חישוב ביוץ הכיצד?
כיצד תזהי את ימי הביוץ החשובים כל כך להריון הקרב ובא?
כל עוד את מבקשת להיכנס להריון, עליך להכיר את מועד ימי הביוץ – ימים בהן את פורייה וגופך מוכן לקליטת ההיריון.
הדרך לאתר את ימי הביוץ משתנה מאחת לאחרת, יש את מי שמצליחה להרגיש שהיא בימי ביוץ, אחרת מבצעת בדיקות ביתיות הנמכרות ברשתות השיווק וכן הלאה.
אם גם את מבקשת לזהות את ימי הביוץ כך תעשי זאת:
מה קורה בביוץ
במעמד הביוץ יוצאת הביצית מהשחלה ומתמקמת בחצוצרה.
בנקודה זו, ערוכה ומוכנה הביצית להפריה (ממתינה לבוא הזרע) – זה השלב בו נכון לקיים יחסי מין / לבצע הזרעה.
כיצד תזהי את ימי הביוץ
חישוב ימי הביוץ – את המחזור החודשי ניתן לפצל לשניים – שלב השגשוג (מתקיים לפני הביוץ) ושלב ההפרשה (מתקיים לאחר הביוץ).
הביוץ מתרחש שבועיים לפני שמתחיל המחזור החודשי (הווסת).
- שלב השגשוג proliferative phase – בשלב השגשוג רירית הרחם מכינה עצמה לקראת ההיריון המיוחל – זמן שגשוג הרירית משתנה מאישה לאישה ולא ניתן להגדיר אותו בדיוק.
- שלה ההפרשה (השלב הלוטאלי) secretory phase – שלב זה מתרחש על פי רוב למשך שבועיים והוא מתחיל מיד לאחר הביוץ.
כל עוד מחזור האישה הינו סדיר (המחזור מופיע כל 28-35 יום), ניתן לחשב את יום הביוץ :
אורך המחזור מינוס 14 יום שווה ליום הביוץ.
כדי למקד את אורך המחזור, יש לחשב את הממוצע בשלושת החודשים האחרונים. לדוגמא : מחזור שנמשך 30 יום יחושב כך: 30-14=16 דהיינו יום הביוץ מתרחש ביום ה- 16.
הביוץ מתרחש בין 24 ועד 72 שעות ( מתאפשר בשל יכולתו של הזרע לשרוד עד שהביצית מגיעה ועל כן אם אתם מבקשים להביא ילד לעולם, הזמן הטוב ביותר לקיים יחסי מין הוא לפני יום הביוץ וכדי להגביר את הסיכוי חשוב לקיים יחסי מין סביב הביוץ – 4 ימים לפניו יומיים לפניו ביום עצמו של הביוץ ויומיים לאחר שהופיע הביוץ.
בדיקת ביוץ ביתית – ברשתות הפארם מוצעות למכירה בדיקות ביוץ אותן ניתן לרכוש ללא מרשם. הערכה מבוססת על זיהוי הורמון הביוץ – LH והיא אינה שונה מערכת בדיקת הריון סטנדרטית. סביב מועד הביוץ עלייך להניח את המקל בשתן הראשון של היום וכל עוד הופיע קו בהורמון הביוץ, ניתן להבין כי הביוץ יתרחש 16-24 שעות (יממה) לאחר מכן ועל כן, זה הזמן להחל בקיום יחסי מין. בדיקות הביוץ הן בדיקות יעילות המצליחות לזהות את יום הביוץ בכ- 90%.
חום השחר – לאחר הביוץ חום הגוף עולה בכ-חצי מעלה ועל כן ניתן למדוד בכל בוקר את חום גופך. אומנם חום השחר מזהה את הביוץ, אך חשוב לדעת כי הזיהוי יקרה לאחר הביוץ, ומשום שהסיכוי להשיג הריון לאחר הביוץ נמוך יחסית שיטה זו אינה יעילה.
עוד חשוב לדעת, כי ישנם מקרים בהם חום הגוף עולה בשל מחלה ויראלית או מחלה אחרת וניתן לטעות ולחשוב שזהו חום השחר. שיטה זו לזיהוי ביוץ נוחה עבור מי מהנשים שהמחזור שלהם לא סדיר ובמקביל זוהי שיטה זולה ונגישה כלכלית.
אולטרסאונד – שיטה ידועה ומוכרת בעיקר עבור נשים שמצויות בתהליכי הזרעה / הפריה חוץ גופית. כדי לבצע אולטרסאונד, יש לפנות לרופא הנשים ולבקש מעקב זקיקים באמצעותו עוקב הרופא המטפל אחר הזקיקים בשחלה – מהרגע בו הזקיק נעלם מובן שהתרחש ביוץ.
שימי לב כי הביצית מצויה בתוך הזקיק. אולטרסאונד היא דרך אמינה באמצעותה מבצעים חישוב ביוץ. מעקב הזקיקים מאפשר תיאום מלא בין גודל הזקיקים למצב ההורמונאלי של המטופלת ובנקודה בה ערך הפרוגסטרון גבוה וגודל הזקיק מגיע לגודל ספציפי, זו הידיעה כי התרחש ביוץ. החיסרון היחידי בהליך האולטרסאונד היא העובדה שעל המטופלת להגיע כל כמה ימים למרפאה על מנת לבצע את המעקב.
בדיקות הורמונאליות – כאמור במקביל לאולטרסאונד עלייך לבצע בדיקות הורמונאליות באמצעות בדיקת דם אשר בודקת את רמות האסטרדיול והפרוגסטרון – כל עוד רמת הפרוגסטרון גבוהה ניתן לומר שהתרחש ביוץ (רמות הפרוגסטרון גבוהות כשבוע לאחר הביוץ).
בדיקה הורמונאלית בפני עצמה אומנם מנבאת את הביוץ, אך לאחר שהוא התרחש וכידוע, כניסה להריון לאחר הביוץ הינה בסיכויים נמוכים. מאידך, כל עוד הבדיקות ההורמונאליות מתרחשות במקביל למעקב הזקיקים אזי הבדיקה תהיה מדויקת במאת האחוזים. נשים רבות יקבלו תמיכה הורמונאלית המאפשרת ריבוי זקיקים ובין היתר איקוקלומין שזוהי אחת מתרופות הפריון שמסייעות לביוץ
חישובי ביוץ נוספים שאינם מדויקים ופחות שמישים
ישנם מספר סימנים באמצעותם ניתן לנבא את מועד הביוץ בין היתר: לשים לב להפרשות אשר הופכות לנמתחות ועשירות במיוחד במעמד הביוץ , כאבי ביוץ – ישנן נשים שטוענות כי הן חוות כאבי ביוץ, מיקום צוואר הרחם – במהלך הביוץ צוואר הרחם רטוב ורך והמיקום הופך לאחורי. שיטות אלו לא אמינות ועל כן לא נכון להסתמך עליהן.