כל מה שצריך וחשוב לדעת על הקפאת ביציות
הקפאת ביציות היא פרוצדורה רפואית שמטרתה לשמר את האפשרות לפריון באמצעות טיפולי IVF (הפריה חוץ גופית) עתידיים. תהליך זה מיועד לכלל הנשים המעוניינות לשמור על האפשרות להרות בעתיד, הן לנוכח סיבות רפואיות והן לנוכח סיבות שאינן רפואיות, כאשר השימוש בביציות המוקפאות מתאפשר במסגרת טיפולי פוריות עד גיל 54.
הקפאה מסיבות רפואית – מי זכאי לתהליך על חשבון המדינה
בין יתר הסיבות הרפואיות המצדיקות תהליך הקפאת הביציות למטרות שימור פריון ניתן למצוא:
- ניתוח מתוכנן לכריתת שחלות המיועד בעיקר בקרב נשים הנושאות גן מסוג BRCA המגביר את הסיכון לסרטן שחלות
- נשים הנדרשות לטיפולים כימותרפיים ו/או הקרנתיים וקיימים אצלן סימנים היכולים להעיד על פגיעה ברזרבה השחלתית
- נשים המצויות בסיכון מוגבר ל- מנופאוזה (בלות) מוקדמת מסיבות שונות כגון: תסמונות כאלו ואחרות העלולות להוביל לפגיעה בפריון, נשים עם סמנים לרזרבה שחלתית, נשאיות פרה מוטציה ל- X שביר. נשים המתמודדות עם מחלות אוטואימוניות הפוגעות בתפקוד השחלות, נשים המטופלות בתרופות העלולות לפגוע בתפקוד השחלות, נשים המתמודדות עם אנדומטריוזיוס קשה ונשים המתמודדות עם מצבים רפואיים כאלו ואחרים העלולים לפגוע ביכולת הפריון.
חשוב לציין שטיפולי הקפאת ביציות לצורך שימור פריון מסיבות רפואית, ממומנים על ידי המדינה באמצעות קופות החולים השונות וזאת לכלל הנשים עד גיל 39 ללא ילדים, וכמו כן, נשים עד גיל 39 המעוניינות להרות ילד ראשון או שני עם בן זוגן הנוכחי, גם במקרים בהם לאותן נשים יש ילדים מבני זוג קודמים.
הקפאת הביציות מסיבות שאינן רפואיות מספר הטיפולים על חשבון המדינה
הקפאת ביציות למטרות שימור הפריון מסיבות אישיות אשר אינן סיבות רפואיות, מתאפשרת על פי חוק לכל אישה בגילאי 30 עד 40, כאשר התהליך הטיפולי מאפשר 4 שאיבות ו/או עד להשגת 20 ביציות. נשים אשר החלו בתהליך בטרם מלאו להן 41, רשאיות להמשיך בתהליך עד למיצוי מספר הטיפולים וזאת בהתאם לסטנדרטים הרפואיים המקובלים. במקרים אלו, הטיפול ממומן במלואו על ידי הנשים המעוניינות בו.
הקפאת ביציות – מה חשוב לדעת אופן התהליך?
טיפול ייעודי להקפאת ביציות מתאפשר אך ורק ביחידות להפריה חוץ גופית הפועלות בהתאם לאישור ממשרד הבריאות. הטיפול עצמו מיושם בחדרי ניתוח הסמוכים למעבדת ההפריה החוץ הגופית והוא מתבצע תחת הרדמה מקומית בצוואר הרחם ו/או תחת הרדמה כללית.
הפרוצדורה הרפואית הנדרשת להקפאת ביציות מורכבת משני שלבים עיקריים:
- גירוי השחלות באמצעות טכניקות שונות שמטרתן ליצור מספר רב ככל הניתן של ביציות המותאמות לצרכי הפריה
- שאיבת הביציות והעברתן להקפאה בתנאי מעבדה
חשוב לציין שהביציות המוקפאות נשמרות לתקופה של עד 5 שנים, כאשר לכל אישה ניתנת האפשרות להארכת התקופה ולצורך כך היא נדרשת להודיע על רצונה להארכת התקופה ליחידה להפריה חוץ גופית בה התבצע התהליך.
שרידות הביציות ואחוזי ההצלחה להיריון עתידי
שרידותן של הביציות המוקפאות איננה ידועה ולכן גם במקרים בהם תהליך הקפאות הביציות עובר בהצלחה, הוא אינו מבטיח הריון עתידי. כמו כן, חשוב לציין ששיעור ההריונות לאחר ההקפאה והפשרתן, נמוך בהשוואה לאחוזי ההצלחה המקובלים בטיפולי IVF המתבצעים באמצעות ביציות "טריות". יחד עם זאת, מדובר באחוזי הצלחה לא מבוטלים ההופכים את טיפולי ההקפאה לאלטרנטיבה הטובה ביותר לכל הנשים המעוניינות לשמר את האפשרות לפריון בעתיד, גם במקרים מדובר בהכרח הנובע על רקע מצבן רפואי – שימור פוריות בקרב חולי סרטן וגם במקרים בהם הקפאת הביציות התבצעה על רקע סיבות אישיות שאינן רפואיות.