מינו של היילוד, זכר או נקבה, נקבע ברגע ההפריה, בהתאם לכרומוזום המין: Y או X. במקרים בהם תא זרע בעל כרומוזום Y מפרה את הביצית, מתפתח ממנו עובר ממין זכר (XY) ובמקרים בהם תא זרע בעל כרומוזום X מפרה את הביצית, מתפתח ממנו עובר ממין זכר (XX).
לאורך כל ההיסטוריה האנושית, בני האדם ניסו לשלוט במין היילוד באמצעות שיטות שונות שנודעו ליצירת תנאים מיטביים להישרדות תאי זרע בעלי כרומוזום Y או X, אך רק בשנים האחרונות פותחה טכנולוגיה ייעודית לבחירת מין היילוד.
טכנולוגיית PGD לקביעת / בחירת מין הילוד
בעידן המודרני בו אנו חיים, בחירת מין העובר יכולה להיעשות בהליך של הפריה חוץ גופית (IVF) באמצעות טכנולוגיה ייעודית העונה לשם PGD – אבחון טרום הרשרשתי. טכנולוגיה זו, מאפשרת הוצאה של תא בודד מכל טרום עובר כ-72 שעות לאחר ההפריה, דבר המאפשר לבדוק את מין היילוד. בהתאם לכך, ניתן לבחור את אחת מהביציות המופרות (בהתאם למין היילוד הרצוי) ואותה להחזיר לגוף האישה. באופן זה, ניתן לקבוע בוודאות את מין העובר.
מתי ניתן לעשות שימוש בטכנולוגיית PGD ?
אף על פי שטכנולוגיית ה-Pgd מצויה בשימוש ברחבי העולם, נהוג לעשות בה שימוש רק במקרים יוצאי דופן, כאשר בחירת מין היילוד שלא לצרכים רפואיים, מהווה סוגיה שנויה במחלוקת ברחבי העולם. חשוב לציין שישנן לא מעט מדינות האוסרות לחלוטין את תהליך בחירת מין היילוד, ביניהן, איטליה, גרמניה, שוויץ ומדינות נוספות, כאשר גם ארגון הבריאות העולמי, מתנגד לשימוש בטכנולוגיית -PGD שלא לצורך רפואי.
בישראל, עד לשנת 2005 לא ניתן היה לבצע אבחון גנטי טרום השרשתי לצורך בחירת מין היילוד, למעט במקרים המחייבים זאת על רקע רפואי. בשנת 2005, הוחלט על ידי משרד הבריאות להקין ועדה שתפקידה יהיה לבחון ולאשר מקרים בהם ניתן לעשות שימוש בתהליך האבחון הגנטי, כאשר התנאים העיקריים לאישור בקשות לבחירת מין היילוד, כוללים:
- קיים סיכון משמעותי לפגיעה בבריאות הנפשית של אחד מההורים של היילוד במידה ולא תתקיים בחירת מין היילוד.
- להורים המיועדים של היילוד יש לפחות ארבעה ילדים משותפים מאותו מין ואין להם ילדים בני המין השני.
- ההורים המיועדים הסכימו לתהליך בחירת מין היילוד לאחר שהוסבר להם על סיכויי וסיכוני התהליך.
הועדה האמונה על סינון בקשת לבחירת מין היילוד ואישורן מורכבת בין היתר מאנשי רפואה, פסיכולוגיה ועבודה סוציאלית.
מה הן הסיבות הרפואיות בגינן ניתן לעשות שימוש בטכנולוגיה ?
במדינת ישראל, ניתן לבצע אבחון גנטי לשם בחירת מין היילוד במספר מקרים רפואיים, ביניהם:
- כלל המקרים בהם קיים חשד למחלות הקשורות למין היילוד
- כלל המקרים בהם יש במשפחה שני בנים הסובלים מאוטיזם וההורים המיועדים השלימו את הבירור הגנטי כפי שהומלץ להם על ידי גנטיקאי.
מה חשוב לדעת על מחלות כרומוזומי המין
לכל נקבה יש שני כרומוזומי X ולכל זכר יש כרומוזום X וכרומוזום Y. במקרים בהם מחלה מסוימת קשורה לכרומוזום X, קיים סיכון של 50% בכל הריון של עובר זכר שהעובר יהיה חולה ואילו במקרה של עובר ממין נקבה, יש מחלות שלא יבואו לידי ביטוי לצד מחלות העשויות להתקיים אך קשה לדעת את חומרתן. מנגד, במקרים בהם המחלה קשורה לכרומוזום Y, כל עובר זכר יבטא את המחלה ואילו כל עובר נקבה לא תבטא את המחלה. באמצעות אבחון טרום השרשתי ניתן לאבחן מחלות כרומוזומי המין ולבחור את מין היילוד בהתאם למין הרצוי על רקע רפואי.