מהם מצבי אי התאמה ביולוגית במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית ? מהי שכיחותם והאם ניתן לטפל במצבים אלו? על כך ועוד בעמוד שלפניכם.
תהליך ההפריה במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, מתבצע בתנאי מעבדה, כאשר הזרע עובר תהליך של "שטיפה" שמטרתו הפרדה של תאי הזרע מתוך נוזל הזרע. לאחר השלמת פעולה זו, תאי הזרע מועברים לתוך כלי מעבדתי שבתוכו מצוי נוזל מיוחד המדמה את ההרכב הנוזלי בגוף ובכלי אחר המשלב בתוכו נוזל דומה מצויה הביצית שנשאבה במסגרת התהליך. במסגרת תהליך ההפריה לכל ביצית מוסיפים כמות של 10,000 תארי זרע בתנועה לערך ומותירים את הביצית המופרית בתוך אינקובטור לפרק זמן של כ-24 שעות שבסיומם ניתן לקבוע האם התרחשה חדירה של הזרע לתוך הביצית. בכל אותם מקרים בהם טיפולי הפריה קודמים לא הוביל להשגת הפריה אופטימאלית, מתבצעת פעולת ICSI של הזרקת זרעון אחד לתוך תא הביצית וזאת על מנת לבחון מהו גורם ההפרעה ביכולת חדירת הזרע לתוך הביצית. מצבים אלו מוגדרים אי התאמה ביולוגית.
אי התאמה ביולוגית מה חשוב לדעת על ICSI
ICSI (INTRACYTOPLAMIC SPEAM INJECTION) הוא למעשה תהליך מיקרומניפולציה של הזרקת זרע ישירות לביצית בתנאי מעבדה. תהליך זה מיועד לכל אותם מקרים בהם קיים קושי בחדירת הזרע לתוך הביצית והוא מיושם בעיקר במצבים בהם הזרע לקוי ומתקשה לחדור אל תוך הביצית. תהליך ה-ICSI מיושם במלואו באמצעות מיקרוסקופ אליו מחברים מכשור ייעודי המשמש למטרות הזרקה של תא זרע אחד ישירות לתוך הביצית.
טיפול מסוג זה הוביל במהלך השנים האחרונות לפריצת דרך משמעותית בטיפול במצבי עקרות גברית והוא מאפשר השגת הריונות במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית גם במקרים שעד לפני מספר שנים נחשבו חסרי סיכוי והוגדרו בחלק מהמקרים כמצבי אי התאמה ביולוגית.
מה עושים במצבים בהם טיפולי ההפריה נכשלים שוב ושוב?
בכל אותם מקרים בהם ישנה הישנות של כשלון טיפולי ההפריה ב-ICSI, קיימת חשיבות רבה להליך בירור הגורמים האפשריים לכך גם בקרב הגבר וגם בקרב האישה. בין פעולות הבירור נערכת בדיקת חוסרים של הגבר לכרומוזום Y, נערכת בדיקת הלוספרם אצל הגבר שמטרה לאבחן האם מדובר במצב של שבירות גבוהה של ה-DNA של הזרע. כמו כן, נערכת בדיקה לבירור הימצאותם של נוגדנים לתאי הזרע ובירור פרופיל הורמונאלי הכולל בתוכו נוגדנים הקשורים לפעילות לקויה של בלוטת התריס. בהתאם לממצאי הליך הבירור נקבע פרוטוקול טיפולי חדש לבני הזוג המתמודדים עם מצב העשוי להיות מאובחן כמצב אי התאמה ביולוגית של הזרע עם הביצית.
אחוזי הצלחה בטיפולי הפריה חוץ גופית – מה חשוב לדעת?
אי התאמה ביולוגית הוא מצב נדיר בהחלט המתרחש במספר קטן מאוד של מקרים, ולכן, לא כל חוסר הצלחה בהשגת היריון במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, מעיד בהכרח על אי התאמה ביולוגית בין הזרע לביצית. באופן כללי, אחוזי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית עומדים על 25% סיכוי הצלחה בכל סבב טיפולי וזאת בהתאם לנתון סיכוי ההצלחה של שיעור ההריונות המושגים באופן טבעי. סיכויי ההצלחה משתנים בהתאם למספר מאפיינים שונים כגון: גיל האיש, מצבה הבריאותי, איכות הביציות, וכמובן, הסיבה בגינה בני הזוג פנו מלכתחילה לטיפולי הפריה (סיבת אי הפוריות).
במהלך העשורים האחרונים, תחום טיפולי הפוריות בכלל ותחום טיפולי ההפריה חוץ גופית בפרט, נחשב לאחד מהתחומים הנחקרים והנלמדים ביותר, כאשר בכל סבב טיפולי שאינו מושג היריון מושם דגש על בירור הסיבה לכך לצורך שיפור סיכויי השגת ההיריון בסבבי הטיפול הבאים.