הקפאת ביציות בישראל – תוכן עניינים
הקפאת ביציות לנשים שאינן סובלות מבעיות פריון
הקפאת ביציות למי שסובלת מבעיות פריון
היכן מבצעים את הליך הקפאת הביציות?
עד איזה גיל אפשר להשתמש בביציות המוקפאות ?
מה חשוב לדעת על תהליך הקפאת הביציות?
הקפאת ביציות מסיבות שאינן רפואיות
שיטות לשימור פריון המוענק על ידי קופות החולים
סיכויי השגת הריון באמצעות ביציות מוקפאות
הקפאת ביציות בישראל – חוק הקפאת ביציות בישראל, מאפשר לכל אישה בגילאי 30-41 להקפיא ביציות לטובת שימור פוריות והזכות להורות בגילאים מתקדמים יותר.
מי זכאית להליך הקפאת ביציות
- נשים בגילאי 30-41 ללא בעיות פריון
- נשים להן קיים חשש פריון עקב טיפולים רפואיים / סיבות רפואיות
עד חודש ינואר 2011, הזכות להקפאת ביציות בישראל הייתה שמורה אך ורק לנשים שהיו מעוניינות בכך לנוכח הימצאותה של בעיה רפואית ו/או מצב רפואי העלול לפגוע ביכולת הפריון. החל מחודש ינואר 2011, הזכות לתהליך שמורה לכל הנשים בטווח הגילאים 30-41 המעוניינות בכך, וזאת ללא קשר למצבן המשפחתי והבריאותי כאחד. בשני המקרים, תהליך שימור ביציות במסגרת הקפאתן מיועד למטרות טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) עתידיים.
הקפאת ביציות לנשים שאינן סובלות מבעיות פריון
- מספר הטיפולים המקסימאלי הוא עד 20 ביציות או עד 4 שאיבות (הראשון מבניהם)
- נשים מגיל 30 ועד גיל 41 (לא כולל)
- מי שהחלה את התהליך עוד לפני שחגגה את גיל 41, רשאית להמשיך את הטיפולים עד תום (4 שאיבות / 20 ביציות) ובתנאי שההליך הרפואי מתבצע באופן רציף ובהתאם לסטנדרטים הרפואיים המקובלים
הקפאת ביציות למי שסובלת מבעיות פריון
הסיבות הרפואיות המצדיקות הקפאת ביציות למי שטרם מלאו לה 30 ומעבר ל- 41 הם:
- מי שמצויים במהלך טיפולי פריון – לגבר בעיה באיכות זרע / ספירת זרע, אישה לה תגובה ירודה (יצירת מאגר ביציות), לא ניתן לתת זרע ביום השאיבה, מורסה בטיפול (באברי המין הפנימיים), אנדומטריוזיס קשה.
- סיכון לאל ווסת מוקדמת – נשאית של פרה מוטציה ל- X שביר, סימנים של אל וסת מוקדם, נשים הסובלות מתסמונות כרומוזומליות וממחלות אוטואימוניות.
- מי שעתידה לעבור ניתוח – נשאית BRCA (כריתת שחלות למניעה), ניתוח שעלול להוביל לכריתת שחלות.
היכן מבצעים את הליך הקפאת הביציות?
את ההליך מבצעים ביחידות ההפריה החוץ גופית בבתי החולים השונים ואלו שקיבלו אישור להליך הקפאת ביציות על ידי משרד הבריאות. טרם ביצוע ההליך, מחויבת המטופלת לחתום על מסמך הסכמה לביצוע ההקפאה.
הטיפולים ימומנו במסגרת סל הבריאות במקרים הבאים:
- מי שעתידה (ילדות/נערות) לעבור טיפולים כימותרפיים / הקרנות. (המימון יינתן בעבור הולדת ילד ראשון ושני עבור זוג ללא ילדים מהנישואים הנוכחיים).
- נשים בעלות סיכון לאל ווסת ובתנאי שלא עברו את גיל 39
מי שלא זכאית למימון ע"י סל הבריאות, יכולה לבחון את הפוליסה הפרטית אם יש כזו ואת הכיסויים במקרה של הקפאת ביצות ו/או לממן את ההליך מכיסה הפרטי
עד איזה גיל אפשר להשתמש בביציות המוקפאות ?
אישה אשר הקפיאה ביציות יכולה להפשיר ולהחזיר אותן מופרות לרחם, עד גיל 52.
מה חשוב לדעת על תהליך הקפאת הביציות?
הקפאת ביציות היא פרוצדורה רפואית הניתנת ליישום אך ורק ביחידות להפריה חוץ גופית הפועלות ברחבי הארץ בהתאם לאישור ממשרד הבריאות. התהליך עצמו מתבצע תחת הרדמה מקומית בצוואר הרחם ו/או תחת הרדמה כללית, והוא מורכב משני שלבים עיקריים הכוללים את שלב גירוי השחלות שמטרתו לייצר מספר רב של ביציות היכולות להתאים לצרכי הפריה עתידית ושלב שאיבת הביציות והעברתן להקפאה בתנאי מעבדה.
