בעיות פוריות והסיבות להן
בעיות פוריות הפכו למדוברות בעת הנוכחית. אם חלפה שנה וההיריון מבושש להגיע, זה הזמן להבין את הסיבה ולזכות בטיפול הנכון. במאמר הבא ננסה להבין כיצד נכון להגדיר את הבעיות ואת הסיבות לכך?
בעיות פוריות: נפוצות מכפי שחשבתם
תהליך הפריה טבעי, הוא אירוע רפואי מלהיב ומרתק: בכל חודש מתרחש "גיוס" של מספר זקיקים, כאשר אחד מהם נבחר להיות הזקיק הדומיננטי אשר משחרר את הביצית בתהליך ביוץ. הביצית נאספת ע"י קצוות החצוצרה שמקשרת את השחלה לרחם, והזרע של הגבר עתיד להפרות את הביצית – היה והביצית מופרית בתהליך זה, מתפתח היריון. פוריות היא הרצון הבסיסי להמשכיות ובמדינת ישראל הקמת משפחה מהווה את החלום הגדול ביותר של זוגות, אולם, לצערנו זה לא תמיד ולא בהכרח מצליח באופן טבעי. ע"פ הסטטיסטיקה של איגוד הגניקולוגיה בישראל, כ 15% מהזוגות, חווים קשיים בפריון וקושי להרות.
בירור אודות בעיות פוריות מתבצע לרוב לאחר כחצי שנה עד שנה של ניסיונות להרות באופן טבעי, וזאת במטרה להבין מהי הבעיה – ולטפל בה. החדשות הטובות הן, שב % 90 מהמקרים ניתן לאתר את מקור הבעיה, ולהיכנס להיריון באופן טבעי.
מהן הסיבות הנפוצות לקשיים בפוריות אצל נשים?
שליש מהמקרים (אשר מהווים כ 45% של אי פריון), נובעים מהאישה שליש מהבעיות מקורן בגבר ושליש נוסף הוא השילוב בין השניים.
גיל האישה
הסיבה הראשונה ואולי המהותית ביותר שקשורה לבעיות פוריות אצל נשים, היא הגיל. לא מעט נשים (ואולי גם את ביניהן), נחשפות להערות סביבתיות, באם הן לא נכנסו להריון ובתנאי שהן גלשו אל העשור השלישי לחייהן, מתוך הנחה כי ככל שמתבגרים כך הסיכוי להיריון יורד ואכן מדובר בהנחה נכונה. נשים נולדות עם מספר מוגבל של ביציות. משנה לשנה מספר הביציות יורד. החל מגיל 41 הסיכוי להרות באופן טבעי פוחת בעשרות אחוזים, ואילו בגיל 45 הסיכוי כמעט שאינו קיים.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות
כ 15% מכלל הנשים מאובחנות עם שחלות פוליציסטיות. מדובר בתסמונת הורמונלית מורכבת מאוד אשר מאופיינת במספר מועט מאוד של מחזורי מחזור – בין 3-4 בשנה. בשל הנטייה לביוץ שאיננו סדיר, נשים מתקשות להיכנס להיריון ואף סובלות מכאבים משמעותיים בעת קבלת המחזור. נוסף לכך, ישנן בעיות ביוץ נוספות אשר עלולות לגרום לבעיות פוריות כמו ציסטות, ולכן בדיקה אצל הגניקולוג היא חשובה וחיונית.
בעיות ביוץ המובילות לבעיות פוריות
ניתוחים באגן הירכיים, מחלות כרוניות וכן בעיות בתפקוד בלוטת התריס, עלולים לפגוע באופן משמעותי בתהליך הביוץ. נוסף לכך, טיפולים כימותרפיים או שימוש בתרופות ספציפיות, יכולים גם הם להשפיע על תהליך הביוץ ובהתאם לכך על תהליך הכניסה להיריון באופן טבעי.
בעיות רחמיות
בשלב ההשרשה (לאחר שהזרע והביצית נפגשים ומתקיימת הפריה) העובר נע אל חלל הרחם משם הוא חודר אל רירית הרחם וזאת לא לפני שהוא עובר בחצוצרה. ישנן בעיות לרבות מומים, רחם מחיצתי, מיומות, צלקות כתוצאה מניתוח קיסרי, רחם חד קרני הידבקויות (תולדה של אנדומטריוזיס ו/או מחלות מין) ועוד אשר מונעים את התפתחות ההיריון.
בעיה מכאנית
סך הבעיות שמונעות את המפגש בין הביצית לזרע. הסיבות לכך יכולות להיות דלקות שונות מהן סבלה / סובלת האישה ובין היתר: דלקת באגן, שחפת, מערכת דלקתית במערכת העיכול – קרוהן וכיוצא בזאת.
הסיבות לבעיות פוריות אצל גברים?
כשליש מהגברים סובלים מבעיות פוריות. הסיבות לכך רבות ומגוונות ובין היתר:
בעיות מולדות
כאשר עובר זכרי מתפתח, נוצרים אשכים בחלל הבטן, עד שהם יורדים מהבטן אל שק האשכים. אולם, לעיתים מתרחשים שיבושים אשר גורמים למיקום לא תקין (בעגה הרפואית המצב מכונה "אשך טמיר") ובהתאם לכך נפגמת היכולת לייצר זרע תקין וחזק. עוד יכול אדם לסבול ממומים נוספים לרבות העדר צינור הזרע, הפרעות כרומוזומליות (תסמונת קליינפלטר – שני כרומוזומים X במקום 1 ו/או הפרעות במבנה של כרומוזום Y
חסימה בצינורות הזרע
סיבה נפוצה נוספת היא חסימה בצינורות אשר מובילים את הזרע מהאשכים אל איבר מינו של הגבר, וכתוצאה מכך הסיכוי להיריון פוחת. זאת ועוד, נפיחות של וריד באשך יכולה גם היא לפגוע באיכות הזרע.
בעיות סביבתיות – אורח חיים
עישון סיגריות, צריכה מוגברת של אלכוהול וסמים וכן תנאי הסביבה מהווים גם הם סיבות לאי פיריון אצל גברים.
בעיות הורמונליות
ההורמון הגברי נקרא טסטוסטרון. הטסטוסטרון מיוצר באשכים, אך חלק קטן מיוצר ביותרת הכליה. היה וישנו מיעוט בטסטוסטרון, לא רק שהחשק המיני ירוד הוא גם מקשה על יצירה של תאי זרע המובילים להריון בסיומו של הליך. עוד ישנו את הורמון הפרולקטין ובעת בה הרמה שלו היא גבוה, עלול אדם לסבול מאימפוטנציה.
ורקילציה
ורקילציה היא התרחבות של כלי דם בוריד האשכים, מה שגורם לבעיות בשסתום הורידים. שסתום הוריד מפנה את הפסולת שמיוצרת על ידי האשכים ובכך נפגמת אספקת החמצן שמאפשרת את יצירת הזרע התקינה שמובילה לפוריות. סיבה נוספת היא שפיכה אחורית – זרע נשפך אל שלפוחית השתן.
ערכו רשימת בדיקות פוריות מומלצות והכינו עצמכם לקראת התהליך