מיקרומניפולציה icsi = הזרקת זרע לציטופלסמה של הביצית
אחת הסיבות הנפוצות לאי פריון אצל גברים היא ספירת זרע נמוכה, כמו בעיות בצינוריות הזרע.
האור בקצה המנהרה עבור זוגות אשר אינם מצליחים להתעבר כתוצאה מבעיה זו, טמון בטיפול רפואי מתקדם וחדשני, אשר נקרא מיקרו מניפולציה. הטיפול מהווה למעשה הפריה חוץ גופית, אך בשונה מההפריה ה"רגילה" בהליך זה מוזרק תא זרע אחד בלבד ישירות אל תוך הביצית.
את השיטה הנחילו בטיפולי הפוריות בשנת 1992 ומאז היא הצליחה לשנות לחיוב את הסיכוי הכרוך בהצלחת טיפולי ההפריה החוץ גופית. באמצעות ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection), ניתן להפרות ביצית ע"י הזרקה של תא זרע בודד אל הציטופלסמה של הביצית.
ייחודיות השיטה, טמונה ביכולתה להשיג הפריות באחוז גבוה, גם אצל זוגות בהם לגברים יש תאי זרע בודדים בלבד. הודות לשיטה, שיעור ההריונות אשר מושגים אצל זוגות בהם הגברים סובלים מבעיית פריון חמורה, עלה בצורה משמעותית.
עד לשנת 1992 זוגות (בהם הגברים היו בעלי תאי זרע בודדים בלבד), הופנו לקבלת תרומת זרע, אך מאז החלו לטפל בשיטת המיקרומניפולציה גברים רבים אשר מתמודדים עם בעיה זו, זוכים בסופו של תהליך להפוך לאבות מהזרע אותו הם מייצרים.
שלבי תהליך מיקרומניפולציה icsi
תהליך מיקרומניפולציה מתבסס על מספר שלבים, כאשר לכל אחד מהם חשיבות והשפעה גבוהה על סיכויי ההצלחת הטיפול והשגת ההיריון:
- שלב הראשון – מפיקים זרע מהגבר ומתבצעת פעולה הנקראת "השבחת הזרע". המטרה היא לאתר את הזרעון המיטבי והאיכותי ביותר, בהתאם למאפיינים שונים כמו צורת הזרעון. במקרים בהם לא נמצא זרעון שכזה, ניתן לבצע אחת מתוך 2 פעולות חלופיות: הפעולה הראשונה היא שאיבת זרע מהאשכים. במידה וגם בפעולה זו לא מצליחים לאתר את הזרעון המתאים, השלב הבא יהיה לקיחה של ביופסיה מרקמת האשכים.
- שלב שני – הפקת ביציות מן האישה. הליך זה מתבצע בצורה זהה להפקת הביציות בהליך הפריה חוץ גופית IVF רגילה.
- שלב שלישי – מתבצעת הזרקה של הזרע לתוך הביצית. תהליך זה מתבצע באמצעות מיקרוסקופ ייעודי (אשר נקרא מיקרומניפולטור), למיקרומניפולטור 2 זרועות, באמצעות אחת מהן מוחזקת הביצית ובשנייה הזרעון שנבחר.
- שלב רבעי – אחרי שמבצעים את החדרה הזרע לביצית, מעבירים בדרך כלל, את המבחנה לאינקובטור לצורך יצירת תנאי הפריה אופטימאליים.
- שלב חמישי – לאחר ההפריה, ניתן לעבור לשלב הבא והאחרון בתהליך, החזרת הביצית המופרית אל הרחם
מה חשוב לדעת על שיטת מיקרומניפולציה icsi
בשיטת ICSI – מיקרומניפולציה, מחדירים תא זרע אחד ישירות אל הביצית אותה שואבים מהגבר – בצורה כזו, מעלים במידה משמעותית את הסיכויים ליצירת הפריה. בכדי שהשיטה תהיה יעילה, חשוב לברור ולבחור את תאי הזרע האיכותיים ביותר, באמצעות מכשיר מיקרוסקופי ייעודי הנקרא : מיקרומיניפולטור.
נהוג לעשות שימוש בשיטה זו במספר מצבים עיקריים:
- כאשר בדיקת זרע אצל הגבר מגלה שתאי הזרע אינם תקינים.
