טיפולי פוריות בישראל – באופן יחסי למדינות אחרות בעולם, ישראל מדורגת במקומות גבוהים למדי בכל הקשור לילודה. הסיבות לכך שונות ומגוונות, החל בתפיסה החיובית הקולקטיבית בכל הנוגע לאימהות והורות וכלה בריבוי יחסי, של משפחות מרובות ילדים. בשל כך, נשים שאינן מצליחות להביא ילדים לעולם בשל מחלה, עקרות או בעיות פיזיולוגיות אחרות, זוכות לתמיכה ודרבון רבים בכל הנוגע לטיפולי פוריות וטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF). בדומה לשיעור הילודה הגבוה יחסית בישראל, כך ישנו שיעור גבוה של נשים ישראליות הפונות לטיפולי פוריות, העומד על כשבעים אלף נשים מדי שנה. זאת, לעומת מדינות אחרות בהן שיעור הנשים הפונות לטיפולי פוריות עומד על כשליש מכך. בשל העובדה שהתחום נפוץ כל כך, עולה השאלה באיזה גיל מומלץ להתחיל את טיפולי הפוריות, וכן, עד איזה גיל ניתן לעשות אותם?
מאיזה גיל מותר לבצע טיפולי פוריות
בהתאם לחוק הישראלי, כל אישה בגירה, בת 18 ומעלה, יכולה להתחיל טיפולי פוריות, הכוללים בין היתר
העשרת ביוץ, גירוי שחלתי, הזרעה תוך רחמית, שאיבת ביציות והפריה חוץ גופית. עם זאת, בפועל, הגיל המקובל להתחיל את טיפולי הפוריות הנו 30-28. הדבר נובע ממניעים שונים. ראשית, מאחר שבגיל זה מרבית הנשים הצעירות עוברות את השירות הצבאי, ומתחילות את חייהן הבוגרים רק בגיל 21, נשים רבות נוטות לחשוב על נישואים והקמת משפחה רק בשנים מאוחרות יותר.
שנית, על אף שיעורי ההצלחה הגבוהים של טיפולי הפוריות, רופאים נוטים להפנות נשים לטיפולים אלו רק לאחר שניסיונות אחרים לא הצליחו. לכן, המגמה היא להפנות נשים בנות 20-18 לנסות ולהיעזר תחילה בדרכים טבעיות בכדי להביא ילדים לעולם, ואם אלו אינן מצליחות, להתחיל טיפולי פוריות. דבר זה, כמובן אינו תקף במקרים שישנה בעיה פיזיולוגית מאובחנת, בגינה האישה הצעירה אינה יכולה, או מתקשה להיכנס להיריון בכוחות עצמה. כמו כן, במקרים בהם אישה צעירה מעוניינת להיכנס להיריון בגיל צעיר בשל טעמים תרבותיים ודתיים, אך אינה יכולה לעשות זאת, המגמה היא להפנותה לטיפולי פוריות על אף גילה הצעיר.
מה בנוגע לגיל בו מפסיקים טיפולים
עם זאת, בכל הנוגע לגיל בו יש להפסיק את טיפולי הפוריות, ניתן להיווכח במגמה הפוכה. בניגוד למדינות אחרות בעולם, ובאירופה בפרט, בהן הגיל המאוחר ביותר בו ניתן לבצע טיפולי פוריות הו 39, בישראל מגבלת הגיל עומדת על 45 שנים. יחד עם זאת, במקרים בהם מדובר על תרומת ביצית, מגבלת הגיל בישראל עומדת על 54-51 שנים. ישנם מקרים חריגים בהם נשים מבוגרות יותר עברו טיפולי פוריות והצליחו להיכנס להיריון, כגון מקרה של אישה ישראלית שנכנסה להיריון בגיל 65 וילדה בן בריא, אולם מקרה זה הינו נדיר. הסיבה למגבלת הגיל בתחילת העשור החמישי לחיי האישה היא פיזיולוגית בעיקרה. רופאים רבים נוטים להסכים כי היריון ולידה המתקיימים מעבר לגיל 54, עלולים לגרום לסיכון גבוה לחיי האישה, כמו גם לבעיות בריאותיות והתפתחותיות לתינוק.