טיפולי פוריות וזיהום אוויר

נשאלת השאלה, הכיצד תורם זיהום האוויר לכישלון של טיפולי פוריות? מחקר אשר פורסם בשנת 2018 ובוצע על ידי דרום קוריאני, מצא כי נשים אשר נחשפות לזיהום אוויר, הן בעלות סיכויים נמוכים יותר להרות בהליך פוריות חוץ גופית – IVF.

הקשר שבין טיפולי פוריות וזיהום אוויר

המחקר נערך בין השנים 2006- 2014 בקרב 4,581 נשים בגילאי 35 (בממוצע), המצויות בתהליכי הפריה חוץ גופית, במטרה לבחון אתטיפולי פוריות וזיהום אוויר הקשר שבין חשיפה למזהמים (המצויים באוויר) בשלבים משתנים של תהליך הפוריות אל מול ההצלחת ההפריה.
נשים אשר עוברות טיפולי הפריה חוץ גופית ובמקביל נחשפות לרמות גבוהות של זיהום אוויר, יצליחו פחות להשיג ו/או לשמר הריון וזאת ביחס לנשים שנושמות אוויר נקי ממזהמים.

המחקר התבצע במהלך 9 שנים, בהן ניתחו החוקרים שיעורי הריון של כ- 6,600 מחזורי טיפול חוץ גופית במרפאת פוריות שבסאול, שם מצאו כי נשים אשר נחשפו לזיהום אוויר ברמות גבוהות, של כ- 5 סוגים שונים של זיהום (חנקן דו חמצני, גופרית, אוזון, חלקיקי זיהום זעירים המכונה PM 10 ופחמן חד חמצני) נקלטו פחות והצליחו פחות לשמור על ההיריון . במחקר נעזרו בנתוני ניטור זיהום ברמה המחוזית מכ- 40 אתרים שונים מרחבי העיר. מרבית מהמזהמים אליהם מתייחסים נובעים כתוצאה ישירה מפליטות מזהמים של רכבים, אתרים תעשייתיים אתרי בנייה ועוד.

ד"ר סונג-אה צ'ו מבית הספר לרפואה באוניברסיטת CHA ובמרפאת הפוריות של CHA בסיאול טוען כי : "זיהום אוויר סביבתי גבוה ישפיע על מי שמעורב בתהליכי פוריות חוץ גופית – IVF דהיינו על מי שסובל מאי פריון".

טיפולי פוריות וזיהום אוויר – שלבי המחקר

החוקים בחנו את ההשפעות של כל אחד מהמזהמים ביחס לכל אחד משלבי הטיפול, החל מגירוי השחלות, דרך שאיבת הביציות והפרייתן, החזרת העוברים לרחם האישה ועד הבדיקה ההורמונלית לגילוי ההיריון בשלבים המוקדמים וכמובן בדיקה בשלבים מאוחרים יותר לאישור המשך היריון. מחצית מהנשים שהשתתפו במחקר, החזירו שניים ויותר עוברים במהלך כל טיפול ובסך הכל כ- 51% מהנשים השיגו הריון.

תוצאות המחקר

  • 9.4% מהנשים התגלו בעלות הריון כימי – (בדיקת ההורמונים הראשונה מעידה על הריון מוקדם מאוד, אך הבדיקה המאוחרת יותר לא מעידה על הריון) .
  • 38% קיבלו מחזור לאחר שאושר הריון בשלב המתקדם יותר.
  • החוקרים מצאו כי חשיפה לזיהום בשלבים הראשונים ובשלבים השלישיים של תהליך הפוריות – ההפריה החוץ גופית, קשורה לאובדן הריון. חשיפה מוגברת למזהמים בשלב הראשון (לחנקן דו חמצני ולפחמן חד חמצני) מעידה על 6 אחוזים בסיכוי להשיג הריון.
  • חשיפה גבוהה למזהמים כמו חנקן דו חמצני, פחמן חד חמצני ו – PM10 בשלב השלישי של טיפולי הפוריות מעידים על סיכוי נמוך יותר – בין 7% ל – 8% להשגת הריון.
  • חשיפה לחנקן דו חמצני וחשיפה ל – PM10 נקשרו לסיכויים של 17-18% לאובדן הריון / הריון כימי

 

מה היה למי שלא השתתף במחקר לומר?

לינדסי דארו אפידמיולוג סביבתי בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת אמורי, שלא היה מעורב במחקר אמר כי :" ברמת העיקרון , סך נתוני המחקר העידו על כך שחשיפה גבוה לזיהום סביב שלב גירוי השחלות ורק לאחר החזרת העובר לרחם, ניבאו כישלון להרות ולשאת הריון עבור מי שלהם בעיות פוריות ומי שמצוי בתהליך IVF. תוצאות המחקר מוגבלות משום העובדה שלחוקרים שביצעו אותו, לא היה מידע אודות חשיפות אחרות ובין היתר: עישון. עוד ניתן לפסוק כי הניתוח לא היה ניסוי מבוקר.

לסיכום : כל מי שמעוניין להרות באמצעות הפריה חוץ גופית, כדאי שיפתח מודעות מוגברת ובין היתר שימת לב למדד איכות האוויר והימנעות מיציאה למרחב בו ריכוזי המזהמים הם גבוהים במיוחד. חשוב להבין במקביל כי שי גבול לכמה אנשים יכולים לשלוט בזיהום אוויר אליו הם נחשפים.

שימו לב כי, למרות שהמחקר לא הוכיח קשר סיבתי והשפעות החשיפה למזהמי אוויר לא ידוע, חוקרים מהתחום משערים ומאמינים כי לחשיפה למזהמים השפעה רבה על בריאות האדם בכלל ועל טיפולי הפריה חוץ גופית בפרט.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן