אנדומטריוזיס והקשר לפוריות

אנדומטריוזיס כל מה שצריך וחשוב לדעת לצד הקשר שלה לפוריות:

זוהי מחלה גניקולוגית כרונית הנגרמת כתוצאה מהימצאותם של תאים דמויי רירית רחם (אנדומטריום) מחוץ לרחם ובעיקר באזור האגן, בשחלות ובחצוצרות. מחלה זו שכיחה בקרב כ-10% מכלל אוכלוסיית הנשים בגיל הפריון, ובמקרים רבים היא מופיעה מיום הופעת הווסת הראשונה ונמשכת לאורך שנים רבות. ה-אנדרומטריוזיס פוגעת באופן משמעותי בחייהן של נשים המתמודדות עם תסמיני המחלה הכוללים בין היתר: כאבי אגן וגב כרוניים המחמירים בימי הווסת והביוץ, הופעת כאב בזמן קיום יחסי מין ובעיות שונות במערכת העיכול.

אנדומטריוזיס והקשר לפוריות – מה חשוב לדעת?

אחת מכל שלוש נשים המתמודדות עם מחלת זו, (כ-33%) עלולה להתמודד עם קשיי פריון וברוב המקרים היא תזדקקאנדומטריוזיס לטיפולי פוריות על מנת להרות. הערכות מחמירות יותר מדברות על כך שמחצית מהנשים בגיל הפריון המתמודדות עם מחלת האנדומטריוזיס עלולות לחוות קשיים בהשגת היריון.

חשוב לציין שמחלה זו מסווגת לדרגות חומרה שונות, כאשר לא קיימת קורלציה בין חומרת המחלה וקצב ההתפשטות לבין חומרת התסמינים, אך מנגד, קיימת קורלציה בין חומרת המחלה להימצאותן של בעיות פוריות. כפועל יוצא מכך, נשים המתמודדות עם אנדורמטיוזיס בדרגה מתונה, בינונית או חמורה, עלולות לסבול יותר מקשיי פריון. יחד עם זאת, ההשפעה של האנדומטריוזיס על הפוריות הינה אינדיווידואלית לכל אישה, כאשר ישנן נשים היכולות להרות באופן טבעי על אף הימצאותה של המחלה.

מתי אנדומטריוזיס יכולה לגרום לאי פוריות?

ישנם מספר מצבים פיזיולוגיים בהם לאנדומטריוזיס השפעה מכרעת על איברי הרבייה בשלבים שונים של תהליך ההעברות וביניהם:

  • השפעה מכנית – במצב זה, מוקדי האנדומטיריוזיס יוצרים לחץ על החצוצרות, הרחום או השחלות והדבר מוביל לחסימת החצוצרות, לשינויים במבנה הרחם ולפגיעה בשחלות. כמו כן, המוקדים עלולים לייצר הידבקויות בחלל הרחם והאגן והדבר עלול לגרום לחוסר תזוזה של השחלות או הרחם, דבר המגביל באופן משמעותי את תנועת הזרע.
  • השפעה דלקתית – במצב זה, מוקדי האנדומטריוזיס מייצרים דלקת העלולה לפגוע ברזרבה השחלתית או בהתפתחות זקיקים.
  • השפעה על החצוצרות – במצב זה, מוקדי האנדומטריוזיס מפריעים לכל אחד משלבי ההפריה, משחרור הביצית מהשחלה וקליטתה בחצוצרה, דרך תנועת הזרע ועד להפריית הזרע והביצית.
  • השפעה על השתרשות ההיריון – במצב זה, האנדומטריוזיס משפיע על רמת האסטורגן ותפקוד הפרוגסטרון ברירית והדבר משפיע באופן מיידי על היכולת להיקלטות להיריון ועל השתרשות והחזקת ההיריון לאורך זמן.

ניתוח להסרת אנדומטריוזיס או פנייה לטיפולי פוריות ?

נשים המתמודדות עם אנדומטריוזיס ובעיית פריון, נדרשות לבחור לעיתים בין ניתוח להסרה של הנגעים לבין טיפולי פוריות. הבחירה בין השניים, חשוב שתעשה לאחר היוועצות עם רופא מומחה בעל ידע וניסיון רב בטיפול . הפתרון לבעיית הפוריות על רקע הימצאות אנדומטריוזיס, מחייב התייחסות נקודות לחומרת המחלה, גיל האישה והאופן בו גופה מגיב לטיפול הורמונאלי כזה או אחר. במקרים בהם לאנדומיטריוזיס השפעה מכנית על איברי ההפריה, הטיפול המומלץ ביותר הוא טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) שלמעשה מנטרל את ההשפעה המכנית. במקרים מסוימים, נדרש הליך כירורגי להסרתו לפני החלת טיפולי פוריות.

תמונה של ענבל
ענבל

מנהלת תוכן הפורטל

בחירה שגויה של רופא פוריות עלולה להכאיב

אתר הפוריות של ישראל יכול לעזור לך!

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו וכך תקבלו את החדשות האחרונות על עולם הפוריות והרופאים הטובים ביותר. 

דילוג לתוכן