הקפאת עוברים היא שיטת מתקדמת אשר מאפשרת לנשים /זוגות, לבצע שימור עוברים שנשארו ממחזור הטיפול. ההקפאה מתבצעת לרוב לאחר טיפולי פוריות –ביציות רבות מופרות ומשום שלא את כולן ניתן להחזיר אל הרחם (בשל החשש מהריון מרובה עוברים), הם (העוברים) מועברים להקפאה יומיים עד שלושה לאחר ההפריה כך שניתן לבצע בהם שימוש עתידי. ההקפאה מתקיימת בתנאי שהעוברים נמצאו באיכות טובה – הם יוקפאו במבחנה / בקשיות ובטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס.
את העוברים המוקפאים ניתן להפשיר בכל נקודת זמן ולהחזירם לרחם בתקווה להשיג הריון – ההקפאה מאפשרת לאישה / לזוג לחסוך סבב טיפול נוסף הכולל בין היתר נטילת הורמונים שאיבת ביציות והפרייתם בתנאי מעבדה (IVF).
ההנחיות של משרד הבריאות מותירות הקפאה בחינם עד 5 שנים ולאחר מכן ההקפאה מותרת לחמש שנים נוספות ובתשלום. בתום חמשת השנים הראשונות, תבוצע פניה יזומה לאישה / לבני הזוג, אז הם יוכלו להחליט האם להמשיך ולהקפיא ל 5 שנים נוספות, האם להשמיד את העוברים, או להעביר אותם למחקר.
היה ואין מענה / תשובה מבני זוג בתום ה- 5 שנים, יופשרו העוברים ויושמדו אך רק לאחר שהיחידה להפריה חוץ גופית פנתה למטופלים באמצעות מכתב ופרסמה הודעה לתקשורת – הפשרת העוברים להשמדה תתבצע לאחר אישור ממשרד הבריאות.
במעמד ההקפאה על בני הזוג / האישה למסור פרטי התקשרות (כתובת / מייל / טלפון) – במקרה בו השתנו הפרטים האישיים על הזוג לעדכן את פרטי התקשורת החדשים.
מי זכאי לבצע הקפאת עוברים
כל אישה / זוג שקיבלו אישור לטיפולי פוריות חוץ גופיות (IVF) במסגרת סל הבריאות. השימוש בעוברים המוקפאים יכולים להיות בין היתר עבור הליך פונדקאות, עבור שימור פוריות (בריאותי / דחיית גיל הפוריות) ועוד.
בהתאם להחלטת משרד הבריאות, לא ניתן להחזיר מעבר ל- 4 עוברים במחזור טיפול אחד.
בשלושת הטיפולים הראשונים יוחזרו 2 עוברים בלבד (בכל טיפול) ובמקרים ספציפיים ובין היתר:
• לאחר 3 סבבי פוריות בהן הוחזרו 2 עוברים בכל סבב ולא הושג הריון
• בוצעו 2 החזרות (של 2 עוברים בכל פעם) ובתנאי שהאישה חצתה את גיל 35
• כשהאישה מעל גיל 41
ניתן להחזיר מעבר לשני עוברים, אך כאמור לא יותר מ- 4 עוברים. כל העוברים האיכותיים שלא הוחזרו אל הרחם, יועברו להקפאה.
הקפאת עוברים או הקפאת ביציות? מה עדיף
הקפאת ביציות מיועדת בעיקר עבור נשים שמבקשות לדחות את שלב הפריון ובמילים אחרות, נשים שמבקשות להיכנס להריון בגיל מתקדם. להבדיל מהקפאת עוברים, הקפאת ביציות אינה כוללת את שלב ההפריה בתנאי המעבדה ועל כן, בהליך הקפאת העוברים הסיכוי להשיג הריון גבוה יותר.
היה ושימור הפוריות מתבצע על ידי רווקות ששואפות עדיין להכיר את בן הזוג האולטימטיבי, יהיה נכון לבצע הקפאת ביציות שיאפשרו בעתיד הפריה עם זרעו של בן הזוג. הקפאת עוברים לא מאפשרת לנשים להרות מבן זוג עתידי.
ההחלטה האם להקפיא ביציות או עוברים נתונה לשיקול דעת המטופלת בלבד, אך כמובן עם הדרכה / יעוץ של הרופא המטפל.
הליך ההקפאה
הליך הקפאת ביציות מתקיים בשתי שיטות שונות וביניהן הקפאה איטית וזיגוג (ויטריפיקציה) בשילוב של תמיסות ייעודיות. בשיטת ההקפאה האיטית פועלת על ידי הפחתת הטמפרטורה בהדרגה ובאופן ממוחשב מה שעלול להוביל והיווצרות גבישי קרח בתאים ולשבירת ממברנות התאים. שיטת הזיגוג לעומת זאת, נהוגה מאז המאה ה – 21 מתנהלת בקירור מהיר ומאפשרת הקפאה ללא גבישים וללא סכנה לתאים ולעוברים.
חשוב להבין כי נכון להיום אין כלל הבחנה בין עוברים טריים שהושתלו חזרה ברחם האישה לבין עוברים קפואים שהופשרו והושתלו חזרה ברחם. הריונות רבים מושגים כתוצאה מהקפאת עוברים וזאת ללא כל עלייה בבעיות התפתחותיות ובמומים מולדים.