החזרת עוברים

כל מה שצריך וחשוב לדעת על פעולת החזרת עוברים במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית

IVF (הפריה חוץ גופית), הוא אחד מטיפולי הפוריות המורכבים ביותר, במהלכו מתבצעת הפריה של הביצית על ידי תאי זרע מחוץ לרחם ובתנאי מעבדה, כאשר הביציות המופרות מתפתחות לעוברים המוחזרים לרחם המטופלת (לצרכי השרשת היריון) רק לאחר יומיים עד חמישה ימים ממועד ההפריה. חשוב לציין שבדרך כלל מתפתחים מספר עוברים במסגרת התהליך, כאשר אחד מהם או יותר מוחזרים לרחם וחלק מהם מועברים לאחסון בהקפאה למטרות שימוש בסבב טיפולים עתידי.

מה חשוב לדעת על החזרת עוברים?

החזרת עוברים במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, מהווה למעשה את הפעולה האחרונה בהליך הטיפולי, כאשר סיכויו של כל עובר מופרה להיקלטות ברחם ולהשרשת היריון הינו כ-20%. כפועל יוצא מכך, נהוג ומקובל להחזיר יותר משני עוברים בתהליך טיפולי אחד, אך חשוב לציין שהחזרה כמותית של מספר עוברים באותו טיפול, מגדילה את הסיכוי להריון מרובה עוברים, הנחשב להריון בסיכון.

חשוב לדעת: ההחלטה בנוגע למספר העוברים המחוזרים לרחם מתקבלת על ידי הרופא המטפל, כאשר לצורך קבלת החלטתו הוא מתבסס בין היתר על נתוניה הרפואיים של המטופלת ועל הרצון והיכולת של בני הזוג להתמודד עם היריון מרובה עוברים וגידולם של 2 תינוקות לפחות בעת ובעונה אחת.

ברוב המקרים, החזרת העוברים מתבצעת כיומיים או שלושה ימים לאחר פעולת שאיבת ביציות, המהווה את השלב המקדים לטיפולי הפריה חוץ גופית, וזאת כאשר העוברים הינם בני 2 עד 8 תאים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם נהוג לבצע את פעולת ההחזרה של העוברים כ-חמישה ימים לאחר פעולת שאיבת ביציות, וזאת על מנת לאפשר לעוברים להמשיך ולהתפתח בתנאי המעבדה.

בכל טיפול הפריה חוץ גופית, ניתן להפיק בממוצע כמות של 10 עד 15 ביציות מופרות, כאשר בחירת הביציות המיועדות להחזרה נעשית בהתאם לביציות המופרות עם הסיכויים הגבוהים ביותר להיקלטות ברחם. ברוב המקרים, נהוג לבחור בין עובר אחד לשני עוברים בעלי סיכויי הישרדות גבוהים, כאשר את יתר הביציות המופרות ניתן להקפיא למטרות שימוש עתידי. כפי שציינו לעיל, ההחלטה בנוגע למספר העוברים המוחזרים לרחם, נעשית בהתאם למצבה הבריאותי של המטופלת וגילה ובהתאם לתוצאות טיפולי פוריות קודמים אותם היא ביצעה בעבר.

החזרת עוברים – כיצד?

פעולת החזרת העוברים מיושמת באמצעות צינור דק המוחדר דרך צוואר הרחם ישירות לרחם, כאשר כל ההליך נעשה ללא הרדמה והוא נמשך בין 10 ל-15 דקות בלבד. הפעולה עצמה איננה כרוכה בתחושת כאב ולכן אין כל צורך במתן תרופות לשיכוך כאבים. עם סיום הפעולה, המטופלת רשאית לחזור באופן מיידי לפעילות רגילה, כאשר היא נדרשת לבדיקת דם למטרות גילוי הריון כשבועיים לאחר פעולת ההחזרה.

מדוע חשוב ומומלץ להקפיא ביציות מופרות?

הקפאתן של ביציות מופרות, לאחר פעולת החזרה של עובר אחד או שני עוברים במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, הינה פעולה המייתרת את הצורך בפעולת שאיבת ביציות בסבב טיפולים עתידי, בין אם סבב זה נדרש כתוצאה מכישלון הסבב הנוכחי ובין אם מדובר בסבב טיפולים המיועד למטרות לידה נוספת. הקפאת הביציות מתאפשרת למשך שנים רבות, כאשר ההמלצה היא לעשות בהן שימוש תוך שנתיים עד חמש.

החזרת עוברים מרובים – סיכויי ההיקלטות אל מול הסיכון הגבוה

בכל טיפול הפריה חוץ גופית, עולה הדילמה בנוגע למספר העוברים המוחזרים, כאשר מטרת הטיפול: היקלטות להיריון, מעודדת למעשה החזרה של עוברים מרובים, וזאת על מנת להגדיל את סיכוי השרשת ההיריון ברחם. מנגד, כל פעולה של החזרת עוברים מרובים, עלולה להוביל להריון מרובה עוברים הנחשב להיריון בסיכון. דילמה זו, מחייבת את הרופא המטפל לבצע בירור מקיף בנוגע למצבה הבריאותי של האישה המטופלת ויכולותיה הפיזיולוגיים לשאת היריון מרובה עוברים. כמו כן, קיימת קבוצת סיכון שלגביה מומלץ להימנע מהחזרת עוברים מרובים. בקבוצת סיכון זו מצויות:

  •  נשים בעלות מום מולד ברחם
  • נשים בעלות מום ברחם כתוצאה מהימצאותם של שרירנים ברחם
  • נשים שעברו הפלות חוזרות ונשנות בעבר
  • נשים בעלות סיכון מוגבר ללידה מוקדמת (בהתאם ללידות קודמות)

בכל המקרים הנ"ל, ההמלצה היא לפעולת החזרת עוברים של עובר אחד, כאשר בקרב נשים שאינן מצויות בקבוצת הסיכון, נהוג להחזיר בין שניים לשלושה עוברים, וזאת בהתאם להחלטת הרופא המטפל. 

דילול עוברים לאחר החזרתם לרחם – מה חשוב לדעת? 

דילול מספר העוברים ברחם הינה פעולה כירורגית הכרוכה בסיכונים רבים, ולכן, היא מומלצת אך ורק במקרים בהם מדובר במקרים של הריון עם שלישייה ויותר. דילול העוברים עלולה להוות סיכון ישיר להמשך ההיריון ולעוברים הנותרים, כאשר פעולת הדילול עצמה חייבת להיות מאושרת על ידי הועדה להפסקת היריון הפועלת בישראל, בכל אותם מקרים בהם פעולת הדילול איננה מיושמת ממניעים בריאותיים. כפועל יוצא מכך, החזרה של יותר משני עוברים במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, מתקיימת אך ורק במקרים בהם האישה המטופלת ובן/בת זוגה, מביעים את רצונם בפני הרופא המטפל בנוגע להיריון מרובה עוברים וגידול יותר מתינוק אחד בעת ובעונה אחת.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן