מהי בדיקת פרופיל הורמונאלי? למי היא מיועדת ואיזה סוגי הורמונים נבדקים במסגרת הבדיקה? כל מה שצריך וחשוב לדעת על פרופיל הורמונאלי בעמוד שלפניכם.
זוגות המתקשים להיכנס להיריון בדרך טבעית, מופנים לתהליך בירור ראשוני שמטרתו איתור הסיבות המרכזיות המובילות לאי פריון. ברוב המקרים, ההפניה נעשית על ידי רופא המשפחה וזאת לאחר שנה של ניסיונות להשגת היריון טבעי. אחד מהשלבים המרכזיים של תהליך הבירור מיושם באמצעות בדיקת פרופיל הורמונאלי של האישה, כאשר גם הגבר נדרש לאי- אילו בדיקות מעבדה.
מהי בדיקת פרופיל הורמונאלי?
בדיקת פרופיל הורמונאלי היא למעשה בדיקת דם של מספר הורמונים עיקריים. בדיקה זו נערכת כחלק מהליך הבירור הראשוני לפוריות במקרים של בעיות ו/או אי פוריות והיא מיושמת גם למטרות אבחון הורמונאלי למקרים כגון: אי סדירות של המחזור החודשי, מצבי אל – וסת, אקנה ועוד. במקרים בהם מדובר בבדיקות הנערכות במסגרת הליך הבירור הראשוני לפוריות, הבדיקה מיועדת למטרות בדיקה של מספר הורמונים מרכזיים בעלי השפעה ניכרת על יכולת הפריון.
סוגי הורמונים הנבדקים במהלך הבדיקה
בין ההורמונים העיקריים הנבדקים במסגרת בדיקת פרופיל הורמונאלי לנשים המצויות בהליך בירור ראשוני לפוריות נכללים:
- TSH – הורמון זה מופרש מבלוטת יותרת המוח ותפקידו לגרות את עבודת בלוטת התריס. רמת הורמון ה-TSH משקפת את אופן תפקוד בלוטת התריס ובמידה ורמת ההורמון נמוכה הדבר עשוי להעיד תפקוד לקוי של בלוטת התריס, דבר המשפיע באופן ישיר על סדירות המחזור החודשי ועשוי להעיד על בעיות פוריות.
- פרולקטין – הורמון המופרש בעיקר מבלוטת יותר המוח ותפקידו ייצור חלב להנקה. רמה מוגברת של ההורמון ללא היריון עשויה להעיד על גידול שפיר של תאי בלוטת יותר המוח.
- טסטוסטרון – הורמון גברי המגיע לנשים בעיקר מהשחלות. היעדר ההורמון עשויה להעיד על בעיית פוריות בהקשר של זמן הביוץ.
- FSH – הורמון המופרש מבלוטת יותר המוח ותפקידו לגרות התפתחות זקיק בשחלות. רמה נמוכה של הורמון זה עשויה להעיד על היעדר רזרבה שחלתית.
- LH – הורמון נוסף המופרש מבלוטת יותר המוח שתפקידו לגרות את הבשלת הביוץ והביצית. בדיקת הורמון זה נועדה לעקוב את מועד הביוץ.
- פרוגסטרון – הורמון המופרש מהשחלות לאחר ביוץ. הורמון זה נבדק במהלך ימי הווסת על מנת לוודא שרמתו נמוכה, דבר המעיד על מחזור אמיתי ולא על דימום מסוג אחר.
וסוגי הורמונים נוספים שנועדו להרכיב פרופיל הורמונאלי של האישה המצויה בהליך בירור פוריות.
חשוב לציין שלא כל חריגה מהערכים התקינים מעידה על בעיית פוריות, כאשר ההקשר הקליני של הבדיקה נעשה בהתאם לרקע הרפואי הכלל של הנבדקת, גילה, השלב במחזור החודשי בו היא מצויה, תרופות אותן נוטלת הנבדקת ומשתנים נוספים. כמו כן, חשוב לציין שתוצאות הבדיקה משמשות לצורך בניית תכנית טיפולי פוריות.