הכל אודות חומצה פולית

חומצה פולית (Folic Acid) היא למעשה ויטמין B9 המשתייך לקבוצת הוויטמינים B, הנחשבת לבעלת חשיבות רבה בכל הנוגע לבניית תאי הגוף. בנוסף, ויטמינים מקבוצת B, חיוניים לחילוף החומרים בגוף וכל אחד מהם ממלא תפקיד מרכזי בהתפתחותה של מערכת העצבים המרכזית.

במהלך תקופת ההיריון, מחסור בחומצה פולית בגופה של האישה ההרה, עשוי לגרום להימצאותם של מומחים שונים בעובר, כאשר חלק מהמומים אצל העובר עשויים להתפתח לכדי מחלות קשות ואף נכות לאחר לידה. במקרים מסוימים, מחסור בחומצה פולית עשוי להוביל לתמותת עוברים ויילודים במהלך הלידה ו/או פרק זמן קצר לאחריה. חשוב לציין שהסיכון להופעת מומים בעובר כתוצאה ממחסור בחומצה פולית הוא אומנם נמוך באופן יחסי, אך העדר נטילה מסודרת של החומצה הפולית לאורך תקופת ההיריון, עשוי להגדיל את הסיכון להופעת מומחים במערכת העצבים של העובר המתפתח.

נטילת חומצה פולית לפני ובמהלך ההיריון – מה חשוב לדעת?

על פי ההמלצות של משרד הבריאות, נטילת פולית מומלצת לכלל הנשים בגיל הפיריון, ובייחוד לנשים אשר אינן עושות שימוש באמצעי מניעה ועשויות להיקלט להיריון באופן טבעי. במקרים של היריון מתוכנן במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית ו/או ניסיונות מכוונים להשגת היריון טבעי, קיימת חשיבות רבה לנטילת החומצה על תקן יומיומי כ-3 חודשים לפני טיפולי הפוריות ו/או לפני השגת ההיריון. את החומצה הפולית מומלץ ליטול על תקן יומיומי לאורך כל תקופת ההיריון עם דגש מיוחד לטרימסטר הראשון (עד סוף חודש שלישי), וזאת לנוכח העובדה שמהלך תקופה זו מתפתחים איבריו של העובר.

נטילת חומצה כתוסף תזונה יכולה להיעשות לאורך כל שעות היממה, וזה לא כל כך משנה אם נוטלים את התוסף בשעות הבוקר או הלילה, לפני או אחרי האוכל. יחד עם זאת, חשוב להפקיד על המינון הנכון, כאשר המינון המומלץ הוא כ-0.4 מ"ג (400 מק"ג). למינון המדויק המומלץ לכן חשוב להיוועץ עם רופא המשפחה.

שימו לב – במקרים של היריון בסיכון גבוה להתפתחות מומים אצל העובר, המינון המומלץ גבוה פי 10 והוא עומד על 4,000 מק"ג מדי יום.

מי נדרשת למינון גבוה יותר של חומצה פולית?

בקבוצת הסיכון להיריון בו עשוי להתפתח עובר עם מום פתוח בתעלת העצבים, נכללות נשים שבעבר התגלה אצלן עובר ו/או יילוד עם מום פתוח, נשים בעלות רקע גנטי למומים בתעלה הגנטית (כולל אב התינוק), נשים המקבלות טיפול תרופתי נגד אפליספיה, נשים הסובלות ממחלות כגון צליאק או קרוהן, נשים הסובלות מסוכרת טרום הריונית ונשים הצורכות אלכוהול בתדירות גבוהה ובאופן מופרז. במקרים אלו, קיימת חשיבות רבה להיוועות מוקדמת עם רופא המשפחה לצורך קביעת מינון גבוה של פולית לנטילה יומיומית.

שימו לב – נטילת מינונים גבוהים של החומצה עשויה למנוע איתור של סימנים לאנמיה, ולכן, קיימת המלצה רפואית לנטילת B12 על תקן יומיומי בקרב נשים המצויות בקבוצת הסיכון המתוארת לעיל.

נטילת פולית – תופעות לוואי

בדומה לכל תוסף אחר, גם נטילת  פולית עשויה להיות מלווה בתופעות לוואי שונות, אך השכיחות לכך היא לא גבוהה ואף נדירה. יחד עם זאת, הימצאותן של תופעות לוואי בעקבות נטילת חומצה פולית עשויות להיות מסוכנות ולכן חשוב להקפיד על קבלת ייעוץ רפואי מיידי עם הופעתן של תופעות הלוואי הבאות:

  • הופעת שלפוחיות על גבי העור ו/או עור מתקלף
  • תופעת כגון פריחה, נפיחות, אדמומיות יתר של הער או תחושת גרד תדירה
  • קוצר נשימה ו/או קשיי נשימה
  • לחץ באזור החזה או הגרון
  • נפיחות לא מוסברת באזור הפנים, הפה, השפתיים או הלשון

במצבים אלו, חשוב להפסיק ליטול את התוסף ולפנות לקבלת ייעוץ רפואי באופן מיידי.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן