הזרעה תוך רחמית IUI והשבחת זרע – הזרעה מייתרת את הצורך במגע מיני לשם הריון ומאפשרת הריון באמצעות תרומת זרע והחדרתו אל רחם האישה באמצעות אביזרים רפואיים. נהוג לשייך את הליך ההזרעה לנשים שמבקשות להרות מתרומת זרע ו/או השגת הריון במסגרת הורות משותפת אך לא תמיד זה כך.
הזרעה מלאכותית מתבצעת באמצעות מספר שיטות, השכיחה ביותר הינה הזרעה תוך רחמית.
נהוג לעשות שימוש בהזרעה או בהזרעה מלאכותית כאשר אישה מבקשת להרות מתרומת זרע, במקרים בהם מדובר בזוגות חד מיניים וכאשר אחד מבני הזוג סובל מבעיות פוריות והדרך לפתרון אותה הבעיה עוברת בהזרעה.
ההזרעה משלבת מתן דגימת זרע, השבחתו והחדרתו באופן ישיר אל רחמה של האישה. את ההזרעה ניתן לבצע בנשים פוריות ובעלות מערכת רביה תקינה.
הזרעה תוך רחמית – למי זה מתאים
באופן עקרוני, כל אישה אשר מעוניינת לעבור הזרעה זכאית לכך, אך יחד עם זאת, קיימים קריטריונים שונים שעל האישה למלא בכדי לקבל את האישור הסופי ובין היתר:
- אישה אשר מעוניינת להרות מתרומת זרע, חייבת לעבור את התהליך בצורה מוסדרת, באחד מ-בנקי הזרע בישראל וכפועל יוצא, עליה להיות מעל לגיל 18 ורווקה.
- אישה אשר מבקשת לעבור הליך הזרעה מזרע של אדם מוכר, תתבקש לחתום על הסכם הורות משותפת.
כיצד מתבצעת הזרעה תוך רחמית?
בכדי שהליך ההזרעה יוכתר כסיפור הצלחה, הוא חייב להתבצע במועד הביוץ של האישה, אשר נמשך 24 שעות ובכדי להבטיח שההזרעה אכן מתבצעת בתקופת הביוץ, נהוג במקרים רבים לבצע 2 הזרעות במרוויחים של 24 שעות אחת מהשנייה. ההזרעה עצמה, מהווה כפעולה פשוטה יחסית
- בשלב הראשון – נלקחת דגימת הזרע
- בשלב השני – דגימת הזרע עוברת השבחה –במטרה להכין אותו בצורה המיטבית לקראת ביצוע ההזרעה. תהליך ההשבחה מתבצע בתנאי מעבדה – בוררים את תאי הזרע הטובים ביותר, (הפרדת הזרע מנוזל הזרע), במטרה להגדיל את ריכוז תאי הזרע האיכותיים אשר יגיעו בשלבים הבאים אל חלל הרחם – מה שיגדיל את הסיכויים לקבלת היריון.
- בשלב השלישי – מתבצעת ההזרעה בפועל. בפעולה זו נעשה שימוש בצנתר מיוחד, באמצעותו מזריקים את הזרע (לאחר ההשבחה), ישירות אל רחמה של האישה.
הליך ההזרעה מתבצע ללא הרדמה, הוא אינו כרוך בכאב, אך מכיוון שעצם הפעולה גורמת להתכווצות של שריר הרחם (תחושה הדומה לזו המורגשת במחזור החודשי), המטופלת עתידה להרגיש אי נוחות מסוימת. ישנם מקרים נדירים ביותר, בהם ייגרם כתוצאה מההזרעה, זיהום באגן, אך גם במצב נדיר זה, ניתן לטפל באמצעות טיפול אנטיביוטי.
מה קורה ואיך להתנהג לאחר ההזרעה?
יתכנו מקרים בהם המטופלת תתמודד עם הפרשות מוגברות או עם דימום קל. עם תום טיפול ההזרעה, המטופלת יכולה לחזור לשגרת חייה, לעבודתה ואף לפעילויות הספורטיביות אליהן הייתה רגילה. גם יחסי מין מותרים לאחר הליך ההזרעה – אם כי במקרה שכזה, אם יושג הריון לא ניתן יהיה לשים את האצבע אם הוא תוצר של ההזרעה או של יחסי המין.
סיכוי ההצלחה של ההזרעה?
ישנם מספר פרמטרים אשר ישפיעו על אחוזי ההצלחה של התהליך ובין היתר: גיל האישה והסיבה בגינה הטיפול מתקיים – במקרה והליך ההזרעה מתבצע בעקבות בעיות פוריות אצל הגבר, דבר זה יכול לפגוע בסיכויי ההצלחה.
על פי סטטיסטיקות ונתונים, סיכויי ההצלחה לטיפולי הזרעה אצל נשים מתחת לגיל 35, ללא בעיות פוריות, עומדים על 15 אחוז בכל מחזור טיפול – ככל שגיל האישה עולה, כך סיכויי ההצלחה של ההזרעה פוחתים – בקרב נשים סביב גיל 40 , סיכויי ההצלחה יעמדו על 10 אחוז.
רופאים רבים סבורים כי במידה והליך ההזרעה לא צלח במשך 3 מחזורי טיפול של הזרעה תוך רחמית, ההמלצה היא לעבור לטיפול של הפריה חוץ גופית.