חוק תרומת ביציות

חוק תרומת ביציות – בתאריך 13.12.2010, נכנס חוק תרומת ביציות לתוקפו, במטרה להסדיר את תחום תרומת הביציות אשר נועד לנשים בגילאים 18 ועד 54 שלא יכולות להתעבר מהביציות שלהן. מטרת החוק היא לפרט (בפני כל הנוגעים בדבר) את סך העקרונות, את התנאים ואת הכללים בנוגע לבקשות ומתן אישורים לתרומת ביצית והליך IVF באמצעותה.

התורמות יכולות להיות בעצמן (בהווה) במהלך טיפולי IVF ומאידך יכולה התורמת להיות מתנדבת (שאינה עוברת טיפולי פוריות) ובתנאי שהיא בגילאי 21-35.

חוק תרומת ביציות מתמקד בסך ההיבטים שקשורים באופן ישיר ועקיף לתרומה וביניהם:חוק תרומת ביציות

  • כשירות הן של הנתרמת והן של התורמת
  • הסכמה מודעת של התורמת
  • הגבלת מספר הפעמים שהתורמת יכולה לתרום את ביציותיה (עד 3 פעמים)
  • כל הקשור לאנונימיות של התורמת
  • בניית וועדת אישורים בכל אחד מיחידות ה- IVF
  • הקמת וועדת חריגים בכל אחד מיחידות ה- IVF
  • בניית מאגר מידע – במרשם הילודים (בתי המשפט) ובמשרד הבריאות

 

מי מיחידות ה- IVF מוכרת ומאושרת לביצוע תרומת ביציות

יחידת IVF שקיבלה אישור לעסוק בהליכי הפריה חוץ גופית, מחויבת לספק שירות תרומת ביציות בזמינות ובנגישות המתבקשת. יחידת ה- IVF מתחייבת כי היא פועלת בהתאם לתקנות ולנהלי תרומת ביציות שנקבעו בחוק ע"י משרד הבריאות. בנוסף, כל אחת מיחידות ההפריה החוץ גופית, תנהל "נאמן מאגר מידע, כך שהמידע הנדרש יועבר על ידי כרטיס חכם ממאגרי המידע הממוחשב שבמשרד הבריאות.

חוק תרומת ביציות, מוודא כי פרטיותה, כבודה, זכויותיה ובריאותה של התורמת ושל הנתרמת נשמרת ללא סייג. עוד מכוון החוק להסדיר את השימוש בביציות שנועדו לצרכי מחקר ובמקביל לשמור על מעמד האישה.

איסור סחר בביציות 

החוק שנכנס לתוקפו בשנת 2010 מסדיר את התחום ונותן דגש על סחר בביציות. כל פעולה שאינה מוגדר בחוק, תחשב כסחר בביצית.

רופא אחראי – חוק תרומת ביציות

בכל הליך של תרומת ביציות, חלה החובה למנות רופא אחראי. הרופא מחויב להיות מנהל מחלקה מוכרת (מחלקה/יחידה מוכרת להליכי IVF) או סגן מנהל מחלקה. הרופא הוא זה שיעביר את הפרטים האישיים של התורמת / הנתרמת למאגר המידע לשם בדיקות ההתאמה. כחלק מהסמכויות אותן מקבל על עצמו הרופא, הן: החתמת התורמת על הסכמה והעברת פרטיה למאגר, פניה אל מאגר המידע לבדיקת התאמה בין התורמת לנתרמת. הרופא האחראי, יקבל לידיו בקשות לקבלת ביציות והעברתן למאגר המידע.

מאגר מידע – חוק תרומת הביציות

בהתאם לחוק, יש להקים מאגר מידע שמכיל את הפרטים האישיים של תורמת הביצית וזאת כדי להבטיח שלא תהיה קרבה משפחתית בין התורמת לבין הנתרמת. מאגר המידע הוא מאגר שהמידע בו חסוי. מאגר המידע מכיל את הפרטים האישיים של התורמת. את המאגר מנהל הרופא המומחה שמונה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות והוא לא פתוח לציבור הרחב. השימוש במידע המצוי במאגר, ניתן רק בהתאם למפורט בחוק. כל אחת מהתורמות חותמת במהלך התהליך על הסכמה כי פרטיה, יתווספו אל מאגר המידע.

מרשם הילודים – חוק תרומת ביצית

מרשם הילודים מאגד מידע אודות הריון /לידה שהושגו בעקבות תרומת ביציות שהושתלו ברחם הנתרמת. כל המידע של מרשם הילודים הוא חסוי ואינו נגיש לכלל הציבור. בהתאם לחוק, יש להעביר למרשם הילודים הודעה אודות הריון שהושג כתוצא מתרומת ביציות לרבות: הפרטים האישיים של התורמת, הפרטים האישיים של הנתרמת/האם שנושאת את ההיריון, מידע אודות דת התורמת (במידה והיא אינה בת דתה של הנתרמת). היה ובסיום התהליך לא נולד ילד חי, יעביר הרופא את המידע לצורך מחיקת הפרטים מהמרשם.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן