כך התכנסנו.
אספנו את המיתוסים הפופולאריים ביותר שמסתובבים בין מטופלות הפוריות והפריון והפרכנו אותם עבורך. מוכנה? בואי נצא לדרך
- "רוב בעיות הפוריות הן של האישה" – לא נכון! הנתונים מספרים כי – 40% מבעיות הפריון מקורן באישה וכ 40% מבעיות הפריון מקורן אצל הגבר.
- "יש להמתין לפחות חודש מרגע הפסקת נטילת גלולות נוגדות הריון, לבין הניסיונות להיקלט להיריון" – לא נכון! קליטה להיריון אומנם עלולה להתעכב לאחר נטילה ממושכת של גלולות למניעת היריון, אך הדבר אינו מוכח מדעית והוא אינדיבידואלי לחלוטין. מומלץ לנסות להיקלט להיריון מיד לאחר שהחלטתן להפסיק ליטול גלולות.
- "אנחנו לא מצליחים להיקלט להיריון – לאחר חודשיים שלושה של ניסיונות – הדבר מעיד על בעיית פריון" – לא נכון! רק מחצית מהזוגות יצליחו להיקלט להיריון במהלך החצי שנה הראשונה של הניסיונות ולמעלה מ-80% מהזוגות יצליחו לאחר שנה של ניסיונות, ולכן, אין כל טעם לפנות לטיפולי פוריות במידה ולא ידוע על בעיית פריון כזו או אחרת. יחד עם זאת, במידה ואינכם מצליחים להילקט להיריון לאחר שנה של ניסיונות, מומלץ לפנות לבירור ראשוני בנושא. במקרים בהם האישה מתמודדת עם מחזור לא סדיר ו/או במקרים בהם מדובר בנשים בגיל מבוגר יחסית, מומלץ לפנות לבירור ראשוני לאחר שישה חודשים של ניסיונות.
- "גברים יכולים להביא ילדים לעולם בכל גיל" – לא נכון! כפי שהגיל משפיע על איכות הביציות אצל האישה, כך הגיל משחק תפקיד גם אצל הגבר, וזאת לנוכח העבודה שאיכות הזרע פוחתת עם השנים מה שעתיד להשפיע על סיכויי ההיקלטות להיריון.
- "מאמץ גופני וקיום יחסי מין תדירים מגבירים את הסיכוי להפלה" – לא נכון! מרבית ההפלות הטבעיות בתחילת ההיריון, מתרחשות על רקע בעיות גנטיות אצל העובר (בעיות אשר מונעות התפתחות תקינה), ולכן, אם הרופא המלווה לא ציווה אתכן במנוחה, אתן יכולות להמשיך לתפקד כרגיל ואף לקיים פעילות גופנית אשר מותאמת לשלב ההיריון בו אתן מצויות.
- "קיום יחסי מין לאחר החזרת עוברים עלול לפגוע בסיכויי ההיקלטות להיריון" – לא נכון! לאחר החזרת עוברים במסגרת טיפולי פוריות, ניתן ואף מומלץ להמשיך לתפקד כרגיל ולא להימנע מקיומם של יחסי מין.
- "קיום יחסי מין בתדירות מוגברת פוגעת באיכות הזרע" – לא נכון! במידה ואתם מנסים להילקט להיריון באופן טבעי, מומלץ וחשוב לקיים יחסי מין לסירוגין (יום כן, יום לא) בימים שלפני ואחרי הביוץ המשוער. הימנעות מקיום יחסי מין לאורך זמן, היא זו העלולה לפגום באיכות הזרע.
- "במהלך טיפולי פוריות מומלץ להפסיק לקיים יחסי מין" – לא נכון! אין כל מניעה לקיים יחסי מין, גם במהלך תקופת טיפולי הפוריות – אתם רשאים לקיים יחסי מין כרגיל.
- "טיפולי הפריה חוץ גופית גורמים לעלייה במשקל" – לא נכון! העלייה במשקל לאור טיפולי ההפריה, נובעת בעיקר בשל נטילת הורמונים במסגרת הטיפול ההורמונאלי הנלווה לתהליך והיא מתרחשת בעיקר בקרב נשים אשר אינן מקיימות סוג של פעילות גופנית סדירה. כמו כן, חשוב לציין שגם במקרים בהם מתחרשת עלייה במשקל היא נעצרת לאחר הפסקת הטיפול ההורמונאלי.
בנוסף למיתוסים המופיעים לעיל, ישנם (לא מעט) מיתוסים שלא ציינו בחלק זה אך גם הם עלולים לגרום לכם לקבל החלטות שגויות. המלצתנו היא: להיוועץ בכל ענייו עם אנשי מקצוע מתחום הפריון וטיפולי הפוריות לרבות רופאים מקצועים.
הסיבות לבעיות פוריות אצל גברים
בעיות פוריות אצל גברים, עשויות להתעורר מסיבות שונות, כאשר במחצית מהמקרים