- לאחר שבוצעו בין 4 ל-6 מחזורי הזרעה תוך רחמית וכולם נכשלו.
- במקרים בהם טיפולי הפריה חוץ גופית נכשלו, גם אם מדדי הזרע היו תקינים.
אודות בטיחות הטיפול
טיפול זה כרוך בפעולה אשר נחשבת פולשנית יותר בהשוואה להפריה רגילה. מעבר לכך, הטיפול טומן בחובו מספר סיכונים ובין היתר:
- חשש מגרימת נזק לכישור אשר אחראי לחלוקת הכרומוזומים בגרעין הביצית.
- הזרקת מזהמים ביוכימיים לביצית. בחירה מוטעית באזור ההזרקה לביצית (מה שעלול לגרום פגיעה לכישור).
- אי וודאות – לא תמיד ניתן להבטיח במאת האחוזים שהזרע אשר נשאב, הינו תקין לחלוטין או שהביצית שהופרתה הינה תקינה.
יתרונות אל מול סיכונים
פיתוח שיטת מיקרומניפולציה, גרם לכך שגם זוגות בהם הגבר סובל מבעיות אי פריון קשות, יכולים להרות ולהפוך להורים לתינוק בריא או אפילו לתאומים או שלישיה (שיעור ההריונות הרב עובריים המושגים בהליך זה הינו גבוה במיוחד).
יחד עם זאת, לצד היתרונות החשובים של השיטה, חשוב להיות ערים לעובדה שהיא אינה חפה מסיכונים ואחד הממצאים אשר עלו לאורך השנים, טמון בעובדה כי הסבירות שתינוקות אשר נולדים בהליך יסבלו מבעיות כרומוזומליות הינה גבוהה יותר (בהשוואה לתינוקות אשר נולדים מהריונות טבעיים או מהפריות חוץ גופניות רגילות).
כאמור, חשוב לזכור שלמרות הסיכונים, מדובר בשיטה אשר מהווה את הסיכוי הטוב ביותר לזוגות אלו להשגת היריון ומעצם העובדה שקיימים סיכויים גבוהים לתינוק בריא, זוגית רבים אשר נמצאים במצבים אלו בוחרים לקחת את הסיכון הנדרש – כאן חשוב לציין בשנית, שלפני המצאת השיטה (בשנת 1992), זוגות בהם הגברים סבלו מבעיות פריון חמורות שכאלו, הופנו לקבלת תרומת זרע – השיטה שינתה את המצב ולמעשה, פתחה את הצוהר לאותם גברים לזכות ולהיות אבות ביולוגיים לילדים.
כיצד מתמודדים עם הסיכונים?
טיפול ICSI טומן בחובו מחד יתרונות רבים, אך יחד עם זאת יש בו כאמור, גם לא מעט סיכונים. בכדי להתמודד בצורה המיטבית עם אותם הסיכונים, התבצעו לאורך השנים לא מעט מחקרים, אשר מטרתם לבחון את תוצאות הטיפול בהשוואה לאלו של הפריה טבעית.
בכל המחקרים הרלוונטיים, מושם דגש על פרמטרים כמו: שכיחות הריונות מרובי עוברים, שכיחות מומים ועוד..
התפתחות הילודים
שיעור הלידות המוקדמות בהריונות אשר נוצרו בשיטת ה- ICSI הינו גבוה והסיבה לכך טמונה בעובדה שגם שיעור ההריונות מרובי העוברים גבוה בהתאמה. מכיוון, שקיימים סיכונים אשר מהווים את נחלתם של תינוקות פגים, חשוב להרגיע ולומר, כי בוצעו מספר מחקרים אשר בדקו בעיות התפתחות ורפואיות בילודים ICSI והמחקרים לא מצאו בעיות מיוחדות בילדים אלו. מה שכן נמצא בילדי ICSI, הוא סיכוי גבוה יותר להפרעות כרומוזומליות – בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
ההמלצה עבור מי שמעוניין לבצע מיקרומניפולציה ICSI היא לעבור אבחון גנטי טרום – לידתי.
לסיכום, על אף הסיכונים הטמונים בטיפול ICSI, מדובר בפעולה אשר מאפשרת להורים (בהם האב סובל מבעיית אי פריון חמורה), ללידת תינוק בריא ולכן, בטרם התחלת התהליך, מומלץ לשים את אותה התועלת לצד הסיכונים ולקבל החלטה מושכלת.