על פי עיקרי החוק להקפאת ביציות בישראל, כל אישה המעוניינת בכך, רשאית להקפיא עד 20 ביציות ולעשות בהן שימוש עתידי בכל רגע נתון עד הגעתה לגיל 54. יחד עם זאת, שימור ביציות בהקפאה מתאפשר לתקופה מקסימאלית של עד 5 שנים, כאשר הארכת התקופה מתאפשרת לכל אישה, אך לצורך כך היא נדרשת להודיע על רצונה ליחידה להפריה חוץ גופית בה היא ביצעה את התהליך.
טיפולי הקפאת ביציות אינם נכללים בסל הבריאות נכון להיום, ולכן, כל אישה בטווח הגילאים הנדרש המעוניינת להקפיא את ביציותיה למטרות שימור פוריות לעתיד לבוא, נדרשת לממן את התהליך באופן אישי. יחד עם זאת, חוק הקפאת ביציות, מחייב את קופות החולים לממן (באופן חלקי או מלא) את הטיפולים הנדרשים עבור נשים המתמודדות ממחלות או מצבים רפואיים העלולים לגרום לאובדן כושר פוריותן.
חשוב לדעת: נשים המעוניינות להקפיא ביציות בגין סיבה רפואית כזו או אחרת (המצדיקה את התהליך על פי החוק), ראשיות לעשות זאת בכל גיל מיום הגעתן לגיל הפוריות ועד גילאים מאוחרים.
הקפאת ביציות מסיבות שאינן רפואיות
כאמור לעיל, תיקון חוק הקפאת ביציות בשנת 2011, מאפשר לכל אישה בטווח הגילאים 30 עד 41, להקפיא את ביציותיה לטובת שימור פוריות בעתיד לבוא. בגילאים אלו, הסיכוי להרוות באופן טבעי באמצעות קיום יחסי מין עומד על כ-15% מדי חודש, וסיכוי זה הולך וקטן לכדי 6% בקרב נשים לאחר גיל 35. לפיכך, נשים המעוניינת להקפיא את ביציותיהן לטובת שימור ביציות, מומלץ שיעשו זאת מייד עם הגעתן לגיל 31, הגיל המינימאלי בו ניתן להקפיא ביציות מסיבות שאינן רפואית.
תיקון החוק הינו בעל משמעות רבה גם עבור נשים הדוחות את שלב הקמת המשפחה לשלבים מתקדמים יותר בחייהן (מטעמי פיתוח קריירה וכדומה) וגם עבור נשים המצויות בשלבי הקמת משפחה והבאת ילדים לעולם, וזאת למטרות שימור ביציות פוריות לגילאים מתקדמים יותר בהם הן יהיו מעוניינות להביא ילד נוסף לעולם.
חשוב לדעת: נשים שהחלו בתהליך הקפאת ביציות בטרם הגעתן לגיל המקסימאלי (41), רשאיות להמשיך בתהליך עד מיצוי מספר הטיפולים המרבי העומד על 4 טיפולי ו/או עד השגת 20 ביציות, וזאת גם לאחר הגעתן לגיל 41.
תהליך הקפאת ביציות
(שאיבת הביציות תתבצע בחדר ניתוח ובהרדמה מלאה)
הביציות שנשאבו מועברות להקפאה – ההקפאה היא עד 20 שנים
הביצית מופרת עם הזרע (של האב או תרומת זרע)
הביצית המופרת מתפתחת בתנאי מעבדה לכדי עובר
העובר בשלב ההתחלתי מושתל ברחם האישה
העובר מתפתח ברחם ומושג הריון
שיטות לשימור פריון באמצעות קופות החולים
מטופלת רשאית לבחור באחת משיטות שימור הפריון הבאות:
- הקפאת ביציות – מתאים בעיקר למי שאין בן זוג בשלב הקפאת הביציות
- הקפאת עוברים
- הקפאת רקמת שחלה – שיטה פולשנית המחייבת 2 ניתוחי לפרוסקופיים
סיכויי השגת הריון באמצעות ביציות מוקפאות
שימו לב- סיכויי ההצלה להשגת היריון באמצעות ביציות מוקפאות תלוי בשני גורמים מרכזיים, האחד, הגיל בו בוצע תהליך הקפאת ביציות ומספר הביציות שהוקפאו. מחקר שבוצע על ידי ד"ר טל שביט בשיתוף פרופ' זיידמן, אשר בדק את מידת הצלחת הפריית הביציות המוקפאות אל מול שיעור ההריונות שהושגו מהפריית אלו, מצא כי הסיכוי להיכנס להריון עומד על 20% – אישה אחת מתוך 5 נשים שהקפיאו ביציות מסיבות שאינן רפואיות, תיכנס להריון. המחקר בוצע בקרב נשים שהקפיאו ביציות בגיל 38.
בהתאם למחירון משרד הבריאות לשירותים אמבולטוריים ולשירותי אשפוז:
החדרת ביציות שנשמרו בהקפאה לחלל הרחם, לרבות הפשרה והפריה | החזרה של עוברים שנשמרו בהקפאה לחלל הרחם | |
תעריף א' | 4867 ₪ | 4867 ₪ |
תעריף ב' | 4,762 ₪ | 4,762 ₪ |
תעריף ג' | 4,867 ₪ | 4,867 ₪ |
תעריף למטופלים מחו"ל | 7,143 ₪ | 7,143 ₪ |