טיפולי פוריות מהווים אתגר פיזי ונפשי עבור כל אישה, כאשר הפרוצדורות הרפואיות להן היא נדרשת במסגרת ההליך הטיפולי לצד הפגיעה בדימוי העצמי וההתמודדות עם מצבי חרדה, אי ודאות ורגשות שליליים, עשויים להגביר את המתח ואף לכלות את הכוחות והמשאבים הפיזיולוגיים והנפשיים. נשים המצויות בהליך כזה או אחר של טיפולי פוריות, מדווחות בין היתר על כאבים פיזיולוגיים המשבשים את שגרת היומיום, שינויים תכופים במצבי הרוח, עצבנות יתר, נטייה לעצבות והסתגרות ועוד.
במקרים מסוימים, תופעות אלו הן פועל יוצא של הפרוצדורות הרפואיות והטיפולים ההורמונאליים הניתנים במסגרת טיפולי פוריות, ובמקרים מסוימים הדבר נובע מפגיעה בדימוי העצמי ורגשות שליליים ביחס לצורך בטיפולי הפוריות וחוסר הודאות לגבי סיכוי הצלחת הטיפול. כך או אחרת, קיימת חשיבות רבה לקבלת טיפולים תומכים בטיפולי פוריות וזאת על רקע ממצאי מחקרים שונים שנערכו במהלך השנים האחרונות בתחום טיפולי הפוריות, המעידים על קשר ישיר בין מצבה הנפשי – רגשי של המטופלת לבין סיכויי הצלחתו של ההליך הטיפולי, כאשר מצבי חרדה ומתח עשויים להקטין את הסיכויים להשגת היריון במסגרת טיפולי פוריות.
אם כך, מהו טיפול תומך בטיפולי פוריות?
טיפול תומך בטיפולי פוריות הוא למעשה טיפול פסיכולוגי – רגשי המיועד למטרות תמיכה וליווי רגשי לאורך כל שלבי טיפולי הפוריות להן נדרשת המטופלת. טיפול זה מיושם במסגרת טיפולית מתמשכת במסגרתה מושם דגש על קשיי ההתמודדות עם כל אחד מההיבטים הנלווים לטיפולי הפוריות, לרבות, ההתמודדות עם הפרוצדורות הרפואיות והטיפולים ההורמונאליים, ההתמודדות עם הפגיעה בדימוי העצמי והביטחון העצמי, ההתמודדות עם מצבי החרדה, המתח והרגשות השליליים וההתמודדות עם ההשלכות הטיפוליות על הסביבה הקרובה (בני זוג, בני משפחה, חברים קרובים וכדומה). חשוב לציין שהטיפול התומך בטיפולי פוריות מיועד לכל אישה הנדרשת לטיפולי פוריות לצורך השגת היריון והוא ניתן ליישום גם במסגרת פרטנית וגם במסגרת זוגית.
טיפול תומך בטיפולי פוריות – דגשים טיפוליים
בכל מסגרת של טיפול תומך בטיפולי פוריות, מושם דגש על מספר אלמנטים מרכזיים הקשורים באופן ישיר ועקיף לשלבים השונים של טיפולי הפוריות, וביניהם:
- הנגשת מידע רפואי – נשים וזוגות הנדרשים לטיפולי פוריות, נאלצים להתמודד עם הצפה של מידע, דבר העשוי להשפיע במידה ניכרת על היחס הרגשי שלהם לגבי ההליך הטיפולי, ולכן, קיימת חשיבות רבה לאופן הנגשת המידע הרפואי באופן כזה המסייע לאותם נשים וזוגות להתמודד עם שטף המידע, להבין את המשמעות לתהליכים הצפויים ולהיערך אליהם ברמה הפיזיולוגית והמנטאלית הנדרשת.
- התמודדות עם רגשות אשמה – נשים וזוגות המתקשים להשיג היריון באופן טבעי, עשויים לפתח רגשות אשם בנוגע לכך והדבר עשוי להגביר את המתח והרגשות השליליים ואף להוביל להתפתחות תסמינים של דיכאון מתמשך, ולכן, הנושא חייב להיות מטופל באמצעות אנשי מקצוע העוסקים בטיפול התומך לטיפולי פוריות.
- התמודדות עם פרוצדורות רפואיות וטיפולים הורמונאליים – טיפולי פוריות עשויים להיות מלווים באי נוחות פיזית, כאבים תדירים, שינויים פיזיולוגיים וכדומה, ולכן, קיימת חשיבות רבה לרכישת טכניקות המסייעות להרגעה עצמית והתמודדות עם כאבים. טכניקות אלו הנלמדות במסגרת הטיפול התומך, נועדו לחזק את יכולת ההתמודדות עם הקשיים הפיזיים הנלווים לטיפולי הפוריות ולהגביר את תחושת השליטה העצמית על מצבי הרוח המשתנים הנלווים בדרך כלל לטיפולים ההורמונאליים.
- ליווי רגשי – מסגרת של טיפול תומך בטיפולי פוריות, נועדה לסייע לכל מטופלת להתמודד עם כל התחושות, הפחדים והרגשות השליליים העשויים להופיע לאורך הטיפול.וזאת לצד דגשים טיפוליים המותאמים לכל מטופלת ברמה הפרטנית. לרשימת מטפלים בישראל הקליקו