טכניקת ההפריה החוץ גופית (IVF) פותחה בבריטניה במהלך שנות ה-70 של המאה החולפת ובתאריך 25 ביולי 1978 נולדה תינוקת המבחנה הראשונה בהיסטוריה האנושית. ארבע שנים לאחר מכן, נולדה בישראל תינוקת המבחנה הראשונה, ובכך, ישראל הייתה למדינה החמישית בעולם בה בוצעה הפריית מבחנה. מאז ועד היום, טיפולי ה-IVF מהווים 1% מסך כל הלידות בעולם המערבי, כאשר בישראל אחוז הלידות בעקבות הפריה חוץ גופית עומד על 4%, מה שהופך את מדינת ישראל לאחת מהמדינות המובילות בעולם בטיפולי הפריה חוץ גופית ביחס לאוכלוסייה, גם בהיקף הטיפולים וגם באחוזי השגת הריונות בעקבות הטיפולים.
הפריה חוץ גופית IVF – מה חשוב לדעת?
IVF (IN VITRO FERTILISATION) היא טכניקה טיפולית המיועדת לצרכי השגת היריון בקרב נשים וגברים המתמודדים עם מצבי עקרות מכל סיבה שהיא, לרבות מקרים בהם מדובר בעקרות בלתי מוסברת. הטיפול עצמו מיושם במספר שלבים במהלכם מתבצעת הפריה בתנאי מעבדה בין תאי זרע לתאי ביצית ולאחר מכן הביצית המופרית מוחזרת לרחם האישה.
טיפולי הפריה חוץ גופית מיועדים לנשים וגברים המתקשים להשיג היריון טבעי לנוכח בעיית פוריות מוסברת ו/או לא מוסברת, כאשר בין יתר בעיות הפוריות נכללות בעיות תפקוד של החצוצרה, חסימה חלקית ו/או דו צדדית של החצוצרה, ספירת זרע נמוכה אצל הגבר ועוד.
בשל המורכבות של טיפולי הפריה חוץ גופית הם מהווים את המוצא הטיפולי האחרון עבור זוגות המתקשים להשיג היריון טבעי, ולכן, ההפניה לטיפולי IVF מתבצעת ברוב המקרים כאשר כשלו ניסיונות טיפול אחרים. יחד עם זאת, חשוב לציין שבמקרים מסוימים, ההפניה לטיפולי IVF נעשית באופן מיידי וזאת במקרים בהם מדובר באישה יחידנית המעוניינת להשיג היריון באמצעות תרומת זרע ובמקרים בהם מדובר במטופלות בגילאים מתקדמים (מעל 35 בדרך כלל). כך או אחרת, ההפניה לטיפולי IVF נעשית באמצעות רופא המשפחה ולאחר סדרת בדיקות הכוללות בין היתר: בדיקות מעבדה (דמים), בדיקת זרע, צילום רחם, בדיקת משטחי פאפ, בדיקת אולטרה סאונד ובדיקת נוספות בהתאם לבעיית הפוריות ממנה סובל אחד/אחת מבני הזוג.
טיפולי הפריה חוץ גופית – שלב אחר שלב
טיפולי פוריות בישראל מיושמים בהתאם לפרוטוקול טיפולי מוסדר המורכב ממספר שלבים טיפוליים הכוללים:
- שלב הגברת הביוץ המיועד לצרכי שיפור סיכויי היקלטות להיריון במסגרת הטיפול. בשלב זה, המטופלת מקבלת טיפול הורמונאלי שמטרתו הגדלת מספר הזקיקים המתפתחים בשחלות. בשלב זה, המטופלת מצויה תחת מעקב זקיקים במסגרת בדיקת אולטרה סאונד המיועד לאבחון רגע הבשלת הזקיקים ומתן זריקה לעידוד הביוץ.
- שלב שאיבת הביציות המיושם תחת הרדמה כללית במהלכו מוחדרת מחט ייעודית דרך הנרתיק אל השחלה וזאת לצורך שאיבת זקיקים.
- שלב איתור ביציות בשלות במסגרתו הביציות אשר נשאבו מגופה של המטופלת נבדקות בתנאי מעבדה על מנת לאתר את הביציות המותאמות ביותר לתהליך ההפריה.
- שלב השבחת תאי זרע המיושם ביום בו מתבצעת פעולת הביציות בקרב המטופלת. שלב זה מיועד לצרכי בחירת תאי הזרע האיכותיים ביותר והכנתם לקראת שלב ההפריה.
- שלב ההפריה החוץ גופית במהלכו מתבצעת הפריה של תאי הביצית עם תאי הזרע בתנאי מעבדה. במקרים בהם הביצית המופרית מתחלקת ל-6 עד 12 תאים תוך 48 עד 72 שעות, מתבצע הליך החזרת העוברים המתפתחים לרחמה של המטופלת.
עשרה ימים לאחר שלב החזרת העוברים, המטופלת נדרשת לבדיקת דם על מנת לאתר הורמון HCG בדם, דבר המעיד על התפתחות היריון.
טיפולי IVF – שיעורי ההצלחה
כל מחזור טיפול הפריה חוץ גופית הוא בעל סיכויי הצלחה של 30 עד 30 אחוזים להשגת היריון, כאשר ברשימת הגורמים המשפיעים באופן ישיר על שיעורי ההצלחה נכללים הגורמים הבאים: גיל האישה מאיזה גיל מתחילים טיפולי פוריות ?, איכות הביציות ותאי הזרע, בעיית הפוריות ומשך אי הפוריות, מצבה הבריאותי הכללי של המטופלת, המומחיות של הצוות הרפואי וגורמים נוספים העשויים להשפיע בצורה כזו או אחרת על סיכויי ההיקלטות להיריון.
הפריה חוץ גופית בישראל
מספר טיפולי ה-IVF המיושמים בישראל הולך וגדל משנה לשנה, כאשר בתחילת שנות ה-90 של המאה החולפת מספר מחזורי הטיפול השנתי עמד על כ-5,000 וכיום, נכון לשנת 2021, מספר מחוזרי הטיפול השנתי עומד על כ-45,000. כפי שציינו בפתיח, ישראל נחשבת למדינה המובילה ביותר בעולם במספר הלידות המושגות בעקבות טיפולי הפריה חוץ גופית (ביחס לאוכלוסייתה), כאשר 4% מכלל הלידות בישראל הן תוצאה של טיפולי IVF. בנוסף, מדינת ישראל היא אחת מהמדינות היחידות בעולם המעניקה מימון חלקי או מלא למטרות טיפולי הפריה חוץ גופית בהתאם לתנאי הזכאות ובהתאם לקבוע בחוק ביטוח בריאות ממלכתי.
בין היתר, מימון הוצאות טיפול מסוג הפריה חוץ גופית מוענק בישראל לזוגות המתקשים להיכנס להיריון באופן טבעי או במסגרת טיפולי הפריה אחרים. כמו כן, המימון מוענק לנשים יחידניות המבקשות להביא ילד לעולם באמצעות תרומת זרע.
חשוב לציין ששיעורי ההצלחה הגבוהים של טיפולי הפריה חוץ גופית בישראל הם פועל יוצא של הידע המצטבר בתחום ואיכויות הצוותים הרפואיים העוסקים ומתמחים בתחום טיפולי פוריות בכלל ותחום טיפולי ההפריה החוץ גופית בפרט.
טיפולי הפריה חוץ גופית – סיכונים
נשים הנקלטות להיריון בעקבות טיפולי הפריה חוץ גופית משתייכות לקבוצת סיכון החשופה למספר סיכונים שונים לאורך תקופת ההיריון והלידה, וביניהם: הריון מרובה עוברים, לידה מוקדמת, לידה במסגרת ניתוח קיסרי, היריון מחוץ לרחם, גירוי שחלתי הנובע בעקבות הטיפול ההורמונאלי ולידת ילדים עם מומים מולדים.
יחד עם זאת, חשוב לציין שמרבית הלידות המתרחשות בעקבות טיפולי הפריה חוץ גופית הן לידות רגילות אשר אינן מהוות סיכון ליולדת וללא כל סיבוך העשוי להשפיע על בריאות היילוד. יחד עם זאת, קיימת חשיבות רבה לקיומן של כל בדיקות ההיריון השגרתיות ובדיקות הריון נוספות בהתאם להמלצת הגורמים המקצועיים המלווים אתכם לאורך כל שלבי הטיפולים.
טיפולי IVF וההיבט הפסיכולוגי – נפשי
במחקרים שונים שנערכו בתחום טיפולי ההפריה החוץ גופית בארץ ובעולם במרוצת השנים, נמצא קשר ישיר בין החוסן הנפשי של המטופלת לבין סיכויי הצלחת הטיפול. בנוסף, נמצא כי נשים הנדרשות לטיפולי הפריה חוץ גופית מתמודדות יותר עם תסמיני חרדה ודיכאון בהשוואה לנשים פוריות באותה שכבת גיל. ממצאי המחקרים השונים הובילו לכך שיותר ויותר אנשי מקצוע ורופאים העוסקים בתחום טיפולי הפריה חוץ גופית, ממליצים לנשים המצויות בטיפולי IVF להסתייע בשירותים פסיכולוגיים במסגרת טיפול רגשי תומך ו/או בטכניקות טיפוליות נוספות המיועדות להפחתת סטרס כגון: דיקור סיני וטכניקות נוספות.
המודעות ההולכת וגוברת לתסמיני החרדה והדיכאון הנלווים לקושי הנלווה ל-אי השגת הריון טבעי והצורך בקבלת טיפולי פוריות כאלו ואחרים, הוביל לכך, שתחום הטיפולים הפסיכולוגיים – רגשיים כמסגרת טיפול תומכת, נחשב בישראל לאחד מהתחומים המבוקשים ביותר בקרב זוגות ונשים הנדרשים לטיפולי הפריה חוץ גופית, כאשר יותר ויותר זוגות ונשים אינם מהססים לקבל סיוע נפשי לאורך כל שלבי הטיפולים להם הם נדרשים בתחום הפוריות. חשוב לציין שהטיפולים ההורמונאליים הנלווים לטיפולי IVF עשויים להשפיע במידה ניכרת על מצבה הבריאותי הכללי ועל מצבי הרוח של המטופלת ב-IVF ומכאן חשיבותו של הטיפול התומך.