הכול אודות איכות ביציות

כל מה שצריך וחשוב לדעת על איכות הביציות במסגרת טיפולי פוריות

כל אישה נולדת עם כמות מסוימת של ביציות (בין 1 ל- 2 מיליון) ההולכות ומתמעטות לאורך מחזור החיים, כאשר לקראת גיל 30 לעורך, נותרות כ-300 אלף ביציות בממוצע ולאחר גיל 40 קיימת ירידה דרסטית במספר הביציות העשויות להוביל ללידת תינוק בריא. יחד עם זאת, חשוב לציין שלכמות הביציות אין קשר לאיכותן, ולכן, במצבי קושי בהשגת היריון בקרב נשים בגיל הפריון, הנשים מופנות לבדיקת איכות באמצעות בדיקת דם.

מה חשוב לדעת על איכות ביציות?

האיכות היא מונח מקצועי שנועד לתאר את יכולת הביציות להיות מופרות (בתהליך שך הפריה חוץ גופית, הזרעה ביתית או בהליך טבעי) ובתוך כך להשיג היריון ולידה מוצלחת. חשוב לציין שאיכות הביציות מושפעת ממגוון רחב של פרמטרים שחלקם נובעים מאי – אילו בעיות הורמונאליות, גנטיות וכדומה וחלקם נובעים מסיבות פיזיולוגיות הניתנות לשליטה. יכולת ההפריה של הביצית תלויה במידה רבה באיכותה, ולכן, במידה ומתעורר קושי בהשגת היריון, קיימת חשיבות רבה לבדיקת האיכות במסגרת הליך בירור מקדים לטיפולי פוריות. הבשורה המשמחת קשורה לכך שבאמצעות טיפולי פוריות בקרב נשים צעירות יותר ניתן להשיג היריון תקין ולידה בריאה גם במקרים בהם איכות הביציות ירודה.

בדיקת איכות הביציות

בדיקת איכות נערכת באמצעות בדיקת דם FSH הנחשבת לבדיקה נפוצה לצורך הערכת האיכות . במקרים בהם מינון ה-FSH הוא גבוה הדבר עשוי להעיד על איכות ירודה, כאשר רמה גבוהה של FSH מעידה בין היתר גם על כמות ביציות נמוכה. חשוב לציין שבקרב נשים צעירות יותר, גם במקרים של כמות ביציות נמוכה ו/או איכות ירודה, ניתן להשיג היריון תקין ולידת תינוק בריא במסגרת טיפולי פוריות.
שימו לב – בקרב נשים בגיל מתקדם יותר (אחרי גיל 40), איכות ירודה עשויה להשפיע על ההיריון והלידה, ולכן קיימת חשיבות רבה למעקב אחר כל שלבי ההיריון.

היכולת להשפיע על האיכות – מה חשוב לדעת?

במקרים בהם איכות הביציות ירודה מסיבות הניתנות לשליטה, ניתן להשפיע על איכות הביציות, כאשר פרק הזמן בו ניתן להשפיע על איכות הביציות הוא כ-90 יום לפני מועד הביוץ. במהלך פרק זמן זה, ניתן להשפיע על איכות הביציות באמצעים הבאים:

  1. איזון הורמונאלי בגוף באמצעות טיפול הורמונאלי כזה או אחר הניתן במסגרת טיפולי פוריות
  2. שיפור זרימת הדם בגוף
  3. הקפדה יתרה על תזונה נכונה המבוססת על ערכים תזונתיים גבוהים
  4. הפחתת מצבי לחץ (סטרטס) באמצעים שונים
 

אמצעים אלו יכולים לשנות באופן משמעותי את האיכות ולהוביל למצב שבו ברגע הביוץ, הביציות יהיו באיכות כזו שתאפשר הפריה עם תאי זרע.

בדיקת איכות הביציות במהלך טיפולי הפריה חוץ גופית

אחד מהשלבים המרכזיים ביותר בטיפולי IVF ( הפריה חוץ גופית) הוא שלב שאיבת הביציות לצורך הפרייתן עם תאי זרע בתנאי מעבדה. בשלב זה, קיימת חשיבות רבה לבדיקת איכות הביציות בדיקה זו נועדה לבחון את רמת הבשלות של הביציות ואת יכולת הפרייתן, כאשר במקרים של ביציות לא בשלות סיכויי הפרייתן היא נמוכה. רמת בשלות הביציות במקרים אלו נקבעת בין היתר בהתאם לגודל הזקיקים. במקרים של שאיבת ביציות לצורך הפרייתן במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, נהוג לשאוב כמות גדולה יותר של ביציות על מנת להגביר את סיכוי הסתברות הצלחת התהליך. חשוב לציין שפעולת שאיבת הביציות מיושמת גם במקרים של צורך בשימור ביציות ו/או הקפאת ביציות וגם במקרים אלו נהוג לשאוב כמות גדולה יותר של ביציות.

שיפור איכות הביציות ושמירה על איכות הביציות – כיצד?

בראש ובאשונה נציין את העובדה הפשוטה שאיכות הביציות תלויה במידה רבה במצב הבריאותי של האישה, ולכן, שמירה על אורח חיים בריא יכול לסייע רבות בשמירה על איכות הביציות ואף לשפר את איכותן. אורח חיים בריא הוא שילוב בין תזונה נכונה ובריאה לפעילות ספורטיבית מתונה, כאשר ברמת התזונה חשוב להפקיד על צריכת פירות וירקות, דגנים מלאים וקטנית ומזונות טבעיים נוספים מהצומח. במקביל, חשוב ומומלץ להימנע מצריכה מוגברת של קפאין ואלכוהול ומצריכת מזונות משמרים ובעיקר ממזונות המכילים הורמונים כגון מוצרי חלב פרה. לפיכך, לנשים עם FSH גבוה בבדיקות איכות , מומלץ להימנע ממזונות מסוימים ולהפקיד על מזונות טבעיים לפחות 90 יום לפני מועד הביוץ על מנת להשפיע על איכות הביציות.

 

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן