ריר צוואר הרחם הוא נוזל חיוני להשגת היריון? הידעתם שבין 3 ל- 8 אחוזים מבעיות הפוריות בקרב נשים נגרמות כתוצאה מבעיית הריר שמצוי בצוואר הרחם? ועם כאלו עובדות ונתונים זה הזמן לדעת הכול על בעיית ריר בצוואר הרחם.
הריר הוא נוזל צמיגי שבמצב תקין חוסם את הפתח החיצוני של צוואר הרחם ובכך מונע מעבר של זיהומים אל תוך חלל הרחם. במהלך ימי הביוץ, כמות הריר משתנה והיא מגיעה לשיאה כאשר הביצית מוכנה להפריה. בפרק זמן זה, הריר הופך לנוזלי יותר והוא מאפשר לזירעונים לנוע בחופשיות ולעבור דרך צוואר הרחם אל הרחם והחצוצרות. בימים שלאחר המחזור החודשי, הריר מופיע בכמות המצומצמת ביותר והדבר עלול לגרום לתחושת יובש. המרקם והצבע של ריר צוואר הרחם הינו שקוף והוא מעט סמיך ודומה לחלמון ביצה.
חשוב לדעת: כל בעיה עם ריר צוואר הרחם עלולה להקשות על השגת היריון, כאשר ההערכות המקצועיות בתחום הפוריות מדברות על כך ש-3% עד 8% מבעיות הפוריות בקרב נשים נגרמות כתוצאה מבעיית ריר בצוואר הרחם.
מהם הגורמים להיווצרות בעיה בריר צוואר הרחם?
בעיית נוזל צוואר הרחם עלולה להתפתח מהסיבות הבאות:
- ריר סמיך, יבש או דביק – בעיית ריר זו נגרמת כתוצאה מחוסר איזון הורמונאלי ובחלק גדול מהמקרים היא מתרחשת במקביל לבעיות הביוץ.
- ריר חומצתי – בעיית ריר העשויה להתרחש על רקע חוסר איזון הורמונאלי, זיהום בקטריאלי או שמרים.
- הופעת תאים דלקתיים בנוזל צוואר הרחם – בעיית ריר הנוצרת בתגובה לדלקת בצוואר הרחם או הנרתיק
- היווצרות נוגדנים נגד הזרע המופיעים בריר – בעיה זו עלולה להתפתח על ידי חלבונים המתגוננים נגד הזרע. חלבונים אלו מיוצרים על ידי המערכת החיסונית של הגוף בתגובה לדלקת אשר הופיעה בעבר בעקבות מפגש של הריר עם הזרע.
חשוב לציין שכל אחד מהגורמים לבעיית ריר בצוואר הרחם עלול להוביל לקשיים בתנועת הזרע בצוואר הרחם, דבר המונע היריון.
טיפול בבעיות הריר
טיפול בבעיית ריר צוואר הרחם משתנה מאישה לאישה, כאשר אופי וסוג הטיפול נקבע בהתאם לגורם המרכזי להיווצרות הביעה וגורמים נוספים כגון: גיל האישה, תרופות אותן נוטלת האישה המטופלת, עישון וכדומה. בין היתר הטיפול בבעיות אלו :
- טיפול באמצעות אנטיביוטיקה במקרים של זיהום בנרתיק ו/או זיהום בצוואר הרחם
- טיפול באמצעות אסטרוגן סינתטי המיועד לצרכי שיפור תפוקת הנוזל
- שינוי הטיפול של תרופות פריון העלולות לגרום להיווצרות בעיה בריר
וזאת לצד טיפולי IVF (הפריה חוץ גופית) במקרים בהם אמצעי הטיפול השונים לבעיית ריר בצוואר הרחם אינם צולחים.
כמו כן, אכילה מופחתת של מוצרי חלב ושתיית מרובה של מים, עשויות לעודד את תפוקת הייצור של ריר צוואר הרחם, אך הדבר אינו נתמך בממצאים מחקריים.