לפרוטומיה (LAPAROTOMY) הוא הליך ניתוחי לפתיחת דופן הבטן המיושם במספר מצבים רפואיים שונים ביניהם:
- מקרי טראומה בהם קיים חשש ממשי לפציעות מרובות מסכנות חיים בחלל הבטן
- מקרים בהם נדרש אבחון של מחלות ממאירות כגון סרטן הלבלב
- מחלות הקשורות ל: דרכי העיכול והמעי, בלוטות הלימפה, הרחם ועוד.
- כריתת רחם
- ניתוחים קיסריים (במקרים מסוימים)
ניתוחי לפרוטומיה
בכל ניתוח מסוג לפרוטומיה מתבצע חתן בגודל של 10 עד 15 מ"מ בדופן הבטן. חתך זה מאפשר לצוות הרפואי לבחון את האיברים המצויים בתוך הבטן ובכך לאבחן בצורה מדויקת את מקור הבעיה הנדרשת לטיפול. במצבים רפואיים מסוימים, תוך כדי ניתוח לפרוטומיה ניתן לטפל בבעיה המאוחבנת ובמקרים מסוימים ניתוחי לפרוטומיה מהווים את השלב הראשון של ההליך הניתוחי הנדרש.
כיום, נהוג לבצע פרוצדורה של הלפרוסקופיה כתחליף לניתוחי לפרוטומיה, כאשר השימושים הנפוצים ביותר ב-לפרוטומיה נועדו לצרכי ניתוחים קיסריים, טיפולים בשרירנים המצויים ברחם וניתוחי כריתת רחם.
מה חשוב לדעת על ניתוח לכריתת רחם?
ניתוח לכריתת רחם הוא אחד משני הניתוחים הגניקולוגיים השכיחים ביותר בעולם, כאשר הניתוח השני הוא הניתוח הקיסרי. כיום, למעלה מ-40% מהנשים עד גיל 85 עוברות ניתוח לכריתת רחם, כאשר מרבית מהניתוחים מתבצעים לפני גיל המעבר. בין יתר המקרים הנפוצים המובילים לניתוח לפרוטומיה לצרכי כריתת רחם נכללים המקרים הבאים:
- הימצאות שרירנים ברחם ו/או הימצאותם של גידולים שפירים של שריר הרחם
- הימצאות בלוטות רירית רחם מחוץ לרחם
- צניחת רחם המובילה בין היתר לצניחת שלפוחית השתן ולחוסר שליטה של תפקוד השלפוחית
- כאמצעי טיפול במחלת סרטן הרחם
חשוב לדעת: ניתוח לכריתת רחם אינו גורם לשינויים הורמונאליים והוא אינו פוגע באיכות חייהן של הנשים הנדרשות לניתוח. במקרים בהם הניתוח נדרש כתוצאה מכאבים עזים במהלך ודימום מוגבר במהלך המחזור החודשי, ניתוח לכריתת רחם יוביל לשיפור משמעותיי באיכות חייהן. על מנת לבצע ניתוח כריתת רחם חשוב לבחור ברופא פוריות מומחה המתמחה בהליכים אלו.
ניתוחי כריתת רחם בגישת ה- לפרוטומיה
הניתוח מתבצע בגישה פתוחה במסגרתו מבוצע חתן רוחבי או אורכי בבטן התחתונה. ניתוחי כריתת רחם בגישת ה- לפרוטומיה מיושמים תחת הרדמה כללית והם מהווים את הגישה המסורתית הכרוכה בין היתר באשפוז ממושך ותקופת החלמה ממושכת.
על אף שניתן לבצע ניתוחי כריתת רחם בגישה ה-לפרוסקופית במסגרתו לא נדרש חתך משמעותי בדופן הבטן, חלק גדול מניתוחי כריתת רחם מיושם בגישה הפתוחה (לפרוטומיה) וזאת לנוכח העובדה שבמצבים מסוימים אין מנוס מביצוע החתך בדופן הבטן לצרכי כריתת הרחם. כמו כן, חשוב לציין את העובדה שנשים שעברו ניתוחי בטן בעבר, אינן יכולות לעבור ניתוח לפרוסקופי, ולכן, ניתוח כריתת רחם בגישה הפתוחה היא החלופה הניתוחית היחידה העומדת בפניהם. כך או אחרת, קיימת חשיבות רבה להיוועצות עם הרופא המטפל על מנת לבחון את התאמת המטופלת לכל אחת מהגישות הניתוחיות.