חוק ההסכמים לנשיאת עוברים הוא באחריות שר הבריאות ובאחריות שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומטרתו היא אחת: הסדרת תחום הפונדקאות בישראל.
חוק ההסכמים לנשיאת עוברים או בשמו המוכר יותר " חוק הפונדקאות", חוקק בשנת 1996 (התשנ"ו) במטרה להסדיר את הליך הפונדקאות בישראל.
על פי החוק, האם הפונדקאית היא אישה שנושאת ברחמה היריון בעבור ההורים המיועדים. ההורים המיועדים הם בני זוג (גבר ואישה) אשר עורכים וחותמים על הסכם עם האם הפונדקאית. החוק עוסק מצד אחד בהסכם שבין ההורים המיועדים לבין האם הפונדקאית ומהצד השני במעמד הילד.
עבור מי מיועד חוק ההסכמים לנשיאת עוברים
החוק מיועד לנשים בגיל הפוריות (18-45), שלא יכולות מסיבות רפואיות להיכנס ו/או לשאת הריון. החוק כאמור, עוסק בהסכם שבין ההורים המיועדים לאם הנושאת, במסגרתו מסכימה האם הנושאת (הפונדקאית) להיכנס להריון ע"י החזרת ביצית מופרית מזרעו של האב המיועד, ולשאת אותו עבור ההורים המיועדים ולהעביר (למסור) את הילד בסמוך למועד הלידה להורים המיועדים.
חוק ההסכמים קובע כי עריכת הסכם (בין האם הפונדקאית להורים המיועדים), הוא תנאי הכרחי להליך הפונדקאות . עריכת ההסכם מחויב באישור הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים אותה מינה שר הבריאות.
חוק ההסכמים לנשיאת עוברים תקף לזוגות של נשים וגברים בלבד וכפועל יוצא, זוגות חד מיניים אינם יכולים להיעזר בהליך הפונדקאות בישראל ויהיה עליהם לצאת למדינה מעבר לים על מנת להשיג הריון ולהרחיב את התא המשפחתי. מאידך, החל משנת 2018, השימוש בפונדקאות אפשרי גם עבור אימהות יחידניות – אישה ללא בן זוג אשר מתקשרת עם אם פונדקאית לשם הולדת ילד/ה.
היכן יבוצעו טיפולי ההפריה החוץ גופית.
בהתאם חוק יבוצעו הטיפולים ב"מחלקה מוכרת" – מרפאה/מחלקה בבית חולים שהמנהל הכללי (מטעם משרד הבריאות) הכיר בהם לביצוע הפריה חוץ גופית.
מה אסור לעשות בהתאם לחוק ההסכמים לנשיאת עוברים
עבירה על החוק – כל מי שעבר על החוק, יסתכן בעד שנה מאסר ובמידה ומדובר על תאגיד, מסתכן בקנס בהתאם לסעיף 61 (א)(4) לחוק העונשין התשל"ז – 1997
- ביצוע IVF בכדי להשתיל ביצית מופרת באם הפונדקאית או ביצוע החזרת ביצית מופרית לאם הפונדקאית בניגוד להוראות סעיף 2. הוראת סעיף 2 מחייבת לבצע את ההליך בהתאם להסכם אותו אישרה וועדת האישורים לנשיאת עוברים.
- קיבל / נתן תמורה כנגד הסכם לנשיאת עוברים שאינו מצוין להוראת סעיף 6 (ב). סעיף 6 (ב) תמורה בעבור ההסכם תינתן אך ורק בהתאם למה שאישרה וועדת האישורים.
- ביצע הסכם לנשיאת עוברים שלא אושר על ידי הוועדה
- הילד נמסר למשמורת ללא נוכחות עובד סוציאלי
קישור אל החוק " חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו – 1996 "
מה אומרות הסטטיסטיקות
בהתאם לנתונים שנרשמו במשרד הבריאות, נרשמת עלייה בהגשת הבקשות אל הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים ובאופן ישיר קיימת עלייה במספר התינוקות שנולדו כתוצאה מהליך הפונדקאות.
על פי חוק, דיון בהליך לרבות ההיריון יתבצע בדלתיים סגורות אלא אם בית המשפט סבור לקיימו בפומבי מסיבה כל שהיא.