בדיקות פוריות לגבר – ב-20 עד 40 אחוזים מהמקרים בהם זוגות מתקשים להיכנס להיריון באופן טבעי, מקור הבעיה היא אצל הגבר, ולפיכך, לתפקודה התקין של מערכת הפריון הגברית, חשיבות זהה לתפקודה של מערכת הפריון הנשית. אי – השגת היריון באופן טבעי במשך שנה של ניסיונות, עשויה להעיד על בעיית פוריות אצל הגבר ו/או אצל האישה ו/או אצל שניהם יחדיו, והדבר מחייב בירור מעמיק לצורך איתור בעיית הפוריות.
בדיקת פוריות לגבר – מה חשוב לדעת?
כאשר מדברים על בדיקות פוריות, מדברים למעשה על בדיקות זרע המהוות חלק בלתי נפרד מתהליך הבירור המיועד לצרכי אבחון בעיית פוריות כזו או אחרת אצל הגבר. בדיקות הזרע נועדו לצרכי בדיקת מספר מדדים שונים העשויים להשפיע על איכות וכמות הזרע הנדרש לצרכי פריון.
איזה מדדים נבדקים בבדיקות זרע?
בדיקות פוריות לגבר באמצעות בדיקות זרע נועדו לצרכי בדיקת מדדים שונים המשפיעים על איכות וכמות הזרע, וביניהם:
- ריכוז הזרע – בדיקות הזרע נועדו לצרכי בדיקת ריכוז תאי הזרע לכל מ"ל, כאשר המדד התקין הוא כ-15 מיליון תאי זרע לכל מ"ל. מדדים נמוכים מהמדד התקין עשויים להעיד על אלויגוזופסרמיה שהיא בעיית פוריות אצל הגבר על רקע ריכוז נמוך.
- תנועתיות הזרע – בדיקות הזרע נועדו לצרכי בדיקה של תנועת הזרע המסווגת ל-4 רמות דירוג שונות בסדר יורד, וככל שרמת הדירוג נמוכה יותר, כך הדבר עשוי להעיד על כך שתאי הזרע לא יצליחו לעבור את הדרך הארוכה מצוואר הרחם אל הביצית לצורך הפרייתה. תנועתיות תקינה היא כ-40% תנועותיות כללית, כאשר אחוז נמוך מזה עלול להעיד על אסטונוזוספרמיה שהיא למעשה בעיית פוריות אצל הגבר על רקע תנועת זרע לקויה.
- צורת הזרע – בדיקות זרע נועדו לצרכי בדיקת צורת הזרע, כאשר 4% מתאי הזרע אמורים להיות בעלי מבנה תקין, כאשר כל אחוז נמוך מכך עשוי להעיד על טרטוזוספרמיה שהיא למעשה בעיית פוריות אצל הגבר על רקע כמות נמוכה של תאי זרע בעלי צורת זרע לא תקינה.
בדיקות נוספות לבדיקת הפוריות
מעבר לבדיקות זרע העשויות להעיד על בעיית זרע בכ-70% מהמקרים בהם קיימת בעיית פוריות אצל הגבר, קיימות בדיקות פוריות נוספות לגבר הכוללות בין היתר:
בדיקות רפואיות לבירור בעיית פוריות – סדרת בדיקות מקיפה הכוללת בין היתר מעקב אחר ההיסטוריה הרפואית של הנבדק וסקירה של מחלות גנטיות במשפחה, מחלות מין בקטריאליות, ניתוחים באזור איבר המין, נטילת תרופות מסוימות וקבלת טיפולים רפואיים העשויים להשפיע על איכות וכמות הזרע ובדיקה גופנית הכוללת בין היתר בדיקה של איברי המין.
בדיקות גנטיות – בדיקות המיועדות לבירור אי פריון אצל גברים במהלכן נבדקת תקינות הכרומוזומים. בבדיקות הגנטיות ניתן לאבחן תסמונות של חסר ו/או עודף בגנים מסוימים העשויים להשפיע את מערכת הפריון הגברית.