טיפולי הפריה חוץ גופית הידועים גם בשם הפריה חוץ גופית הם למעשה מסגרת טיפולית המיועדת לנשים וגברים המתמודדים עם בעיית פוריות משמעותית ו/או לזוגות המתקשים בהשגת היריון באמצעות טיפולי פוריות אחרים. מסגרת טיפולית זו מבוססת על טכניקה טיפולית שהחלה להיות מיושמת ברחבי העולם בשנת 1978 והיא מיושמת במספר שלבים שונים הכוללים:
- שלב הוצאת ביציות בשלות מהאישה
- הפריית הביציות עם תאי זרע בתנאי מעבדה
- גידול עוברים בתנאי מעבדה
- החזרת הביציות המופרות לרחם האישה
- ליווי הליך קליטת ההיריון באמצעות טיפול תרופתי
מתי תדרשו לטיפולי הפריה ?
טיפולי הפרייה (ivf) נדרשים במגוון רחב של מקרים בהם קיימת בעיית פוריות מוסברת ו/או בלתי מוסברת המקשה על תהליך השגת היריון באמצעים טיפוליים אחרים ו/או באמצעים טבעיים, כאשר בין יתר המקרים בגינם נשים וגברים פונים לטיפולי IVF נכללים:
- כל אותם מקרים בהם קיימת עקרות בלתי מוסברת
- כל אותם מקרים בהם קיימת בעיית פוריות הנובעת מחסימה חלקית של החצוצרות ו/או במקרים בהם קיימת פגיעה תפקודית בחצוצרות
- בכל אותם מקרים בהם נוצרות הידבקויות סביב החצוצרות והשחלות
- בכל אותם מקרים בהם ספירת הזרע היא נמוכה ו/או במקרים בהם קיים הכרח בהפקת תאי זרע עקב בעיה כזו או אחרת אצל הגבר
- בכל אותם מקרים קיימת חסימה דו צדדית של החצוצרות
- בכל אותם מקרים בהם מתקיים תהליך פונדקאות לצורך הבאת ילדים לעולם
אחוזי הצלחה טיפולי הפרייה חוץ גופית
שיעור ההריונות המושגים במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית הוא גבוה באופן יחסי, כאשר בין יתר הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול נמנים: גיל המטופלת, איכות הביציות ותאי הזרע ורמת המומחיות של הצוות הרפואי המטפל. במרבית טיפולי ההפריה החוץ גופית המתקיימים בישראל, נהוג להפרות את המטופלת במספר עוברים על מנת להגדיל את סיכויי קליטת ההיריון, וזאת גם הסיבה שחלק לא מבוטל מהטיפולים מסתיימים בהיריון מרובה עוברים (ברוב המקרים לידת תאומים).
טיפולי IVF בישראל
מדינת ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המתקדמות ביותר בעולם בכל הנוגע להשגת הריונות באמצעות טיפולי הפריה, וזאת לנוכח היקף הטיפולים המתקיימים בישראל מדי שנה ובהתאם למיומנויות המקצועיות של היחידות להפריה חוץ גופית הפועלות בכל רחבי הארץ ברישיון משרד הבריאות. כמו כן, חשוב לציין שמדינת ישראל היא אחת מהמדינות היחידות בעולם המאפשרת מימון חלקי או מלא על טיפולי ההפריה החוץ גופית וזאת בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי. העלות המוערכת של כל סבב טיפולי IVF היא כ-15 עד 20,000 ₪, כאשר לעלות זו מתווספת העלות הנדרשת לצורך הוצאות רפואיות הכוללות בין היתר רכישת תרופות הנדרשות לאורך כל אחד משלבי הטיפול השונים.
זכאות לטיפולי (IVF) הפריה חוץ גופית במימון המדינה מוענקת לבני זוג המתקשים להיקלט להיריון באמצעים טבעיים ו/או באמצעים טיפוליים אחרים, וזת בנוסף לנשים יחידניות המעוניינות להביא ילד לעולם באמצעות תרומת זרע. מימון התהליך באמצעות קופות החולים, מיועד אך ורק לזוגות ו/או נשים יחידניות המעוניינות להוליד את ילדם הראשון או השני והיא ניתנת לכל הנשים בטווח הגילים 18 עד 45. יחד עם במקרים, של תרומת ביצית לצורך טיפולי IVF, הזכאות ניתנת גם לנשים בטווח הגילים 45 עד 54.
הפניה לטיפולי הפרייה חוץ גופית ניתנת על ידי רופא המשפחה של בני הזוג ו/או האישה המיועדת לטיפול, כאשר ההליך הטיפולי מתחיל בסדרת בדיקות מקדימות הכוללת בין היתר בדיקות זרע ובדיקות דם, צילום רחם, בדיקת אולטרה סאונד, בדיקת משטח פאפ ועוד.